Societat

El CEC vol recuperar lideratge en la difusió de la natura

El nou equip directiu es proposa rejovenir el Centre Excursionista i obrir-lo a la societat

Aposta per activitats socials i lúdiques sense abandonar l'elit muntanyenca

“Ciència, catalanitat i cultura”, són tres dels eixos fundacionals del Centre Excursionista de Catalunya (CEC), que la nova direcció, encapçalada pel president, Eduard Cayón, es proposa promoure i recuperar diàriament. La històrica entitat, bressol de l'excursionisme català, afronta una època d'adaptació als nous temps per a les entitats esportives i de divulgació, amb organitzacions més participatives basades en les xarxes socials i menys verticals. En el cas del CEC, es pretén engrescar “totes les franges d'edat, sobretot els joves, sense perdre la història de 140 anys”.

El CEC acredita més de 4.700 socis, però alhora una massa social envellida. Per això es proposa acostar-se més als joves des del vessant més esportiu i la seva escola de muntanya, però també socialment. La junta aprofitarà el voluntariat instructor de l'entitat per posar-lo a disposició dels joves sense recursos de Ciutat Vella, on té la seu i el rocòdrom.

Cayón considera que l'entitat ha de recuperar “protagonisme” en la societat catalana. En un moment de gran efervescència política, el Centre Excursionista s'ha posicionat des del primer dia a favor del dret a decidir i del pacte pel referèndum, i vol seguir participant en el “disseny” del nou país, però alhora incidir-hi en el vessant més social. “Facilitar l'accés al medi natural a joves que no disposen de gaires mitjans per sortir de la ciutat esdevindrà una bona manera de contribuir a la cohesió social”.

El lideratge no seria complert sense recuperar els orígens del CEC, la divulgació científica. Entre els socis del CEC hi ha majoria de professors i la nova directiva els proposarà aprofitar els seus coneixements per difondre projectes d'observació del medi natural. Un exemple és un treball de camp realitzat a la vall de Núria on, a partir d'unes imatges d'excursionistes, es pot interpretar i comprendre els efectes del canvi climàtic sobre el Pirineu i els canvis que està implicant a la Coma de l'embut del Puigmal, per exemple. L'estudi s'ha publicat a la revista Muntanya.

A banda del vessant divulgatiu, es busca promoure la introducció a la natura de manera més “suau” que algunes modalitats més competitives: “gaudir de la natura, simplement”, amb propostes de sortides culturals i científiques, fins i tot més enllà de les activitats de muntanya. Per accelerar l'aposta per la joventut, el CEC es reorganitzarà, internament, també per grups d'edat. La tradicional divisió per activitats –càmping, escalada, esquí– s'afegirà a una altra per edats, amb l'objectiu de buscar més participació de públic novell.

LA FRASE

Volem recuperar l'esperit fundador del CEC, punta de llança de la divulgació del medi natural
Eduard Cayón
president del centre excursionista de catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró
Claudio Grande
Cap de l’oposició de Llançà per Alternativa per Llançà (AxL)

“El govern de Junts i el PSC està fent una política continuista”

Llançà