Societat

patrimoni arquitectònic

Sabadell recuperarà per als veïns la masia de Ca n'Oriac

Fa més de vint anys que es reclama la reforma de la finca que dona nom al barri perquè la utilitzin entitats

A través del pressupost participatiu, s'inicia el procés per salvar un espai degradat

“Esperem que no quedi en una inversió puntual del pressupost participatiu i que en els pròxims anys es continuï amb la recuperació de la masia”, afirma la presidenta de l'associació de veïns de Ca n'Oriac, Puri Fontcubierta, abans de valorar en positiu el pas que assegura que ha fet l'actual consistori, format per un quadripartit d'esquerres, per apostar per un projecte que “fa més de vint anys” que reclamen. “Volem recuperar el patrimoni del barri i alhora aconseguir un espai per a les entitats”, assegura la presidenta.

La reforma de la masia va ser escollida entre els projectes de Construint ciutat, el programa de pressupost participatiu de Sabadell del 2017. Amb una inversió final de 80.000 euros –inicialment s'havien anunciat 200.000 euros–, en els pròxims mesos es farà un procés participatiu i la redacció del projecte tècnic de rehabilitació de la finca, que inclou l'edifici i l'exterior. “Intentarem implicar la gent del barri i tota la ciutat en la recuperació de la masia”, afirma Fontcubierta. En tot cas, fins a mitjan juliol es faran tallers, activitats lúdiques i sortides per explicar què és la masia i demanar a la ciutadania, centrant-se sobretot en els veïns de Ca n'Oriac, quins podrien ser els usos de la finca un cop recuperada. L'associació té clar que hauria de ser un equipament de ciutat per a la zona i, en concret, per a entitats, com la mateixa agrupació veïnal, que no tenen local ni espai per fer les activitats. “No està clar qui hauria de gestionar la masia, tot i que pensem que ho hauria de fer l'Ajuntament, malgrat que tot s'està parlant”, diu Fontcubierta. Les conclusions del procés participatiu endegat ara serviran per iniciar la redacció del projecte tècnic, que els veïns esperen que estigui enllestit aquest any. “La masia no és tan gran com sembla des de l'exterior”, indica la presidenta. I hi afegeix: “Ens agradaria, per exemple, que hi hagués una biblioteca, espais per a entitats o un petit auditori, però tot això s'haurà de definir. Voldríem que d'aquí a dos o tres anys la masia estigués rehabilitada.”

S'estima que la masia es va construir entre els segles XVI i XVII. Va ser el nucli des d'on es va començar a construir el barri de Ca n'Oriac. De fet, com explica Fontcubierta, el propietari va anar venent terrenys del seu voltant i es va anar edificant. L'any 1999 va passar a mans de l'Ajuntament. L'associació de veïns lamenta que en tot aquest temps només s'hagi fet una intervenció per canviar-ne el sostre i que s'hagi anant deteriorant més un espai que ja ho estava. Actualment, hi ha una tanca que evita l'accés als terrenys. Fontcubierta destaca que fa més de dues dècades que es demana la recuperació d'un espai desconegut per a molts veïns tant de la zona com de Sabadell.

LA XIFRA

80.000
euros
són els que s'invertiran aquest any per fer un procés participatiu i redactar el projecte tècnic de rehabilitació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró