Societat

patrimoni arquitectònic

Corbera d'Ebre vol aturar la degradació del Poble Vell

El Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre projecta una actuació d'arranjament de carrers i edificacions

La comissió d'Urbanisme ha d'aprovar el document per preservar el bé d'interès cultural

La degradació del Poble Vell de Corbera d'Ebre s'agreuja amb el pas dels anys i es fa palesa la inacció de l'administració per preservar un símbol de les conseqüències de la Guerra Civil Espanyola que el 1993 va ser declarat bé d'interès cultural, dins la categoria de Lloc Històric. “Cada episodi de pluja i cada ventada contribueixen a la degradació del Poble Vell, és necessària una actuació d'urgència”, ha explicat l'alcalde de Corbera d'Ebre, Antonio Álvarez, que admet que l'Ajuntament i l'Associació del Poble Vell només tenen capacitat per fer-hi actuacions puntuals. “Posem tanques a la zones més perilloses per evitar que ningú prengui mal”, ha dit Álvarez.

Enguany l'Ajuntament ha projectat una actuació d'urgència als carrers Pinyeres, Ravaleta, Sant Pere, Presó, Budell i Corraló, que inclou també la rehabilitació de Cal Sec, Casa Macià, Casa Mossèn Joaquim i Cal Metget. Són unes obres que finançarà el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (Comebe) amb un pressupost de 250.000 euros que, d'aquí a pocs dies, publicarà el concurs per la redacció del projecte. “Estem pendents d'una subvenció del fons Feder per afegir 250.000 euros més a l'aportació que farà el Comebe; si no l'aconseguim, haurem de buscar una altra via de finançament”, ha assenyalat l'alcalde de Corbera d'Ebre.

Les obres d'urgència consistiran a apuntalar els edificis, retirar-ne la runa i la vegetació acumulada i fer-hi transitables els carrers, per facilitar-hi el pas dels visitants.

A part d'aquesta tasca, l'Ajuntament ha aprovat el pla director del Poble Vell, un document que concreta les actuacions que cal dur a terme per preservar-lo i reivindicar-lo. La previsió de l'Ajuntament és que el pla director rebi el vistiplau de la comissió d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre en una de les pròximes reunions. El document de l'Ajuntament pretén aturar la degradació del Poble Vell, incentivar la recerca, reivindicar-ne el valor i fer-lo accessible als visitants, així com promoure-hi la creació artística. Entre les actuacions del pla director, s'hi inclou la recuperació de l'entramat urbà, l'adequació selectiva dels edificis amb la intervenció en aquells que han de tenir un ús públic, la recuperació de la cripta de l'església de Sant Pere, l'eliminació d'elements estranys –teulades d'uralita o parets de totxana– i el trasplantament de pins, ja que tant l'arbrat com la destrucció dels habitatges han contribuït a desfigurar el Poble Vell. El document també esmenta les intervencions museogràfiques.

De manera paral·lela a la tramitació del pla director, l'Ajuntament de Corbera d'Ebre ha iniciat la redacció del pla especial. “És un pla d'actuació concret, que estem consensuant amb Patrimoni”, ha explicat Álvarez.

LA FRASE

El Poble Vell necessita una actuació urgent per consolidar-lo, si no acabarà de caure.
Antonio Álvarez
ALCALDE DE CORBERA D'EBRE

LA XIFRA

12.137
visitants
són els que el Poble Vell de Corbera d'Ebre va rebre durant el 2015, segons les dades de l'Ajuntament.

Es triplica el nombre de visitants

El Poble Vell de Corbera d'Ebre ha triplicat el nombre de visitants els últims anys. Per tant, dels 4.033 visitants que va rebre el 2013, es va passar a 12.137 persones comptabilitzades el 2015. I això, els dies en què l'Associació del Poble Vell controla l'accés i obre l'església de Sant Pere, perquè al recinte del Poble Vell s'hi pot accedir tot l'any i, segurament, hi ha visites que no queden registrades. Amb tot, el pla director del Poble Vell preveu que el nombre de visitants a l'espai històric s'enfili fins a les 28.000 persones quan hi facin les obres de rehabilitació i desenvolupen el projecte museogràfic. Entre el públic potencial, el pla director inclou els centres d'ensenyament, els turistes, les famílies, els especialistes i els creadors.

Pel que fa al projecte museogràfic, el pla planteja la recreació d'un habitatge de principi del segle XX a Cal Sec així com la senyalització de l'entramat urbà per facilitar-hi la visita autoguiada. La vida a Corbera, abans dels fets històrics del 25 de juliol del 1938 de la Guerra Civil Espanyola, dels bombardejos i del trasllat de la Muntera a la carretera seran els temes que es faran servir per explicar la història d'un poble que va ser destruït i abandonat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La concessió de l’espai d’esquí i parc lúdic de FCG a la Vall de Núria acaba el dia 30

QUERALBS
enogastronomia

La DO Cava permetrà comprar raïm de vinyes dins de la seva DO encara que no estiguin registrades

vilafranca del penedès

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró