Societat

festes i tradicions

sant jordi

Atípic però massiu

La celebració de Sant Jordi en diumenge canvia els hàbits dels compradors, que també surten al carrer al matí, però la diada és igualment massiva

Els autors de casa comparteixen protagonisme amb els mediàtics

Aquest Sant Jordi ho tenia tot de cara per ser una de les millors diades dels últims anys i ahir les previsions es van complir. Tot i ser una diada atípica en caure en diumenge, el bon temps va ajudar que la jornada fos més massiva que mai, amb carrers i places plens a vessar. Això sí, amb algunes diferències amb els Sant Jordi anteriors sobretot pel que fa als hàbits. Normalment, quan Sant Jordi cau en laborable, la gent surt al carrer cap a la tarda després de la sortida dels nens de l'escola, però aquest any les aglomeracions van començar ja de bon matí. Entre els llibres més venuts, destaquen La senyora Stendhal, de Rafel Nadal; Els vells amics, de Sílvia Soler; Nosaltres dos, de Xavier Bosch; Patria de Fernando Aramburu, o la novel·la juvenil Por trece razones, Jay Asher. Els més venuts van compartir protagonisme amb els autors de casa.

A Manresa, el passeig Pere III va tornar a ser l'epicentre de la festa de la rosa i el llibre, amb una quantitat ingent de parades que van donar color a la ciutat. Però, en aquesta ocasió, la festa no s'acabava en aquest punt, ja que hi havia propostes per triar i remenar més enllà del rovell de l'ou, que, això sí, va ser de molt el que més gent va atrapar –al migdia estava ple de gom a gom–. La majoria de paradistes, ja fossin de roses o de llibres, es van mostrar contents per l'alta afluència de gent i el ritme de vendes. Pel que fa als llibres d'autors locals, Genís Sinca (amb El cavaller Floïd), el jove ballarí Guillem Cabrera (amb Perquè ballo?), Ton Armengol (amb He somiat en tu) i l'historiador Francesc Comas (amb el segon volum d'Històries de Manresa) van tenir molt bona acceptació.

A Igualada, la plaça de Cal Font va tornar a ser el centre neuràlgic, amb parades de llibres i roses i una enorme afluència de públic al voltant del migdia. Enguany, unes obres en un dels espais de la plaça van obligar a instal·lar les parades d'entitats a la rambla Sant Isidre. En total, 67 parades a tots dos espais, una desena menys que el 2016. El concert de Sant Jordi de la Coral Mixta i la Coral Juvenil Xalest i una ballada de sardanes van completar la jornada. Pel que fa a les vendes, Jorge Martínez, de la llibreria Aqualata, creu que el fet de caure en diumenge va provocar que “el matí i el migdia fossin com la tarda dels Sant Jordi que cauen en laborable”. Pel que fa als autors locals, van destacar Escoles a la frontera, de la lingüista masquefina M. Carme Junyent, i Tropa sapiens, de l'igualadí Albert Riba.

A Berga, segons alguns llibreters, el públic era diferent: no hi havia escola i hi havia molts turistes. A més, hi va haver molta més gent que en anys anteriors. Els principals eixos comercials de la ciutat, en especial el carrer Major i el Vall, es van omplir de gom a gom. El bon temps va fer que la major part del públic sortís al carrer de bon matí, mentre que la tarda va començar un pèl ensopida però després es va animar. Pel que fa als llibres més venuts en clau local, el Manual de bones maneres, de Marc Giró, va cridar l'atenció.

També va ser massiu el Sant Jordi a Vic, on al matí ja hi havia molta gent al centre de la ciutat, sobretot a sota les voltes, on se situen les parades de llibres. Però també passejant per buscar la millor rosa, ja fos de florista o de les diverses entitats que hi participaven. Els llibreters asseguraven que les vendes ja havien començat a notar-se molt l'última setmana i sobretot el dia previ a Sant Jordi. Entre els autors locals destaca Finestra poètica a Essaouira, de Noemí Morral.

Informació elaborada per C. Oliveras, Ò. López, G. Freixa, M. Canturri i M. Vicente

Més de 35.000 títols venuts a la regió central

A les comarques centrals ahir es van vendre més de 35.000 títols diferents. Segons Xevi Cortacans, vocal del Gremi de Llibreters de la demarcació de Barcelona i propietari de la llibreria Muntanya de Llibres de Vic, aquesta xifra “és molt més important que els deu llibres més venuts”, ja que els més venuts suposen un percentatge molt petit de la gran diversitat de llibres que es venen per Sant Jordi. Pel que fa a les vendes, Cortacans va destacar ahir a la tarda que estaven lleugerament superiors a altres anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona