Societat

La taxa de risc de pobresa creix tot i l’augment del PIB

La Taula del Tercer Sector alerta que la recuperació no arriba als més vulnerables

El 2016 repunta un 0,2%

Mentre que el producte interior brut (PIB) continua pujant i ja s’ha situat en nivells anteriors a la crisi, la taxa de pobresa, que l’any 2015 va baixar quasi dos punts –del 20,9% al 19,2%– va experimentar el 2016 un lleugeríssim repunt del 0,2%. Encara que l’augment és molt petit, segons l’Enquesta de Condicions de Vida que va donar a conèixer ahir l’Institut d’Estadística de Catalunya (l’Idescat), ha estat suficient per alertar la Taula del Tercer Sector, que va fer públic un comunicat en què adverteix una vegada més que “la recuperació econòmica no ha arribat als més vulnerables”.

El president de la taula, que aplega 3.000 entitats socials de Catalunya, entén que aquest lleuger increment indica que “no som prou efectius en la lluita contra la pobresa” i insisteix en la necessitat de “continuar combatent les desigualtats i l’exclusió, ja que és evident que la recuperació no s’està reflectint de la mateixa manera en totes les capes de la societat”.

Entre els més desfavorits hi ha les persones que viuen soles (amb o sense fills), amb un increment del 5%. En el cas de les dones, la taxa de risc de pobresa ha augmentat un 1% mentre que, en canvi, entre els homes ha disminuït un 0,7%. L’increment entre les persones majors de 65 anys va ser del 3%. La Taula del Tercer Sector parla de “cronificació” perquè mentre que la mitjana d’ingressos augmenta “tenim la mateixa xifra de persones en situació de pobresa”.

Entre els col·lectius, els que continuen en una situació més precària són les famílies monoparentals. Illa insisteix en la necessitat d’aprovar la llei de la renda garantida de ciutadania, que preveu compensar els salaris d’aquest col·lectiu a partir del mes de setembre.

“Són els més vulnerables. Quasi dupliquen el risc de pobresa. Acostumen a ser dones soles amb fills, amb ingressos molt baixos. Per això hem insistit tant a incloure’ls entre els beneficiaris de la renda garantida.”

Les dades positives de l’enquesta, segons va destacar ahir en un comunicat el Departament de Treball, Afers Socials i Família, són que es redueix l’índex de pobresa infantil i el de la pobresa material severa. També baixa l’índex d’intensitat de treball. Per la Taula del Tercer Sector, això indica que “tenir feina no garanteix sortir d’una situació de pobresa”, una reflexió que també fa seva el departament, que conclou que els resultats de l’enquesta fets públics ahir demostren “la complexitat de la pobresa a Catalunya, il·lustrada per la seva incidència entre la població femenina, els joves i les persones grans que viuen soles”. El departament insisteix a “activar la renda garantida per fer front a l’exclusió social present a les llars sense ingressos a través de la seva recuperació cap al mercat de treball”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona
opinió

Calonge i Sant Antoni, municipi pioner en ‘smart city’

Alcalde de Calonge i Sant Antoni

Figueres perfora un pou de 200 metres de profunditat per buscar aigua

figueres