Societat

Cas Pujol

L'Audiencia Nacional estreny el setge als Pujol-Ferrusola

El jutge De la Mata ordena cinc escorcolls a despatxos i domicilis propietat de diversos membres de la família

El magistrat creu que el fill gran de l'expresident té més de 30 milions a l'estranger

Propietats i despatxos professionals de Jordi Pujol Ferrusola, Jordi Pujol i Soley i Marta Ferrusola van ser escorcollats ahir al matí, a la ciutat de Barcelona i al municipi ripollès de Queralbs, per ordre del jutge de l'Audiencia Nacional José de la Mata. Els escorcolls judicials suposen un punt més d'intensitat en la investigació judicial que es remunta al 2012, sobre l'origen de la fortuna familiar, i es van produir l'endemà mateix que el magistrat enviés el fill gran dels Pujol a la presó acusant-lo, entre altres delictes, de formar part d'una organització criminal. En la mateixa causa on hi ha investigat Jordi Pujol Ferrusola hi ha també tots els membres de la seva família –pare, mare i la totalitat dels germans– a més de la seva dona, sogre, cunyat i un grup d'empresaris, fins a un total de 31 persones. La causa també s'instrueix pels delictes de falsedat documental, blanqueig de capitals i delicte contra la hisenda pública.

Una de les poques pistes sobre la motivació judicial dels escorcolls d'ahir la dona el mateix jutge De la Mata en la resolució on va dictar ordre de presó incondicional per al fill gran de Jordi Pujol. En un moment d'aquest document, el magistrat va més enllà de l'informe policial on s'indica que el fill gran dels Pujol ha desviat 30 milions l'estranger afirmant que aquesta és una quantitat “de mínims”.

En aquest sentit, els escorcolls tindrien com a finalitat buscar informació que permeti quantificar amb exactitud quina podria ser aquesta xifra, ja que el jutge entén que els 30 milions que la policia assegura que el fill gran de Pujol ha evadit entre el 2012 i el 2017 pot ser una quantitat que quedi curta.

Organització criminal

Una altra de les línies d'investigació del jutge gira a l'entorn de la figura delictiva de l'organització criminal i, en aquest sentit, s'entendria l'escorcoll que es va dur a terme a la casa d'estiueig del matrimoni Pujol-Ferrusola, propietat de Marta Ferrusola. És a dir, no s'investiga només els moviments de Jordi Pujol Ferrusola, sinó la relació d'aquest amb els diversos membres de la família. En aquest sentit, Marta Ferrusola surt referenciada també en la resolució del jutge De la Mata per la seva vinculació amb l'empresa Kopeland Fundation, que hauria creat el seu fill Jordi a Panamà dins del suposat entramat d'evasió de capitals i de blanqueig de diners.

L'escorcoll que es va dur a terme a la casa de Queralbs es va fer coincidint amb els de Barcelona i es va allargar durant un parell d'hores. Quan va acabar, un grup de policies nacionals en van sortir amb una sola caixa de cartró amb material que hauria estat confiscat. L'escorcoll es va fer en presència de Marta Pujol Ferrusola, filla gran de la família, que quan es va acabar la diligència judicial va abandonar el lloc amb el seu cotxe.

Pel que fa als escorcolls a Barcelona, aquests es van centrar al domicili de Jordi Pujol i Marta Ferrusola, al carrer General Mitre; el domicili particular de Jordi Pujol Ferrusola, al barri de Pedralbes; el despatx professional d'aquest, al carrer Ganduixer, on hi ha situada l'empresa Iniciatives Marketing i Inversions, i el despatx particular de Jordi Pujol, al carrer Calàbria.

El pis de General Mitre va ser el primer lloc on van entrar els agents de la Policía Nacional que, en el marc de les mateixes investigacions, ja hi havien fet un escorcoll el 27 d'octubre del 2015. En aquella ocasió, però, hi van anar només per regirar l'habitació on s'estava allotjat el seu fill Jordi, que, per recuperar-se d'una intervenció mèdica, havia anat a estar-se uns dies a casa dels seus pares. Aquell mateix dia es va escorcollar també la segona residència de Jordi Pujol Ferrusola, a la Cerdanya.

Al pis de General Mitre, l'escorcoll el va presenciar Marta Ferrusola, ja que a quarts de deu del matí d'ahir, l'expresident Pujol es va desplaçar fins al seu despatx del carrer Calàbria, on es van presentar quatre agents de la Policía Nacional. Els policies en van sortir a la una del migdia emportant-se un parell de capses de cartró.

Una imatge similar es produïa quasi a la mateixa hora al carrer Ganduixer, quan els agents van donar per acabat l'escorcoll i en van sortir amb dues capses. Poc després, un cotxe amb els vidres tintats va sortir del pàrquing amb Jordi Pujol Ferrusola a dins.

LA XIFRA

2
capses
de cartró es van endur els policies que van fer l'escorcoll al despatx particular de l'expresident Pujol.

Jordi Pujol: “Sento molt això que està passant”

“Sento molt això que està passant.” Aquesta és l'única declaració que l'expresident de la Generalitat va fer ahir als periodistes que esperaven a l'entrada de l'edifici on té el seu despatx, al carrer Calàbria, lloc on es va traslladar per escriure, seguir llegint i treballant després de tancar l'espai que havia tingut al passeig de Gràcia i que albergava la seu de la fundació que portava el seu nom. Pujol no va fer cap altra declaració, ni quan al matí va sortir del seu domicili particular acompanyat d'un advocat, ni quan hi va tornar pels volts de les tres de la tarda, procedent del despatx.

A aquella hora, el seu fill gran, Jordi, era als calabossos de les dependències que la Policía Nacional té al barri de la Verneda de Barcelona, des d'on, en un principi, havia de ser traslladat per la Guàrdia Civil a la presó madrilenya de Soto del Real, però finalment va passar la nit al centre penitenciari de Brians 1, a Sant Esteve Sesrovires, per “raons humanitàries”, segons van explicar fonts citades per l'agència Efe. Soto del Real és la presó on Pujol va ingressar dimarts al vespre per ordre del jutge De la Mata.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES