Societat

Societat

Els ajuts del pla Salut i Crisi han arribat a 160.000 persones

Dipsalut ha destinat 7,3 milions d'euros en quatre anys a ajudar famílies gironines en situació de vulnerabilitat

Un total de 234 persones han trobat un lloc de treball a través del programa

Un total de 160.000 persones d'arreu de les comarques gironines s'han beneficiat en quatre anys de les ajudes previstes en el programa Salut i Crisi del Dipsalut. El programa es va posar en marxa el 2013 amb l'objectiu de reduir l'impacte negatiu de la situació econòmica sobre la salut dels ciutadans de la demarcació en risc, especialment la salut integral de la població infantil. La major part dels beneficiaris del programa han estat famílies amb infants o adolescents al seu càrrec. En quatre anys, Dipsalut ha destinat 7.350.000 euros a aquest programa, les línies principals del qual són cobrir serveis bàsics com ara l'alimentació, l'habitatge i el benestar emocional, i també la promoció de l'ocupació. La major part dels fons, en concret prop d'1.520.000 euros, han servit per pal·liar necessitats relacionades amb l'alimentació (compra d'aliments frescos, ajuts de menjador escolar i manteniment de menjadors socials); 811.000 euros, per garantir un habitatge digne (ajuts per pagar el lloguer i/o la hipoteca i cobrir les factures de subministraments d'aigua, llum i gas) i les accions dirigides al benestar emocional i familiar (proporcionar productes d'higiene, roba, calçat, productes de farmàcia, tallers d'apoderament i suport psicològic d'entre d'altres). El cap de l'àrea de polítiques de promoció de la salut de Dipsalut, Pau Batlle, va explicar ahir que si bé inicialment es van destinar molts recursos a la partida de l'alimentació “–volíem assegurar-nos que els infants arribessin a l'escola havent esmorzat i que a l'hora de sopar tinguessin un plat a taula”–, en aquests moments la demanda d'ajuts se centra sobretot en matèria d'habitatge i de benestar emocional. En aquest sentit, Batlle va recordar els efectes que tenen en la mainada les situacions de desnonament familiar, i que sovint es tradueixen en fracàs escolar.

D'altra banda, una de les partides més grans del programa Salut i Crisi (de 2.582.000 euros) és per ajudar a trobar feina principalment famílies amb fills a càrrec i que o bé estaven sense ingressos, o bé tenien una entrada de diners molt baixa, per sota de la renda mínima d'inserció. Des que es va posar en marxa aquesta línia de treball, el 2014, fins ara s'ha pogut ocupar 234 persones. I es calcula que unes altres 80 persones trobaran aquest any un lloc de treball. Els beneficiaris tenen, majoritàriament, més de 30 anys i menors a càrrec.

La major part dels contractes han tingut una durada mitjana de sis mesos, tot i que, en molts casos, han propiciat que la persona continués treballant passat aquest temps perquè, segons va indicar Batlle, es busquen llocs de treball estructurals. Un 53% dels contractes s'han formalitzat dins del sector privat i el 47% restant, dins de l'administració pública. Per àmbits d'ocupació, destaquen el comerç, la indústria agroalimentària, obres i manteniment de la comunitat, i les activitats administratives. Segons Batlle, l'èxit del programa radica en el treball conjunt de les àrees de Serveis Socials i de Promoció Econòmica.

LES XIFRES

2,2
milions d'euros
s'han invertit des del 2014 en la línia de foment del treball entre famílies sense recursos i amb fills.
40.610
persones
d'arreu de les comarques gironines es van beneficiar el 2016 de les ajudes previstes pel programa.

El 2017, un any per repensar i rellançar el pla

Els responsables de Dipsalut van explicar ahir que el programa Salut i Crisi es va posar en marxa el 2013 arran de la crisi econòmica i que va ser concebut com una eina de caràcter temporal. “Crèiem que el 2016 es tornaria a una certa normalitat i podríem donar el programa per acabat. Però no ha estat així. Ja no es parla de crisi, però sí de canvi d'època”, va exposar Batlle, que hi va afegir que, tenint en compte aquesta nova situació, marcada sobretot per la cronificació de les bosses de pobresa i la precarietat laboral, Dipsalut ha decidit prendre's aquest any de reflexió, per repensar el programa i rellançar-lo. D'aquí que de moment s'hagi decidit de destinar-hi un milió d'euros, el mateix import que quan es va posar en marxa. El president d'aquest organisme, Josep Maria Corominas, va exposar que la intenció és asseure's amb tots els agents implicats en la xarxa de serveis socials per definir el nou enfocament del projecte, del qual va assegurar la continuïtat, si bé podria ser amb algun altre nom que no fos el del programa Salut i Crisi. La idea és presentar la nova versió del pla en el darrer trimestre d'aquest any.

El programa Salut i Crisi es va posar en marxa el 2013 amb 43.512 usuaris i l'any amb més beneficiaris va ser el 2015, amb un total de 45.660. L'any passat, el nombre d'usuaris es va situar en 40.610. Aquesta xifra indica, segons els responsables de Dipsalut, que el problema de les famílies en situació de vulnerabilitat de la demarcació de Girona s'hauria estabilitzat però no hauria remès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona