Societat

aeroports

caos al Prat

Millo, obligat a multiplicar per 7 el reforç d’agents a l’aeroport

Es pretén que el temps màxim d’espera dels passatgers en el control de passaports sigui de 20 minuts a la sortida i 40 a l’arribada

Aquest diumenge es viurà una primera prova de foc al Prat

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, va fer evident ahir que les mesures de reforç del servei policial a l’aeroport del Prat per fer front a les cues als controls de passaports han estat insuficients i, si el dia 1 de maig va anunciar que s’incorporarien 20 agents nous, ahir va fer que aquesta xifra es multipliqués per 7, ja que va anunciar que abans de l’estiu la plantilla policial de l’aeroport s’haurà reforçat amb 144 agents nous. Tot i l’evident diferència entre una i altra xifres, Millo va voler transmetre una sensació de control sobre la situació assegurant que l’administració espanyola ha tingut previst en tot moment el reforç d’efectius i mitjans materials a l’aeroport del Prat, i va advertir que, malgrat tot, les esperes seran inevitables recordant que “la seguretat” ha d’anar “per davant” de tot.

El delegat del govern espanyol va fer aquestes explicacions a la fi d’una breu reunió de 45 minuts a la qual van assistir els consellers Josep Rull i Jordi Baiget; el regidor Jaume Collboni; la directora de l’aeroport, Sònia Corrochano; l’alcalde del Prat, Lluís Tejedor, i les primeres autoritats policials del país: Mossos, Policía Nacional i Guàrdia Civil. En la trobada es va analitzar la situació creada i es va acordar que les esperes per passar el control de passaports dels viatgers que marxin no superin els 20 minuts i les esperes dels que arribin no superin els 40 minuts. Segons Millo, aquests temps s’ajusten als estàndards europeus, que per a la sortida marquen entre 20 i 30 minuts i per a l’arribada, entre 30 i 60 minuts.

La incorporació dels nous agents als controls de passaports ja ha començat, amb una remesa de 30 policies que, segons va dir Millo, ja treballen a l’aeroport. A aquests, cal sumar-n’hi 14 més que actualment duen a terme tasques d’estrangeria i dues remes de 50 agents més. El primer mig centenar està fent el curs de formació indispensable, i l’altre mig centenar s’incorporarà a partir de l’1 de juny.

En anunciar el reforç, Millo no va explicar que aquest estiu marxaran de l’aeroport un total de 70 agents –segons van explicar al seu dia fonts del sindicat policial SUP–, que han aconseguit una destinació a altres punts de l’Estat en els concursos de trasllat.

El reforç humà vindrà acompanyat d’un reforç de material i, concretament, dels aparells que permeten validar de manera automàtica els passaports dels passatgers. Es tracta d’unes màquines conegudes com les “ABC”, de les quals en funcionen 12 a cada una de les dues terminals de l’aeroport i que ara es reforçaran amb 50 aparells més. Segons va explicar Millo, el govern espanyol ja havia previst comprar 450 aparells d’aquests per destinar-los als aeroports espanyols i ara el que s’ha fet és accelerar i donar prioritat a la compra de les màquines que han de donar servei a l’aeroport de Barcelona.

Per la seva banda, Aena també incorporarà més personal d’atenció al públic, els coneguts com a “casaques verdes”, per agilitar la informació als passatgers que han de mostrar el passaport.

El conseller de Territori, Josep Rull, va apuntar-se el mèrit de la reunió d’ahir recordant que la setmana passada la Generalitat i l’Ajuntament havien instat a fer una reunió de seguiment de la situació, i va advertir que des del govern s’estarà vigilant l’efectivitat de les mesures aprovades. Rull es va felicitar per la reunió d’ahir i els acords presos, i va deixar en l’aire una pregunta per a Enric Millo: “No s’hauria pogut fer abans?”

En la reunió d’ahir es va passar revista als diversos episodis de caos viscuts des del 7 d’abril passat, quan es va canviar la normativa. El dia més greu va ser l’1 de maig, amb cues de fins a tres hores. Els dies més problemàtics són els diumenges, perquè hi ha l’arribada dels vols que porten els creueristes. Aquest cap de setmana, doncs, serà el primer test de l’efectivitat dels reforços.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia