Societat

transports

vaga al metro

Andanes atapeïdes i combois plens el primer dilluns de vaga al metro

Les aturades parcials obliguen a regular el flux de passatgers en algunes estacions

Avui hi ha prevista una altra reunió de mediació per continuar negociant

Els usuaris del metro de Barcelona van haver de fer front ahir a un altre dia d'andanes atapeïdes i de combois plens de gom a gom, en la primera jornada de la nova vaga convocada pels treballadors del suburbà. La negociació del conveni col·lectiu continua encallada i hi ha previstes aturades parcials tots els dilluns no festius de manera indefinida. La resignació també era ben visible ahir en les cares dels viatgers. Alguns s'ho van prendre amb més filosofia que d'altres i els més previsors van sortir abans de casa per no fer tard.

La vaga es va traduir en aturades de dues hores en cadascun dels tres torns laborals, és a dir, de sis a vuit del matí, de quatre a sis de la tarda i de dos quarts de nou a dos quarts d'onze de la nit. La Generalitat va establir uns serveis mínims d'un 40% en les dues primeres franges –quan hi ha més passatgers– i d'un 20% per a l'aturada de la nit. Ahir el comitè d'empresa va denunciar a la Inspecció de Treball que Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) no havia respectat els serveis mínims, fet que l'empresa va negar. En tot cas, segons els sindicats, el seguiment de la protesta per part de la plantilla va ser massiu. Al matí els trams centrals de les línies 1 i 5 van ser els més afectats i a les estacions de la Sagrera i de Sagrada Família es va haver de regular l'accés dels passatgers a les andanes. Una operació que, a la tarda, es va repetir a Diagonal, Hospital Clínic i la Sagrera.

La presidenta de TMB, Mercedes Vidal, va xifrar en un 25% el descens de viatgers al matí –a la tarda va ser un 28%, respecte a un dilluns laborable normal– i va considerar que la convocatòria de vaga “no té cap raó de ser”. “Els treballadors del metro tenen unes condicions dignes i el conveni que s'està negociant proposa millores en l'àmbit salarial i en el de les condicions laborals”, va assegurar. Vidal va explicar que avui hi ha prevista una altra reunió de mediació. “Això evidencia una voluntat d'acord de les dues bandes per tancar el conveni i evitar futures situacions com la d'aquest dilluns, en què la ciutadania que agafa diàriament el transport públic és la principal perjudicada”, va afirmar.

LA DATA

08.05.17
és el dia
en què hi ha prevista la següent jornada de vaga al metro, ja que dilluns –1 de maig– és festiu.

LA XIFRA

68
reunions
s'han mantingut fins ara per parlar del conveni col·lectiu, però s'ha avançat poc en la negociació.

El conveni, un conflicte enquistat

Les converses per renovar el conveni es van iniciar fa un any i mig i l'última jornada d'aturades al metro s'havia fet al juny. L'any passat els treballadors van convocar diverses vagues, algunes de les quals van coincidir amb esdeveniments com ara el Congrés Mundial del Mòbil i el Primavera Sound. Ahir, el president del Grup Demòcrata, Xavier Trias, va demanar al govern municipal que prengui decisions per a un acord definitiu amb els treballadors. “No es pot eternitzar la negociació i que es vagin produint vagues”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer

Sabadell
Societat

Estudiarà si cal reforç puntual dels mossos

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona