Societat

Habitatge

Clam veïnal per incentivar la cessió de pisos buits a Mataró

La PAH calcula que amb un 8% dels 2.700 que hi ha a avui a la ciutat es resoldria el problema de la manca d'habitatge

La plataforma alerta que els desnonaments afecten cada cop més famílies que no poden pagar el lloguer

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Mataró va fer ahir una crida a l'Ajuntament perquè s'impliqui més en la necessitat de mobilitzar el parc d'habitatges buits de la ciutat. L'entitat, com ja va alertar el govern municipal fa mesos, assegura que ja no són els bancs els que acumulen habitatges desocupats sinó que també ho fan els propietaris privats, i en molta més mesura. De fet, calculen que de tancats n'hi ha en total uns 2.700 i que només que un 8% de tota aquesta oferta se cedís a la borsa de l'Ajuntament “es posaria fi al problema de l'habitatge social”. Isabel Garcia, de la PAH de Mataró, va defensar que és imprescindible posar en marxa nous incentius que serveixin perquè els particulars deixin a mans de l'administració pública els immobles buits. No es tractaria només d'aplicar bonificacions fiscals, sinó d'assegurar el cobrament dels lloguers i que els habitatges s'acabin entregant en les mateixes condicions que es van cedir.

La falta de recursos per al lloguer social s'agreuja amb un fenomen que a la PAH també preocupa, com ara les ocupacions il·legals a càrrec de màfies organitzades que es dediquen a usurpar pisos a la força i rellogar-los a terceres persones. Tot i els esforços per intentar frenar aquest delicte, la plataforma es mostra molt crítica amb la resposta que dona l'Ajuntament quan es troba amb aquests casos. “El problema és que a tots se'ns criminalitza de manera igual i és necessari diferenciar aquell que ocupa perquè no vol pagar dels que ho fan per necessitat”, manté Garcia. En aquest sentit, el president de la Federació d'Associacions Veïnals de Mataró (FAVM), Juan Sánchez, va apuntar que, tot i les diferències que mantenen amb les polítiques municipals i la gestió de l'habitatge, l'Ajuntament està fent passos perquè es canviï la llei i que els jutges puguin ordenar el desallotjament immediat com a mesura cautelar quan es denuncia una ocupació il·legal. “El que no farem mai és moure un dit per treure una família amb fills d'un pis”, va reiterar Sánchez.

Una altra de les peticions que fa la plataforma, però també la federació veïnal, és la d'impulsar un llibre blanc sobre els serveis socials que serveixi de guia per als ciutadans que es trobin en situacions com aquesta i vulguin conèixer els seus drets i les ajudes públiques a què poden accedir. “Un document que s'hauria de consensuar però que se'n podria disposar amb certa celeritat perquè ja existeix sobre els papers”, defensa el president de la FAVM.

Menystinguts

Malgrat els cinc anys d'història que té la PAH a Mataró i després d'haver aconseguit aturar més de 600 desnonaments, l'entitat que defensa que durant tot aquest temps ha omplert un buit “per la incompetència municipal”, se sent menystinguda per l'Ajuntament. “Si des del primer moment s'hagués entès com un problema habitacional, hi hauria hagut unes altres solucions”, defensa Sebastià Tenés, també membre del col·lectiu mataroní. En aquest context, critiquen la poca diligència de l'administració local per donar resposta a les situacions d'emergència. A més, adverteix que si fins ara el principal maldecap es trobava en les execucions hipotecàries, actualment estan aflorant nous afectats que viuen de lloguer i que no poden fer front als pagaments. “Els demanem que ajudin aquestes famílies perquè no les desnonin, es quedin sense sostre i no tinguin més remei que fer d'ocupes”, hi afegeix Tenés.

Però per si no n'hi hagués prou, la plataforma també denuncia que a aquests nous casos se n'hi afegeixen més. Es tracta de les persones que al seu dia van firmar una dació en pagament amb un lloguer social amb les entitats bancàries. Uns contractes que ja comencen a vèncer però que ara no es volen renovar. “Si tots els bancs fan el mateix, tindrem un altre problema”, afirma Isabel Garcia, que assegura que en les darreres dues setmanes la PAH s'ha trobat amb mitja dotzena de famílies amb aquesta situació a la ciutat.

LA FRASE

Si només se cedís el 8% dels pisos buits, posaríem fi al problema de l'habitatge social
Isabel Garcia
pah mataró

LA XIFRA

2.700
habitatges
desocupats calcula la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca que hi ha a la ciutat de Mataró.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona