Societat

La despesa en menjar cau un 50% en 40 anys

Un estudi explica l'evolució de l'alimentació els últims 50 anys

Cada cop cuinem menys però som més ‘sans'

La despesa en alimentació a les llars catalanes ha passat del 38% l'any 1973 al 17% el 2015. Així ho constata l'estudi Mig segle d'evolució de l'alimentació a Catalunya, una anàlisi que ha fet la Fundació Alícia per a Mercabarna amb motiu del cinquantè aniversari del mercat majorista. Segons aquest estudi, cada cop cuinem menys però, a la vegada, cada cop tenim més consciència del que mengem, per la qual cosa ha augmentat el consum de productes frescos, principalment els ecològics –dels quals als anys setanta pràcticament ningú no sabia res–, i de proximitat. De cara al futur, l'estudi, dirigit pel director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, apunta a una recuperació del model mediterrani tradicional i el retorn dels hàbits més saludables.

L'estudi explica l'evolució dels gustos i costums, com per exemple que als setanta van arribar al país productes frescos mai vistos –com ara kiwis, endívies, pinya fresca o alvocats–, que es va doblar el consum de carn i que van entrar al mercat els primers productes congelats. Als vuitanta, en canvi, proliferen les grans superfícies i neix una nova manera de comprar i es popularitzen “aliments tradicionalment exclusius, com el salmó fumat o el foie”. Als anys noranta, a casa nostra marcats pels Jocs Olímpics i l'obertura al turisme massiu, s'obren les fronteres alimentàries i ens comencen a arribar peixos de tot el món i fruites exòtiques com ara mangos i papaies. La tecnologia fa augmentar els productes precuinats i congelats. En la primera dècada del segle XXI Catalunya va rebre una gran quantitat de migració estrangera i amb ella nous costums, noves cuines i nous productes. Proliferen les hamburgueseries, s'expandeix la menja del calçot i les baies de goji es converteixen en el primer superingredient. Les dietes estan a l'ordre del dia i l'escàndol de les vaques boges endureix la legislació sanitària de la UE sobre la carn. I arribem als nostres dies, en què adorem el menjar ecològic, cuinem poc i popularitzem els superaliments.

LA XIFRA

10,7
grams
per persona i dia és el consum mitjà de llegums l'any 2014. Pel que fa a carn, 93 quilos per persona i any.

50 anys de Mercabarna, majorista de referència

La presentació ahir de l'estudi sobre l'evolució de l'alimentació a Catalunya va ser el tret de sortida dels actes del cinquantè aniversari de Mercabarna, un dels mercats majoristes de referència al sud d'Europa, construït el 1967 a la Zona Franca de Barcelona. Actualment en aquesta empresa pública hi ha en un sol recinte de 90 hectàrees el Mercat Central de Fruites i Hortalisses, el Mercat Central del Peix i l'Escorxador de Barcelona, així com la Zona d'Activitats Complementàries (ZAC). També engloba el Mercat Central de la Flor, Mercabarna-Flor, situat molt a prop d'aquest polígon, al terme de Sant Boi de Llobregat. Una ubicació estratègica i privilegiada que ha estat una de les claus de l'èxit d'aquests anys. Cada dia accedeixen al recinte 23.000 professionals. Al gran polígon hi ha més de 700 empreses dedicades a l'elaboració, comercialització i distribució de productes frescos, que generen uns 7.500 llocs de treball i comercialitzen anualment més de dos milions de tones d'aliments per proveir més de deu milions de consumidors de Catalunya, l'Estat espanyol i la resta del món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Successos

Justícia convoca una reunió d’urgència arran del suïcidi d’un pres a Lledoners

Barcelona

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona

L’Ajuntament fomentarà la salut i la mobilitat sostenible a la Sea Otter

GIRONA

Reparen el passadís i el vestíbul d’entrada de l’Escola Montjuïc

GIRONA

Parc Tramuntana vol impulsar la col·laboració amb els empresaris gironins

Girona