Societat

Transport

Centenars de taxistes es manifesten pel centre de Barcelona per demanar la regulació de les plataformes de mòbil

Representants dels conductors s'han reunit amb membres de la delegació del govern espanyol per transmetre les reivindicacions que reclamen al Ministeri de Foment

Prop d'un miler de taxistes han marxat aquest dimecres el matí des de la Plaça Catalunya fins a la seu de la delegació del govern espanyol, al carrer Mallorca amb Roger de Llúria, col·lapsant la circulació del centre de Barcelona. A l'arribar a la seu de la delegació, 9 dotacions dels Mossos d'Esquadra protegien amb tanques l'entorn de la delegació, tallant completament el carrer Mallorca.

Un petit grup de representants dels taxistes, majoritàriament del sindicat 'Élite', s'han reunit amb membres de la delegació del govern entre els que estava com màxima autoritat el subdelegat, Emilio Ablanedo. En la reunió, els taxistes han transmès les reivindicacions del sector que bàsicament passen per demanar que els nous actors de les plataformes de mòbil tinguin la mateixa regulació que els taxistes.

Una crida d'àmbit estatal

La manifestació ha transcorregut sense incidents pel centre de la ciutat. Els manifestants han marxat cridant diferents consignes a favor de la unitat del sector en la lluita contra els nous actors de les plataformes de mòbils que s'estan incorporant al sector aprofitant l'escletxa legal que s'ha obert a partir de les concessions de les noves llicències VTC (lloguer de cotxes amb conductor).

Ivan Sesma, portaveu del sindicat Èlite, ha denunciat que mentre els taxistes de Barcelona estaven aturats entre les 10 del mati i les 2 del migdia, diferents plataformes de mòbil oferien vehicles a passatgers a uns preus més elevats. En concret, ha dit Sesma, un recorregut entre el centre de Barcelona i l'aeroport del Prat, que un dia normal pot suposar una tarifa d'uns 27 a 30 euros, aquest dimecres al mati les plataformes l'oferien a preus entre 43 i 60 euros.

El portaveu d'Èlite ha reconegut que tant l'Ajuntament de Barcelona com la Generalitat estan actuant en benefici del sector, mentre que l'actuació del ministeri de Foment està provocant incerteses entre els diferents tribunals que han de dirimir sobre judicis que els arriben en matèria de llicències VTC. Sesma ha demanat que el Ministeri aclareixi el contingut de la llei als tribunals amb l'objectiu que hi hagi una actuació homogènia.

Els taxistes demanen una regulació que afecti a tots els actors que ofereixen serveis de transport de passatgers a les ciutats i que sigui igual per tots. El que no pot ser, diu Sesma, és que mentre els taxistes han de pagar impostos i estan regulats en tota la seva activitat, hi hagi nous actors que irrompen en el sector que no estiguin regulats i no paguin impostos.

''Per a nosaltres'', ha dit Rosa Díaz, de l'Associació de Taxi Companys, ''els usuaris dels taxis són els nostres clients mentre que per les empreses que estan rere de les plataformes de mòbil són els grups inversors que inverteixen en borsa''.

El portaveu d'Èlite ha destacat la unitat del sector que va començar el 6 d'abril passat en la celebració del 'Congrés Nacional del Taxi' i en el que van participar més de 60 associacions del sector del conjunt del territori espanyol.

Diferents intervencions de taxistes en el transcurs de la marxa han reclamat passar a un punt més radical en les mobilitzacions i s'han presentat propostes de manifestacions en cotxes en marxa lenta per diferents punts de la ciutat per col·lapsar la circulació.

A l'inici de la manifestació una parella de gent gran que necessitava anar a la clínica Barraquer i no sabia que hi havia vaga de taxis, han vist com els organitzadors de la manifestació han penjat una bandera del sindicat Èlite en una de les finestres del taxi i han permès que el taxista trenques la convocatòria de vaga per donar servei aquestes dues persones grans.

Un dels moments més intensos que s'ha registrat durant la marxa de la manifestació s'ha produït a la confluència dels carrers Passeig de Gràcia i València, on han coincidit la marxa de taxistes amb un grup del col·lectiu de la PAH (Plataforma d'Afectats per la Hipoteca) que estaven ocupant una oficina de CaixaBank situada en aquesta cruïlla.

Amb crits de ''sí que es pot'' els taxistes i els membres de la plataforma de la PAH s'han ajuntat i cridat consignes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona