Societat

RUTH GIORDANO

PASTORA AUXILIAR DE L'ESGLÉSIA UNIDA DE TERRASSA

“Les riqueses de Roma van fer obrir els ulls a Luter”

“El 31 d'octubre del 1517 Martí Luter va clavar les 95 tesis contra la venda d'indulgències a la porta de l'església de Wittenberg, iniciant el que seria la reforma protestant”

“La salvació és el que Déu ha fet per nosaltres; en aquell moment, l'Església havia tergiversat aquest concepte i deia a la gent que havia de fer bones obres i pagar”

Quan tu tradueixes la Paraula a la llengua que parles alfabetitzes la població

El 1517 el monjo Agustí Martí Luter (Eisleben, 1483-Eisleben, 1546) va canviar la història del cristianisme i d'Europa amb la seva reforma protestant.

Qui era Martí Luter?
Era fill d'una família camperola que havia progressat i li va poder pagar els estudis de lleis i filosofia. Però la mort d'un amic el va dur a reflexionar sobre la vida i la mort i va acabar al seminari estudiant teologia. Es va enfadar amb el seu pare, que s'havia esforçat molt per pagar-li els estudis i va marxar a Wittemberg, a preparar la càtedra. Va ser després, en anar a Roma, on va quedar commocionat.
Per què?
Quan un arriba al Vaticà i veu la plaça de Sant Pere es queda impressionat! Imagineu-vos això cap al 1500, quan s'estava sortint de l'edat mitjana, en què molts camperols van anar a la ciutat i, tot i que estava començant a néixer la burgesia, hi havia una bossa de gent molt pobra, sense higiene ni salubritat.
Es va indignar per la riquesa de Roma. I les indulgències?
Ell va veure que l'Església s'havia organitzat per cobrar a la gent les indulgències i treure'n diners... Cada cop que algú pagava feia que una ànima sortís del purgatori per anar al cel.
Ho va trobar intolerable... i el 31 d'octubre del 1517 va clavar les 95 tesis contra la venda d'indulgències a la porta de l'església del Palau de Wittenberg.
Ell manté que allò en què s'ha convertit l'Església no hauria de ser. Llegeix la Bíblia, sobretot el Nou Testament, i és llegint Pau a la Carta als romans quan comença a entendre aquest concepte que tots els homes, igual per igual, som pecadors (perquè ens hem allunyat de Déu) i, com que tots som iguals, podem arribar a tenir una relació amb Déu a través de la fe i de la gràcia, acceptant l'obra de Crist a la creu i la seva resurrecció que ens dona la salvació. Això és bàsic. Ell ho reflexiona i entén que ha de penjar les tesis. I les penja el 31 d'octubre, nit dels difunts, el dia que l'Església recaptava més perquè la gent, pensant en els seus morts, pagava.
I què diuen les tesis?
La 66, per exemple: “Les indulgències són xarxes en les quals ara es pesquen les riqueses dels homes.” La 67: “Les indulgències de les quals els predicadors es vanten i n'exalten els mèrits tenen el gran mèrit de fer diners.” La 86: “Per què el papa no edifica la basílica de Sant Pere amb els seus propis diners, en lloc dels diners dels pobres creients, ja que les seves riqueses són avui més grans que les dels rics més grans?” Aquest és el caràcter de Luter; un home punyent.
Què va passar després?
Hi va haver una gran revolta. Ell no volia crear un cisma. El que ell volia era obrir un debat.
Quin és l'eix de les tesis?
Que la salvació és per la fe, que no hi ha res que podem fer nosaltres. Que la salvació és el que Déu ha fet per nosaltres. L'Església havia tergiversat aquest concepte i deia a la gent que havia de fer bones obres i pagar. Era una heretgia però, en canvi, li deien heretge a ell.
El poble alemany el va seguir...
El poble vivia oprimit, en part també per l'Església. Ja feia més de 200 anys que hi havia petits moviments reformadors que veien que l'Església poderosa s'havia allunyat de l'esperit de l'Evangeli. Però la clau de tot va ser que els prínceps alemanys van donar suport a Luter, en part com a estratègia per deixar de pagar a Roma. Ja hi havia la impremta i les tesis es van reproduir i es van repartir molt ràpid i als camperols els va agradar el nou plantejament que es feia. Hi ha un altre fenomen: que Luter va traduir ràpidament la Bíblia a l'alemany.
Gran encert traduir la Bíblia a les llengües vernacles, que el catolicisme no va fer fins al Vaticà II, als seixanta del s.XX
Quan tu tradueixes la Paraula a la llengua que parles alfabetitzes la població. I alfabetitzar vol dir donar llibertat a les persones. Això és el que va succeir a Alemanya, primer, i després a tots els països de l'entorn, que ràpidament van abraçar aquest concepte de la Reforma. La gent llegia i comparava, i va veure que els evangelis plantegen un estil de vida i de seguiment de Jesús i de fer Església que no tenia res a veure amb aquella Església que s'estava vivint.
La litúrgia va canviar...
La lectura de la Paraula no va ser sacralitzada, perquè a la llum de la Paraula es parla de sacerdoci universal. Què vol dir això? Doncs que ningú està entre jo i Déu.
Canvia el govern de l'Església?
Nosaltres no tenim un primus inter pares, un papa. Fruit de la llibertat de lectura i d'interpretació, hi ha diferents tipus de govern. S'ha de tenir en compte que cent anys després de Luter hi va haver una altra reforma: sorgeixen esglésies que volen anar encara més a l'arrel de l'Evangeli, per això se'ns diu evangèlics.
Luter es va casar.
I va ser una manera de trencar el celibat, perquè ell hi estava en contra, perquè la Bíblia no ho planteja. Aquí va ser quan les dones van entrar a formar part de la direcció de l'Església. Va donar un paper a la dona molt diferent del que tenia. Les dones van ser alfabetitzades, formades... Cosa que va fer que dos i tres segles després aquestes dones comencessin a tenir rellevància. Crec que es pot dir que moltes dones que han sobresortit a Europa han vingut d'un context protestant.
La dona de Martí Luter...
Es deia Caterina de Bora. Era una monja que va entendre l'Evangeli i va fugir del convent, després va conèixer Luter i s'hi va casar. Va tenir una rellevància en el seu treball acompanyant Luter. Nosaltres avui tenim dones pastor en moltes denominacions evangèliques... Però en altres, encara no.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Reobren el rocòdrom municipal després d’estar un any tancat

FIGUERES
Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS