Societat

Roses blanques i homenatge per les víctimes de Freginals

L'Ajuntament i la Generalitat recorden les tretze estudiants d'Erasmus que van morir ara fa un any en l'accident al punt quilomètric 333 de l'AP-7

Familiars de les joves i l'administració reclamen que es reforci la seguretat viària

“No més viatges barats planejats per la nit amb imprudència a Europa, més dotacions de seguretat, més control dels nostres transports i més infraestructures modernes a les nostres carreteres.” Constanza Scarascia és la germana d'una de les tretze estudiants d'Erasmus que, ara fa un any, van morir en l'accident al punt quilomètric 333 de l'AP-7. Des del lloc dels fets, en nom de les famílies i de la l'associació que han creat, Parents of Erasmus Generation, va reclamar que es reforci la seguretat viària.

Les mostres de dol es van repetir ahir al vial de circulació paral·lel a l'autopista. Representants del govern català i l'Ajuntament de Freginals, diversos consolats europeus, familiars de les víctimes i cossos dels equips d'emergències van inaugurar el memorial que recordarà, per sempre, les tretze víctimes. Els familiars van poder deixar missatges de record i fotografies penjades de l'arbre de ferro forjat, amb tretze roses, que presideix el monòlit, amb una pedra tallada a pocs metres. En uns moments colpidors i amb les notes d'un oboè de fons, familiars i els membres dels cossos d'emergència i seguretat que van intervenir en les tasques posteriors a l'accident hi van dipositar roses de color blanc.

“No ens resignem a mirar impassibles el que va passar i hem activat un grup de treball perquè accidents com el de Freginals siguin més difícils en un futur”, va dir ahir, amb la veu entretallada, el conseller d'Interior, Jordi Jané. “És una de les experiències més dures que he viscut”, va reconèixer.

El sinistre, que va deixar una quarantena de ferits i va commocionar el país, va succeir quan l'últim autobús d'un comboi de cinc que tornaven de les Falles de València es va accidentar. “No s'hi val, no és just, i em pregunto per què és així de cruel la vida en tantes ocasions”, va reflexionar l'alcalde de Freginals, Josep Roncero.

LA FRASE

No més viatges barats planejats per la nit amb imprudència a Europa, més dotacions de seguretat
Constanza Scarascia
germana d'una víctima

LA FRASE

Hem activat un grup de treball perquè accidents així siguin més difícils en un futur
Jordi Jané
conseller d'interior

L'ombra de la tragèdia

“Confiem en el treball que està desenvolupant la magistratura espanyola en el cas d'instrucció del procés penal en curs: a més de la comprovació de les responsabilitats, crec que és important que cadascú treballi el tema de la seguretat en els viatges amb autocar”, va reclamar ahir el cònsol general d'Itàlia a Barcelona, Stefano Nicoletti.

Un any després, segueix en marxa el procés judicial que ha d'aclarir la responsabilitat que va tenir el conductor de l'autocar en el sinistre. El cas va quedar arxivat al novembre sense haver-li pres declaració, però el nou titular del jutjat d'instrucció número 3 ha reobert la causa i el va citar a declarar fa unes setmanes. Segons la defensa, el xofer –la declaració, com investigat, havia quedat ajornada diversos cops durant mesos per motius de salut– no té consciència d'haver-se adormit i assegura que va perdre el control en un moment donat. La versió del conductor contradiu l'informe dels Mossos d'Esquadra, que va concloure que el cansament i la son van ser les causes de l'accident. L'autocar ha estat estacionat durant mesos al dipòsit municipal d'Amposta, al polígon de Tosses, just vora la carretera que condueix a Freginals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró