Societat

Gastronomia

Jordi Cruz enceta el debat dels ‘stagiers'

El xef encén Twitter, polítics d'esquerra i sindicats amb les seves declaracions

Cruz explica que els ‘stagiers' són estudiants de cuina, no treballadors contractats

La cuinera els paga un sou de 400 euros

Jordi Cruz s'ha convertit en centre de totes les bales de Twitter i fins i tot de sindicats i polítics d'esquerra en el Dia del Treballador pels seus comentaris en un diari digital sobre els stagiers que treballen a les cuines prestigioses sense remuneració.

“Aprens dels millors en un ambient real, no t'està costant ni un duro i et donen allotjament i menjar; és un privilegi”, assegura el cuiner de l'Àbac, on treballen 14 cuiners amb contracte i 6 stagiers. A les xarxes no ha agradat gens que el jutge de Masterchef hagi dit coses com ara que “un restaurant Michelin és un negoci, si tota la gent en cuina estigués en plantilla no seria viable”. Amb acusacions d'esclavista i un boicot en marxa al concurs televisiu, el xef puntualitzava ahir que té professionals molt ben contractats i estudiants als quals mima i ensenya “amb tot l'afecte”.

Cruz diu que els stagiers no treballen més hores que el personal ni s'abusa de la seva feina. “Jo els dono formació i un tracte superdigne i ells em donen el seu temps per ajudar-me a fer una feina singular”, indica, i destaca el fet que un menú de degustació a Mònaco costa cinc vegades més que aquí. També que el palauet que ha adquirit recentment no és per viure-hi com es diu, sinó per ampliar l'Àbac. El xef aclareix que quan parla de “privilegi” es refereix al plaer de poder aprendre al costat dels grans, com ara Joan Roca. “Són estudiants, no treballadors. A mi m'hauria agradat ser stagier de jovenet.”

“La situació dels stagiers està regulada, arriben de les escoles amb un conveni. Els donem allotjament, menjar i una formació continuada que segueix un protocol”, explica Fina Puigdevall, que no en té més de cinc “per poder cuidar-los bé i ensenyar-los tot el que fem”. La xef de Les Cols diu que el tracte és molt bo i que fins i tot quan els seus pares van a veure'ls els conviden al menú de degustació.

En canvi, Carme Ruscalleda, que també en té quatre o cinc, troba que la feina d'un stagier s'ha de pagar i dona als seus 400 euros al mes per un treball de quatre dies a la setmana, amb pis i manutenció inclosos. “Em mereixen molt de respecte”, diu la cuinera, que valora molt l'actitud de l'estudiant: “Si no és bona no pot estar en un restaurant de nivell.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona

Cap a la “taxa justa” de residus, a Girona

Girona

Fundesplai augmenta el nombre de participants a les seves activitats

Barcelona

Més expedicions i millores d’horaris del bus cap a Barcelona

CASTELLBISBAL
societat

El polígon petroquímic de Tarragona comptarà amb 575 sensors de risc químic

tarragona
barcelona

Colau i Asens s’embarcaran a la Flota de la Llibertat per portar ajuda a Gaza

barcelona
Unió Europea

Brussel·les requereix informació a TikTok sobre la nova aplicació

Barcelona
pensament

El funeral de Josep-Maria Terricabras serà demà al matí al Tanatori

Girona