Societat

Javier Pacheco

Secretari General CCOO Catalunya

La renda garantida, un gran avenç social

L'acord assolit reverteix les retallades i va més enllà, generant un nou dret de ciutadania

Era l'any 2003 quan CCOO, a causa de les mancances i dificultats en l'accés a la renda mínima d'inserció, va llançar la proposta de la renda garantida de ciutadania (RGC) perquè les administracions garantissin un dret subjectiu d'ingressos mínims que permetessin viure amb dignitat a les ciutadanes i ciutadans de Catalunya. Aquesta proposta es va recollir en l'Estatut  d'Autonomia del 2006, article 24.3: “Les persones o les famílies que es troben en situació de pobresa tenen dret a accedir a una renda garantida de ciutadania que els asseguri els mínims d'una vida digna, d'acord amb les condicions que legalment s'estableixen.” Després d'onze anys, aquest mandat per al legislatiu encara no s'ha complert.

Al contrari, la situació es va agreujar amb la retallada que el govern de la Generalitat va fer de la renda mínima d'inserció l'agost del 2011. Aquest fet va desencadenar la posada en marxa d'una iniciativa legislativa popular (ILP). CCOO va formar part des del primer moment del grup promotor que va aconseguir presentar al Parlament 121.191 signatures, quasi el triple del necessari,  amb el suport de 71 entitats.

En la legislatura passada, hauria calgut una tramitació ràpida per respondre a la punyent necessitat de protegir la gent sense recursos. En canvi, ens vam trobar amb una forma de tramitació que va impedir l'aprovació de la RGC abans de la dissolució del Parlament. En la legislatura actual, o bé teníem un acord immediat o corríem el risc que no s'aprovés la renda garantida de ciutadania.

Avui, a Catalunya, més del 25% de la població en risc d'exclusió social i més de l'11% de les persones amb treball remunerat estan per sota del llindar de la pobresa. Aconseguir un acord suposa un avenç importantíssim en el camí de la cohesió social d'una societat cada cop més fragmentada i castigada per alts índexs de precarietat, laboral i social.

El passat dia 15 de maig, el govern de la Generalitat i la comissió promotora de la ILP vam signar l'acord sobre les característiques concretes que tindrà la renda garantida de ciutadania a Catalunya i la data per fer-la efectiva. Així, el proper 15 de setembre del 2017, les persones beneficiàries d'aquest nou dret subjectiu començaran a percebre les prestacions acordades.

La renda garantida s'implantarà en un procés gradual que culminarà l'1 d'abril del 2020. A partir d'aleshores serà l'equivalent a l'indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC), ara fixat en 664 euros. Les famílies es veuran complementades amb el 50% de la renda per la segona persona i amb 100 euros a partir de la tercera, amb un màxim de 1.061 euros el 2017 que creixerà fins a 1.208 el 2020.

A l'inici del procés, la quantitat que es percebrà serà el 85% de l'IRSC (564 euros) i se'n beneficiaran, d'entrada, totes les persones que ara perceben una RMI (aproximadament, 30.000) i les famílies monoparentals amb treball a temps parcial (unes 8.000) amb ingressos per sota del llindar que marca la RGC. Aquest dret s'estendrà a aquelles persones treballadores a temps parcial i que guanyin menys que la renda garantida. Aquest aspecte és molt important per CCOO a causa de la precarització contínua del mercat de treball, que aboca a la pobresa milers de persones i famílies, encara que tinguin feina.

CCOO ha calculat que hi ha unes 170.000 llars amb ingressos per sota del llindar de la RGC prevista per l'any 2018, de les quals 66.000 amb menors i 50.000 amb persones majors de 65 anys. Estimem el cost d'aplicar la RGC a totes en 831 milions d'euros. Un cost important però assumible per la societat catalana.

Els següents passos són dignificar les pensions i les condicions de treball, derogant les reformes laborals i reforçant els espais de negociació col·lectiva. El treball digne farà caure el nombre de persones amb possibilitats de ser perceptores de la RGC i el seu cost. L'acord assolit significa la consecució d'una reivindicació que venia de molt lluny, que reverteix les retallades que es van produir l'any 2011 i que va més enllà, generant un nou dret de ciutadania. A més, suposa un sòl d'ingressos que possibilitaran una aposta ferma per l'increment del SMI i dels salaris als convenis col·lectius dels treballadors i treballadores, recuperant així la pèrdua de poder adquisitiu i reequilibrant les rendes del treball amb les rendes del capital que tant s'han desequilibrat en favor dels més rics en els darrers anys.

Des de CCOO felicitem totes les entitats i persones promotores d'aquesta iniciativa i totes les que s'han mobilitzat durant anys per fer realitat un dels avenços socials més importants per Catalunya.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

tribunals
cas nóos

El TS pot decidir demà si el cunyat del rei d’Espanya entra a la presó

El Tribunal fa la vista pública dels recursos presentats contra les sentències

Barcelona
 
municipal
vulneració de drets

Els Ajuntaments poden sancionar les empreses de serveis que vulnerin drets bàsics dels ciutadans

sabadell
 
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Tarda de pocs núvols i ambient fred

Barcelona
 
gastronomia

El cuiner Paco Pérez obre un nou local a Manchester amb Guardiola, Begiristain i Soriano

Llançà
 
salut
al·lèrgies

Els experts preveuen nivells de pol·len “per sobre de la mitjana” aquesta primavera

Cerdanyola del Vallès
 

Les presons catalanes registren una de les durades mitjanes d’internament més altes d’Europa

Brussel·les
 
successos

Troben el cos sense vida del caiaquista desaparegut dissabte entre Blanes i Mataró

blanes
 
metereologia
afectacions per la nevada

La neu deixa 25 centímetres de gruix al Tibidabo

barcelona
 
arqueologia

Els arqueòlegs descobreixen que el vaixell romà enfonsat a les illes Formigues conserva part de la fusta del casc

Girona