Societat

Municipal

Neix el segon fill de Colau i Pisarello serà l'alcalde accidental de Barcelona

L'alcaldessa anuncia a través de les xarxes socials que el part “ha anat molt bé”

Assistirà a les reunions i actes importants durant el permís de maternitat

“Ja ha nascut el Gael. Tot ha anat molt bé i estem molt emocionats. Moltes gràcies a l'equip mèdic. Benvingut Gael!” L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va anunciar ahir amb aquesta piulada el naixement del seu segon fill, que va tenir lloc en un hospital públic de la ciutat. Colau i el seu company, Adrià Alemany –membre de l'executiva de BComú–, són pares d'un altre nen, que es diu Luca i té sis anys. A partir d'ara, el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, exercirà com a alcalde accidental quan ella no hi sigui.

Colau ha iniciat el seu permís de maternitat, de setze setmanes, i no assistirà, per tant, al ple municipal de demà, que presidirà Pisarello. Els tinents d'alcalde i els regidors assumiran les funcions que ella no pugui atendre, tot i que –segons fonts municipals– l'alcaldessa podrà “prioritzar” participar en reunions o actes públics que es considerin “essencials o molt importants”. És probable, doncs, que assisteixi a reunions de la comissió de govern o als pròxims plens –se celebren l'últim divendres de cada mes– si es troba bé.

Colau és la primera dona que ocupa l'alcaldia de Barcelona i també passarà a la història per haver estat la primera a tenir un fill durant el seu mandat. És lògic, per tant, que en més d'una ocasió li hagin demanat si agafaria la baixa de maternitat, una pregunta que a ella li provocava una certa incomoditat. En l' entrevista concedida a aquest diari a principi de mes, Colau va reiterar que agafaria el permís i va explicar que el compartirà amb el seu company. “Durant les primeres setmanes, estaré més desapareguda, però una cosa és estar de permís de maternitat i una altra cosa és desconnectar completament. Això, pel meu caràcter, no fa per a mi”, va explicar.

Un dels factors a tenir en compte en aquest sentit és que el vot al ple no es pot delegar, és a dir, cal ser-hi present. De fet, hi ha hagut altres regidores a Barcelona que han votat en un ple durant el permís de maternitat. També és cert que al consistori hi ha una norma no escrita que evita que es tregui avantatge polític de les absències dels regidors als plens quan es deuen a causes de força major. Quan una situació com aquesta pot alterar una votació, un edil s'absenta del ple perquè això no passi. Caldrà veure, doncs, què acaba decidint Colau. El que ja gairebé es pot donar per fet és que, si finalment opta per anar als plens, rebrà les crítiques dels que consideren que l'alcaldessa hauria de donar exemple a l'hora de complir el permís de maternitat.

Volen “un canvi d'actitud” del primer tinent d'alcalde

Poc després de saber-se que Pisarello presidirà demà el ple, el Grup Demòcrata va explicar que formularà un prec per demanar-li “un canvi d'actitud”. “Durant el mandat s'han viscut moments de tensió i desaire entre el primer tinent d'alcalde i diversos regidors de tots els grups de l'oposició; no acceptarem que es repeteixin aquestes actuacions de manca de respecte”, va dir el portaveu, Joaquim Forn, que va recordar un episodi viscut en la darrera comissió d'Economia. En un debat sobre Barcelona Activa, la regidora del grup Demòcrata Sònia Recasens va retreure a Pisarello que no l'escoltés mentre l'interpel·lava. “Segueixi, que jo estic fent altres coses”, li va replicar ell mentre parlava amb el gerent d'Economia. Una resposta que va indignar Recasens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.