Societat

judicial

ocupes

Mataró vol un jutjat per a les màfies ocupes

L'Ajuntament calcula que un de cada quatre habitatges buits s'ha usurpat de manera il·legal

El govern municipal reclama també a la Generalitat un pla de seguretat per lluitar contra aquests grups organitzats

L'Ajuntament de Mataró ha demanat tant a l'Estat com a la Generalitat la creació d'un nou jutjat especialitzat que faci front a les ocupacions delinqüencials d'habitatges i n'agiliti el desallotjament. Un jutjat civil, el novè de la ciutat, que serviria, com en el seu moment es va fer amb les participacions preferents, per donar resposta a aquesta problemàtica i per aturar les màfies que es dediquen a entrar als pisos per la força per després rellogar-los. L'alcalde, David Bote (PSC), va defensar ahir que la reclamació ha d'anar acompanyada necessàriament d'uns criteris clars que determinen quan un habitatge s'ocupa de manera delictiva i quan no, però també perquè la fiscalia general de l'Estat prengui consciència d'aquest fenomen i dicti instruccions precises als fiscals de zona perquè formulin acusacions públiques en els supòsits d'usurpacions de béns immobles injustificats. Segons Bote, han d'entendre que la situació actual ja no és la de fa alguns anys, quan la crisi econòmica va multiplicar el nombre de persones que es quedaven sense sostre i veien l'ocupació de habitatges buits com una sortida d'emergència per necessitat. “Ja no parlem d'aquests casos, sinó de màfies organitzades i de persones que no han entrat mai en el circuit de benestar social, ni tenen acreditada la seva situació de vulnerabilitat”, defensa.

L'Ajuntament calcula que a la ciutat, dels 3.400 habitatge buits, un 25% estarien ocupats il·legalment. Una situació que resulta especialment difícil de gestionar sense els instruments jurídics i administratius adients. “Fem curt per actuar amb agilitat”, admet el batlle, que també exigeix al Departament d'Interior un pla de seguretat “urgent i contundent” per lluitar contra aquests grups criminals que “fan negoci de la misèria”. Bote va insistir que tant els Mossos d'Esquadra com la Policía Nacional han de ser els encarregats de dur a terme aquesta actuació, perquè, si bé hi ha detectada una incidència important a Mataró, aquest problema no és exclusiu de la ciutat i sobrepassa els límits municipals.

La regidora de Benestar Social, Isabel Martínez (CiU), assenyala que les ocupacions injustificades no només generen problemes de convivència greus en el veïnat, sinó que també signifiquen un greuge a aquelles famílies que sí que han seguit el circuit establert i estan en espera de rebre un pis de lloguer. Martínez va explicar que sovint, després d'aconseguir que entitats financeres cedeixin immobles desocupats, quan arriba el moment d'entregar-los es troben que ja s'hi ha ficat una altra gent desconeguda. “El que tenim és una lluita entre pobres, entre els que segueixen la normativa i fan les coses com toca, i els que en fan cas omís sense miraments”, lamenta l'edil, que denuncia també l'actitud de col·laboració d'aquestes persones per mantenir aquest mercat immobiliari clandestí.

La indefensió jurídica amb què es troba l'administració fa que no es pugui fer res en contra d'aquestes usurpacions i que els processos judicials, que en molts casos s'han interposat, s'allarguin de manera exasperant. En aquest context, la Generalitat acaba de cedir 35 habitatges per a casos urgents a la ciutat, que ja estan assignats a diferents famílies, però que encara no han estat lliurats, en espera d'acabar d'arranjar-los. En aquest procés, ja se n'hauria ocupat, com a mínim, un. Però la llista d'espera és encara més llarga i se'n necessitarien 25 més.

Divisió política

Totes aquestes mesures formen part d'una declaració institucional que impulsa el govern del PSC i CiU, i que l'última junta de portaveus de l'Ajuntament va aprovar amb el suport dels grups de Ciutadans, el PP i PxC. ERC, VOLEMataró i la CUP es van abstenir, i només ICV-EUiA va votar-hi en contra. En aquest punt, els ecosocialistes argumenten que la proposta es fonamenta en la modificació d'una llei que consideren que “no ataca les màfies amb prou eficàcia”. De fet, la iniciativa mataronina també mostra el seu suport a la modificació de la llei d'enjudiciament civil, que regularà un nou procediment per tal de garantir la possessió i disponibilitat dels habitatges.

LES FRASES

És deplorable que algú estigui fent negoci amb la misèria d'altres persones
David Bote
alcalde de mataró
Tenim una lluita entre pobres, entre els que segueixen la normativa i els que en fan cas omís
Isabel Martínez
regidora de benestar social

“En aquesta lluita, ens sentim sols”

Mataró ha volgut liderar la lluita contra l'ocupació il·legal gairebé en solitari i amb poca implicació, de moment, de les administracions supramunicipals. Tant l'alcalde, David Bote, com la regidora de Benestar Social, Isabel Martínez, van admetre que el fenomen no és exclusiu de la ciutat, sinó que molts altres municipis també veuen amb preocupació aquest fenomen però no volen donar la veu d'alerta. Per fer front a aquestes usurpacions injustificades d'habitatges, l'Ajuntament ha dut a terme diferents estratègies, com ara una comissió transversal que gestiona el risc per a la seguretat i la convivència que es deriva de l'ocupació o una altra per prevenir desnonaments, que s'han convertit en un exemple a seguir per a altres poblacions que s'hi han interessat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Recerca a l'abast de tothom

Barcelona
biologia

Comptar i identificar papallones, un clàssic pioner que encara creix

DEMOGRAFIA i visió per computació

Ajudar els ordinadors a crear una xarxa social dels avantpassats

etnografia

Estudiar els pastors actuals per entendre la ramaderia del neolític

contaminació Acústica

Pla per controlar el soroll de l’oci nocturn a les places de Gràcia

ecologia

Detectius als boscos per calibrar la sequera

LA CRÒNICA

Contenidors i senglars a Montjuïc

oceanografia

Surfistes, bussos i banyistes al rescat del mar

Frederic Bartumeus
Biòleg impulsor del projecte Mosquito Alert

“La ciutadania pot ser a tot arreu”

Blanes