Societat

pisos turístics

Veïns de Ciutat Vella delaten tretze pisos turístics il·legals

Lloguen un dels apartaments per evidenciar “l'explotació turística” de l'habitatge a través de les plataformes d'allotjament

L'administrador dels pisos seria l'activista independentista Mark Serra

“El turisme i l'especulació no ens faran fora.” Amb aquest lema –plasmat en una gran pancarta–, activistes veïnals de la plataforma Ciutat Vella No Està en Venda i de l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS) van fer ahir una nova acció pel dret a l'habitatge, amb les plataformes d'allotjament turístic en el punt de mira. En aquesta ocasió, van llogar un apartament sense llicència a través d'Airbnb –al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera– i van avisar l'Ajuntament, que hi va enviar inspectors per comprovar si no s'havia complert l'ordre de cessament de l'activitat que té el pis. Segons els activistes, aquest apartament i dotze més del barri són gestionats per un administrador professional –i no pas per un amfitrió– i cap té llicència. Els veïns van assenyalar Mark Serra, un conegut i polèmic activista independentista a les xarxes socials, i ell es va presentar al pis mentre feien l'acció, més accidentada del previst.

Passaven ja alguns minuts de les onze del matí quan quatre activistes emmascarats van sortir al balcó del pis que havien llogat a l'edifici del número 22 del carrer Princesa, a la zona del Born, i van desplegar la pancarta. Mig centenar de veïns els donaven suport des del carrer i els aplaudiments no es van fer esperar. “Els pisos es lloguen només als turistes i els veïns han de marxar perquè pugen els preus i no els poden pagar”, explicava un veí a la dependenta d'una botiga de regals situada just davant. Els activistes es disposaven a llegir un manifest quan tot es va precipitar. Serra es va presentar al pis amb dos homes, va sortir al balcó, es va encarar als veïns i va fer caure la pancarta. “Ha amenaçat físicament i verbalment tothom qui era dins del pis, també els inspectors i la Guàrdia Urbana”, van relatar després els activistes. Segons fonts municipals, Serra va impedir l'estada dels inspectors al pis i, ara, l'Ajuntament emprendrà les actuacions per procedir a precintar l'activitat. Si no és possible voluntàriament, demanarà una ordre judicial.

Propietaris “rendistes”

Més enllà de l'acció pròpiament dita, La Directa va publicar un vídeo de càmera oculta on es veu com Serra entrega les claus del pis als falsos llogaters i els ensenya l'apartament. Les imatges mostren un cartell on s'explica als turistes que el consistori està fent inspeccions “il·legals” i se'ls indica que no obrin la porta. Serra, a més, els demana que no truquin al timbre de cap altre pis. “Tenim un veí molt enfadat amb això”, subratlla.

Amb tot plegat, els activistes van voler denunciar “el model d'explotació turística d'un dret bàsic com l'habitatge que segueixen Airbnb i altres plataformes, amb la complicitat d'especuladors professionals”. Van explicar que els tretze pisos que gestiona Serra són de vuit propietaris “rendistes”. Això, segons ells, desmenteix “el mite social promogut per Airbnb”, és a dir, que és la fórmula que utilitzen persones de classe mitjana i baixa per arribar a final de mes. Els activistes, a més, van assegurar que els apartaments en qüestió són il·legals, tot i anunciar-se amb llicència a Airbnb i Booking. “Les plataformes prefereixen no comprovar el registre públic de la Generalitat, que confirma que aquests pisos estan usurpant llicències de tercers”, van dir.

Ciutat Vella és el districte amb més pressió turística i el que més població ha perdut en els darrers anys, situació que el moviment veïnal també té molt present. “Aquests tretze pisos podrien ser casa de més de 50 persones; imaginem-nos què podria significar per al parc de lloguer de Ciutat Vella que hi tornessin els prop de 2.000 pisos sencers que ofereix al districte només Airbnb”, van concloure els activistes.

Serra ho atribueix a una “venjança”

Mark Serra va explicar ahir en un comunicat que algunes vegades ha fet d'intermediari en el lloguer d'habitatges turístics –“fent el check-in amb els clients”– i va assegurar que sempre ha pagat impostos. “Jo defenso i defensaré que un petit propietari pugui llogar el seu pis a turistes sempre que no hi hagi problemes amb els veïns i es faci de forma professional”, va defensar. Serra, que és membre de la plataforma Pro Viviendas Turísticas, es considera víctima d'una “venjança personal”. “Fa temps que comuns i cupaires me la tenen votada, però a mi no em faran callar”, va afirmar.

L'acció sorpresa que va tenir lloc ahir rebla la que els activistes van fer el setembre passat, quan van reservar un pis turístic il·legal al barri Gòtic –a través d'Airbnb– i el van denunciar a l'Ajuntament. De fet, els set pisos de l'edifici eren turístics i cap tenia llicència. Eren tots del mateix propietari, que en tenia quatre més al Poblenou i un al Born. Arran d'aquella acció, segons els activistes, els dotze anuncis han desaparegut del web d'Airbnb i als del Gòtic no hi ha activitat. “El procés administratiu de sanció i tancament segueix el seu curs; en lamentem la lentitud”, van subratllar els veïns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós