Societat

festes i tradicions

Les processons marquen el pas de Setmana Santa

Milers de persones acompanyaran els misteris que recorreran els carrers de pobles i ciutats del Maresme avui dijous i demà divendres sant

El cicle de la Passió es clou amb l'alegria de la Pasqua

Per a la comunitat cristiana, el cicle de passió, mort i resurrecció de Jesús és el moment més important de l'any i a través dels segles ha generat multitud de manifestacions populars, com ara processons i representacions teatrals inspirades en els textos bíblics que promouen confraries, agrupacions i entitats. La secularització de la societat no ha estat obstacle per a aquestes manifestacions religioses, que en els darrers decennis han crescut i fins i tot s'han convertit en reclam turístic en plena primavera. I és que, cal recordar que la data de la Pasqua es fixa a partir de la primera lluna plena de primavera, de manera que el cicle de mort i nova vida del relat cristià coincideix en el temps amb elcicle de la natura.

Les processons

Mataró concentra les processons més participatives i més seguides de la comarca. Aquest vespre tindrà lloc un des actes més estimats, la desfilada dels armats i l'homenatge a la ciutat. A un quart de vuit del vespre, els soldats de pau recolliran la bandera i desfilaran fins a la plaça de l'Ajuntament, on es podran veure les actuacions d'entrada de la biga i les evolucions de les seccions de llança i estendards amb les figures del triangle i l'estrella. Més tard, a dos quarts de deu del vespre, els armats participaran a la processó de la Nit del Silenci amb la Confraria Oració del Senyor a l'Hort, Confraria Coronació d'Espines i la Venerable Congregació dels Dolors de Santa Maria. Al barri de Cerdanyola la processó de dijous sant, anomenada noche morada, sortirà a dos quarts de nou del vespre amb la imatge del Natzarè ja restaurada. Està organitzada per la Germandat de Nostre Pare Jesús Natzarè i Nostra Senyora de l'Esperança, confraria que aquest 2017 celebra el 30è aniversari.

El divendres sant, després de la sortida en processó de les Caputxines i la recollida del Sant Crist, es farà la processó general, que aplega els armats i totes les confraries de la ciutat. Començarà a dos quarts de vuit del vespre des de la plaça de Santa Maria, un dels moments amb encant especial pel silenci que hi ha. També és molt apreciat el pas de la processó pel tram del carrer Argentona o el seu final a la plaça de Santa Anna.

D'altra banda, aquest divendres sant serà molt emotiu a Calella perquè es recupera la processó que s'ha anomenat del Silenci i de la Llum. Sortirà a dos quarts de nou del vespre de la parròquia de Santa Maria i Sant Nicolau amb els passos de Crist a la Creu, la Mare de Déu dels Dolors i el Crist Jacent. Serà un recorregut curt il·luminat per les llànties dels participants. A més, aquesta població és de les poques que mantenen viva la tradició del Cant de l'Àngel el diumenge de Pasqua, un moment en què s'escenifica l'anunci al poble de la resurrecció de Crist. Enguany s'hi afegeix la sortida a la plaça de la Verge. Serà després de la missa de 12.

Altres cites tradicionals del divendres sant són la Renglereta, el viacrucis que Arenys de Mar manté viu des del segle XVIII i que començarà a les vuit del matí a la plaça de l'Església, o la processó del Divendres Sant del Poblenou a Pineda de Mar, que acostuma a aplegar uns 500 participants i molt de públic. Està organitzada per la Confraria Mare de Déu dels Dolors i el Crist Jacent. Sortirà a dos quarts de set de la tarda del carrer Vallès i anirà fins a l'avinguda Hispanitat. En el seu recorregut és habitual que es puguin sentir cants de saetas.

A escena

La tradició de representacions de la Passió també és present al Maresme. A Vilassar de Mar, el divendres sant tornarà a escenificar-se Crist ha mort per nosaltres. Serà a dos quarts de nou del vespre a l'altar de l'església, amb la participació d'una quarantena de persones que faran possible les trenta-una escenes plàstiques de l'obra. Impulsada pel Patronat Parroquial i la parròquia de Sant Joan, enguany serà la 24a edició d'aquesta Passió que ha entrat a formar part de la Federació Catalana de Passions.

Altres representacions s'han programat en teatres, com ara la lectura dramatitzada de La Passió, Un tal Jesús al Centre Moral d'Arenys de Munt aquest mateix vespre a càrrec del Grup de Teatre del Centre i la coral Veus de Munt,i la Passió infantil, que es podrà veure el diumenge de Pasqua al Foment Mataroní.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar l’increment de furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona