Societat

societat

Creu Roja alerta del risc de les pensions dels més vulnerables

L’informe de l’Observatori sobre la cronificació de la pobresa s’ha realitzat a la demarcació de Tarragona a través d’una mostra de 206 persones

L’estudi també afirma que un 44% dels enquestats són víctimes de pobresa crònica

Un estudi revela que la majoria de les persones ateses en programes de lluita contra la pobresa de la Creu Roja no compleixen els requisits per rebre la pensió de jubilació que exigeix haver cotitzat un mínim de 15 anys –dos dels quals compresos en els últims 15 abans de la jubilació–. Les persones ateses en aquests programes d’entre 50 i 59 anys només han cotitzat una mitjana d’11 anys. En relació amb les persones d’aquesta franja d’edat que no han cotitzat mai, s’eleva fins al 16,5%; mentre que un 18% no saben si han cotitzat o no –fet preocupant que mostra la necessitat de donar un major assessorament en aquest tema–. Aquestes són les principals conclusions extretes del desè Observatori de la Creu Roja, La cronificació de la pobresa, que també ha mesurat altres aspectes com ara la seva durada i intensitat, a partir d’una mostra de 206 persones a la demarcació.

Pel que fa a la durada, un 44,2% dels enquestats són víctimes de pobresa crònica –calculada des de fa més de tres anys–. La coordinadora de l’Observatori, Pilar Millán, va descriure el perfil de l’afectat: “Acostumen a tenir una edat mitjana de 43 anys, són les dones les que demanen més ajuts i quasi la meitat són de nacionalitat espanyola”, alhora que s’observa un augment del 63% de les parelles amb descendència. Quant a la intensitat de la pobresa, l’estudi conclou que 8 de cada 10 persones suporten una pobresa greu amb ingressos inferiors als 568 euros. Millán va assegurar que tenir feina “no garanteix sortir de la pobresa” i va fer una crida a les empreses perquè garanteixin condicions laborals dignes. D’altra banda, en els últims 4 anys hi ha hagut un augment de 30 punts en pobresa energètica, que equival a un 86% de persones afectades.

En relació amb la privació material –impossibilitat d’accedir a vacances o assumir despeses inesperades–, més del 70% dels enquestats en tenen.

LA XIFRA

8
de cada 10
persones enquestades són víctimes de pobresa greu amb uns ingressos inferiors als 568 euros/mes.

LA FRASE

Tenir feina no garanteix sortir de la pobresa i necessitem condicions laborals dignes
Pilar Millán
Coordinadora de l’observatori

Conseqüències i reptes de la situació actual

Les conseqüències d’aquesta situació deriven en dependència dels ajuts, privació material, pobresa hereditària i empitjorament de la salut –gairebé el 100% tenen repercussions físiques i/o emocionals–. Des de l’entitat benèfica, com a principals reptes socials es vol aconseguir una renda garantida de ciutadania, la millora del món laboral garantint pel que fa al teixit empresarial feines dignes i una cobertura de les necessitats bàsiques.

Creu Roja va atendre més de 27.000 persones durant el 2016. Aquests programes contra la pobresa preveuen la distribució d’aliments i d’altres productes de primera necessitat, el pagament de rebuts de subministrament o la prevenció de l’exclusió escolar. També van atendre gairebé 1.000 persones als seus programes d’ocupació i inserció laboral aconseguint una taxa d’inserció del 51%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró