DIES DE VI I ROSES
@MariJoJordan
Joan Miró reviu en el Majestic
Nandu Jubany crea plats inspirats en el pintor, considerava l’hotel un bon punt de trobada
El xef Romain Fornell estrena el trasllat del seu restaurant Caelis a l’hotel Ohla de Via Laietana
“Joan Miró no era un hoste del Majestic però li agradava molt venir a l’hora del migdia, no per fer la migdiada sinó per passar l’estona al lobby contemplant un quadre del seu mestre, Modest Urgell”, explicava dimecres al vespre la directora de la Fundació Miró, Rosa Maria Malet, en un sopar homenatge al pintor que organitzava l’hotel de 5 estrelles. El quadre, que ara es troba al primer pis de l’escala principal de l’hotel, representa l’horitzó en arribar el capvespre. La celebració commemorava el 85è aniversari del retorn de l’artista a Barcelona després de passar 11 anys en el París d’André Breton. També en fa 75 que va tornar de l’exili parisenc dels anys de la Guerra Civil i que es van editar les litografies anomenades Sèrie de Barcelona.
“Miró se citava amb els seus amics aquí perquè estava a prop d’un restaurant que li agradava molt, La Punyalada”, recorda Pascal Billard, el director d’un hotel que tot sovint rememora la trajectòria d’il·lustres clients, com ara Lorca i Machado. “Tenim un llarg passat ple de visitants brillants del món cultural i ens agrada valorar-ho”, indica. L’homenatge arriba sempre acompanyat d’un àpat directament relacionat amb el personatge a càrrec del xef assessor de l’hotel, Nandu Jubany.
En el cas de Miró no podien faltar referències a Mallorca (una cerviola a la mallorquina) i a París (coq au vin amb bolets i cebetes), que Quim Vila va regar amb vins adients: un Llum 2015 (DO Binissalem) i un Rossignol-Trapet Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes 2014 de la Borgonya. Tot això dins d’un ambient mironià en la decoració de la taula i també de la sala, que mostrava obra de l’artista cedida per la galeria Mayoral. “Tots els quadres tenen un segell de la Fundació Miró, fet que els agraïm molt perquè avala la seva autenticitat”, explicava Jordi Mayoral, que estaria encantat que el quadre d’Urgell s’exhibís de nou en el lobby de l’hotel.
Aquests dies el grup hoteler Majestic, presidit per la tercera generació de la família Soldevila-Casals, està d’enhorabona amb l’adquisició d’un establiment hoteler a Sitges de l’any 2013 a pocs metres del mar, que ara es dirà Mim. “És un hotel boutique icona de l’arquitectura sostenible que per fer-lo nostre tan sols necessita alguns petits canvis estètics”, m’expliquen els responsables de l’hotel mentre Quim Vila apareix amb una ampolla d’un Armagnac Laubade datat l’any 1942! “El més impressionant de tot és que s’ha passat 73 anys en barrica.”
L’hotel del passeig de Gràcia, que l’any que ve celebrarà el centenari, també acaba d’inaugurar amb una festa la temporada de la terrassa Dolce Vitae, que aquest cop arriba plena de tàrtars elaborats amb ingredients de primera a càrrec de Jubany, i executats pel xef de la casa, David Romero. La música la posaran tots els divendres virtuosos del tecno i el house a partir de divendres que ve quan comenci la setmana de les terrasses dels hotels Barcelona, que omplirà de concerts, tallers i diversió les taulades urbanes.
I precisament a la terrassa d’un altre hotel amb vistes, l’Ohla de la Via Laietana, trobem el xef Romain Fornell, que a partir d’ara es farà càrrec de la direcció gastronòmica de l’establiment de 5 estrelles amb espais com ara el Vistro94 Wine Bar i La Plassohla, amb una oferta de tapes i platerets que inclou les ostres que tant agraden al xef. Els responsables de l’establiment el van convèncer per fer-se càrrec de tot el conjunt, malgrat que, en principi, l’únic que volia Fornell era trobar la ubicació ideal per al seu preuat Caelis (“Al Palace hi havia gent que li costava entrar”), que conserva l’estrella Michelin tot i el trasllat. A l’hotel abans hi havia el Saüc de Xavi Franco, xef que ara és a Les Magnòlies d’Arbúcies.
El nou Caelis està ubicat a la primera planta, amb una estètica contemporània i una cuina a la vista que té la tan de moda barra per menjar a prop del xef. Com al Coure, el restaurant d’Albert Ventura, que dilluns va cuinar un sopar a dos mans amb el xef William Zonfa, del restaurant Magione Papale (L’Aquila) amb una estrella Michelin. Hi va haver vins de Torres i plats saborosos com l’spaghettone del leone amb porros a la crema, elaborats amb la pasta premium Rustichella d’Abruzzo, de la qual el xef italià és ambaixador. Al sopar, hi van assistir altres xefs, com ara Pere Arpa, Josep Maria Masó i David Andrés.