Societat

136 voluntaris al Maresme per atendre els refugiats

La Generalitat inicia la formació dels que s'inscriuen com a acompanyants un mínim de quatre hores a la setmana

Mataró, Vilassar de Mar, Cabrera i el Masnou s'han adherit al programa del govern català

“Estem fent tot el que està a les nostres mans i reclamant a l'Estat que ens portin persones refugiades.” Amb aquestes paraules, la consellera de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa, va definir les actuacions que s'estan fent des del govern català per atendre els 500 refugiats que calculen que han arribat fins ara a Catalunya. “No podem portar-los sense els papers perquè no es podrien inserir socialment i laborament”, deia Bassa en espera que en breu s'escoltin les seves demandes. “Si no, buscarem altres vies segures”, hi afegia.

La Generalitat fins ara ha aplicat la política d'acollida que marca l'Estat espanyol, però fa un mes que va enviar una carta a la ministra d'Afers Socials, Fátima Báñez, per instar-la a accelerar l'acollida de persones refugiades. Segons la consellera, tenen identificades 270 persones que necessiten una atenció hospitalària, la tramitació d'asil de les quals hauria de ser d'urgència per millorar la seva situació vulnerable als camps.

La consellera, que ahir es va reunir amb els alcaldes del Maresme, va destacar la formació que s'està fent als 2.600 voluntaris i mentors que s'han inscrit per acompanyar els refugiats per dedicar-los un mínim de quatre hores a la setmana. Al registre s'han inscrit 136 voluntaris del Maresme, una trentena dels quals són de Mataró, que en breu rebran formació.

Segons va anunciar ahir la consellera, disposen de 1.500 places per acollir els refugiats.

Fins ara quatre municipis, Mataró, Vilassar de Mar, Cabrera de Mar i el Masnou, formen part del programa de recursos per oferir habitatge, formació o mediació als refugiats. La Generalitat compta amb les 200 places que té a la Conreria, a Tiana.

LA XIFRA

500
és el nombre de refugiats a Catalunya, dels quals 417 estan acollits a la demarcació de Barcelona.

LA FRASE

Estem fent tot el que està a les nostres mans i reclamem a l'Estat que ens porti persones refugiades
Dolors Bassa
consellera de treball, afers socials i família

La desocupació preocupa

La visita de la consellera va permetre repassar altres inquietuds dels alcaldes, com ara la desocupació. Un aspecte que “preocupa”, tal com va indicar el president del Consell Comarcal, Miquel Àngel Martínez, en una comarca on la taxa d'atur supera la mitjana del 14% i fluctua molt als municipis turístics, sobretot a l'Alt Maresme.

En aquest sentit, la consellera va indicar les línies mestres amb què es treballa des del Servei Català d'Ocupació per atendre aquests 29.000 maresmencs sense feina. Per això va recordar que s'han incrementat els recursos i s'ha passat dels 4 als 7 agents de desenvolupament local que hi ha al territori.

El programa de polítiques actives de reinserció a la comarca pels pròxims anys preveu una inversió d'un milió d'euros.

Sobre les polítiques adreçades a millorar l'atenció a les persones que requereixen de serveis socials, la consellera es va limitar a recordar els recursos abocats al nou contracte que s'ha posat en funcionament a Vilassar de Mar, en superar els 20.000 habitants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia