Societat

opinió

Tòpics, ocupacions i drets

No ens val com a solució, en nom de la defensa del dret a la propietat privada, fer fora d'habitatges ocupats famílies vulnerables

El passat dimarts 14 de març el Congrés va admetre a tràmit una proposició de llei per endurir i agilitzar els desnonaments de les persones que es troben en situació d'ocupació, sense que els desnonats puguin demanar mesures cautelars davant els tribunals per trobar-se en situació de vulnerabilitat. Ha tirat endavant amb els vots favorables dels diputats conservadors del PP, C's, PNB, UPN, Foro Asturias i el proposant PDeCAT (l'antiga Convergència).

Aquesta proposta de “desnonament exprés”, en principi i de moment, està dirigida a habitatges ocupats propietat de persones físiques, d'entitats socials (és a dir, ONG del tercer sector) i de l'administració pública. I dic en principi i de moment perquè al crit de guerra “Rompamos los topicazos” grups com el PP i Ciudadanos van assegurar al Congrés que a la fase d'esmenes intentaran introduir-hi també “les persones jurídiques”, és a dir, les empreses. Això podria suposar, si ho assoleixen, que s'hi puguin acollir també bancs i grans tenidors d'habitatges. Una veritable vergonya.

Però què comportarà realment la proposició de llei presentada pel PDeCAT? Quines valoracions ètiques cal fer entre el legítim dret que es diu voler defensar (el de la propietat) i les eines que no trobem per garantir el dret a l'habitatge de famílies vulnerables? Aquesta valoració ens porta a dir no a aquesta proposició per diverses raons:

Perquè en realitat comporta bàsicament i únicament modificar el que es coneix com la llei d'enjudiciament civil (LEC), i possibilita l'expulsió en 24 hores sense que els desnonats (per exemple, famílies amb infants) puguin demanar mesures cautelars per trobar-se en situació de vulnerabilitat.

Perquè el text de la proposició de llei no diu absolutament res sobre com seran reallotjades les persones i famílies a les quals s'apliqui aquest nou mecanisme de la LEC, i que davant la situació actual de dèficit de solucions habitacionals hauran de recórrer segurament a mesures poc ortodoxes per garantir-se un habitatge. Només preveu, com ja passa actualment, que caldrà comunicar als serveis socials els casos de famílies en situació de vulnerabilitat social, però sense dotar aquests serveis de mecanismes i/o de recursos per garantir respostes dignes i eficaces.

Perquè accelerar desnonaments d'habitatges ocupats, siguin de titularitat pública o privada, sense tenir veritables alternatives i respostes des de l'administració, no és el camí per resoldre l'actual crisi habitacional que patim. Els ajuntaments, com a administració més propera als ciutadans, necessitem més recursos que els actuals i insuficients, ja que amb aquesta proposició el que s'aconseguirà és irremeiablement augmentar les situacions d'emergència social al nostre país.

Perquè, curiosament, la proposta, en l'articulat, no conté cap mesura específica i directa, com justifiquen els seus proposants, contra les màfies de l'ocupació. Tampoc dota els cossos de seguretat dels recursos necessaris per agilitzar línies d'investigació eficients i eficaces per perseguir, combatre i posar fi a aquestes màfies.

Perquè els principals grups polítics de la dreta espanyola no amaguen –i així ho han fet explícit– el que alguns ens temíem que voldrien aprofitar amb aquesta proposició de llei: la seva intenció i voluntat barroera de dotar bancs i grans tenidors d'una eina legal que els permetrà expulsar persones que s'han vist obligades a ocupar per manca d'una alternativa per fer front a la necessitat d'un habitatge per viure.

Perquè el problema real d'habitatge que tenim afecta àmplies capes de la població. Segons les últimes dades, 3 de cada 4 persones de fins a 34 anys no poden fer front a la compra d'un habitatge sense dedicar-hi menys del 40% dels ingressos. La situació és molt crítica i el sector públic no és capaç de garantir un funcionament eficient i equilibrat del mercat, bàsicament perquè no és capaç de tirar endavant polítiques contundents i eficaces. La majoria de països que ho han aconseguit ho han fet a través d'àmplies polítiques de construcció d'habitatge de lloguer públic. La resta de mesures –com la que ara posem en qüestió– només són foc d'encenalls i pedaços.

És per aquestes raons que aquells que diàriament treballem des del serveis socials municipals de ciutats com Sabadell diem no a totes aquelles propostes i mesures que no ataquin el problema real d'habitatge i la situació extrema de moltes famílies que han de patir constantment per un dret bàsic com el de l'habitatge. Per això estem en contra d'aquesta proposició del PDeCAT. Perquè sabem que no es combat les màfies de l'ocupació acarnissant-se amb les seves víctimes, moltes vegades famílies amb infants. El camí que hem de seguir és garantir el dret a l'habitatge d'aquestes últimes perquè així no hagin de recórrer a l'ocupació, dotant l'administració dels recursos necessaris per fer-ho de forma clara, ordenada i amb criteris d'equitat. Perquè aquesta és la millor defensa dels drets: de tots els drets i dels drets de tothom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Save The Children recorda que la violència de gènere és una forma de violència directa contra la infància

barcelona
societat

Gepec denuncia que l’incendi de la planta de compostatge de Botarell continua combustionant

BOTARELL

El Chic Roses atribueix a un sabotatge les deficiències al local

roses
medi ambient

Falset aprova limitar les plantes d’energia renovable per protegir espais naturals

FALSET
successos

L’incendi de Vila-sana ha cremat gairebé 6 hectàrees de canyissar i ha afectat algunes espècies d’ocells

VILA-SANA
religió

Tres religioses podran oficiar exèquies als tanatoris de Barcelona

Barcelona

Nou projecte per recuperar pomeres resistents a la sequera

rocabruna

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer