Societat

Municipal

Centelles preguntarà què cal fer amb el Palau dels Comtes

L’esfondrament d’una part de la coberta posa en alerta l’Ajuntament i els centellencs

Es reclama un informe patològic exhaustiu de l’edifici a la propietat i es consultarà al poble quina posició ha d’adoptar l’ens públic

Amb la reactivació del pla de barris, l’abril passat, Centelles va intentar de nou comprar el Palau dels Comtes amb una oferta de 850.000 euros. Segons el govern, el 8 de maig, i després de no rebre resposta, van entendre que l’import no interessava a la propietat i es van retirar de la negociació. Dos dies després, part de la coberta d’aquest bé cultural d’interès nacional es va esfondrar, fet que va deixar clar el mal estat de la construcció: “Es va fer una inspecció amb dron per veure l’afectació i els tècnics municipals també van valorar la situació. Això va comportar una actuació al carrer Hospital per garantir la seguretat dels vianants”, va explicar en el ple l’alcalde, Miquel Arisa (PSC).

L’incident ha fet revifar el debat sobre la necessitat de gastar diners públics per comprar un edifici pràcticament en ruïna. La inquietud també ha posat el focus en la tasca de l’Ajuntament per obligar la propietat privada a prendre mesures i el poc interès d’aquesta per mantenir el palau en bon estat. En aquest sentit, des del govern el regidor Pep Paré va ser contundent: “La propietat és la principal responsable de l’edifici i ha tingut poc respecte cap als centellencs.”

Des de l’oposició, tant Ara Junts per Centelles (AJC) com la CUP van demanar que, a banda de vetllar per la seguretat de les persones que passen pel seu entorn, sigui la població qui decideixi quina ha de ser la posició que adopti l’ens municipal: “Cal una consulta per saber quin futur espera a aquest immoble. Centelles ha de prendre el seu palau, i si la solució és l’enderroc, vetllar per fer-ho. El palau cada cop és menys un símbol dels centellencs”, va apuntar Alfons Giol (AJC), proposta que va ser completada per Víctor Barquer: “Tenim una oportunitat, i l’ha de liderar el poble. Nosaltres, els polítics, ja no tenim autoritat moral per seguir negociant. Demano una consulta per saber si els centellencs ho volen comprar, expropiar, declarar en ruïna, etcètera.”

Informació i consulta

L’alcalde Arisa va remarcar que és indispensable un estudi de patologies de l’edifici “per saber què hi ha i quant pot costar”, i un cop s’hagi fet el màxim responsable municipal es va comprometre a explicar la situació real del palau als centellencs, què suposaria cada opció –comprar, expropiar, declarar en ruïna o no fer res i deixar-ho en mans de la propietat privada– i fer una consulta. Arisa va remarcar: “Nosaltres tenim un projecte per al palau.”

LES FRASES

Proposo que tiri endavant l’estudi patològic de l’edifici i, un cop sapiguem exactament com està, engegar un procés participatiu
S’ha hagut de fer una actuació urgent al carrer Hospital per garantir la seguretat dels vianants
Miquel Arisa
alcalde de centelles

En espera de la iniciativa privada

La vinculació social, cultural i històrica del palau amb Centelles fa que l’Ajuntament faci anys que estigui interessat a recuperar l’edifici, però ara mateix és de propietat privada. Aquesta mateixa setmana es va anunciar que, a petició dels propietaris, l’empresa Lançois Doval se centrarà a buscar inversors privats que vulguin comprar l’immoble per un preu d’1,2 milions d’euros. Així doncs, en cas que es trobés aquesta opció –fa anys que l’edifici està en venda sense èxit–, l’Ajuntament poc hi podria dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat