Societat

municipal

Renda bàsica a prova

Barcelona atorgarà quatre tipus d’ajudes a un miler de famílies del Besòs durant dos anys per determinar quina és la millor fórmula

Colau afegeix 8 milions als 5 que va aportar la UE per finançar el projecte

Una família amb dos adults i dos fills rebria entre 1.000 i 1.500 euros
El pla és pioner a analitzar l’impacte d’aquests ajuts

L’Ajuntament de Barcelona arrencarà al setembre una prova pilot per determinar la millor manera de concedir una renda mínima d’inclusió que beneficiarà durant dos anys un miler de famílies dels barris del Besòs. El consistori aplicarà quatre tipologies d’ajuts i destinarà a la prova un pressupost de 13 milions, dels quals 4,85 els aporta la Unió Europea (UE), com ja es va anunciar a l’octubre. La resta són diners que hi posa el mateix Ajuntament, que estima entre 400 i 525 euros el mínim vital imprescindible per viure a la ciutat després d’haver pagat les despeses en concepte d’habitatge.

La xifra és una base a partir de la qual calcula els ajuts que es donaran a cadascuna de les 1.000 famílies beneficiàries, que han de viure en un dels 10 barris de l’Eix Besòs, haver estat dos anys empadronades a Barcelona i tenir almenys un membre d’entre 25 i 60 anys. Si hi ha més de 1.000 sol·licitants, les ajudes s’adjudicaran per sorteig. A la quantitat de referència s’hi afegiran percentatges addicionals per a la resta d’adults i menors que visquin a la llar, que ahir no van ser concretats. A tall d’exemple, el director d’Innovació i Participació de l’àrea de Drets Socials del consistori, Lluís Torrens, va avançar que l’ajuda per a una família tipus integrada per dos adults i dos fills podria oscil·lar entre els 1.000 i els 1.500 euros, sense comptar la part que es destinaria a sufragar una part o la totalitat del lloguer o la hipoteca, si escau.

De la xifra resultant caldria restar-ne qualsevol ingrés que ja tingui la família receptora, es tracti dels provinents d’una feina o de les prestacions assistencials que eventualment estigui rebent ja de l’Estat o la Generalitat, per exemple la renda mínima d’inserció. En el cas d’ajudes municipals –com ara els ajuts 0-16 dels que el 2016 es van destinar a 20.000 menors de la ciutat–, quedarien integrades en la renda experimental, anomenada provisionalment suport municipal d’inclusió compactat (SMIC).

Hi haurà quatre modalitats d’ajudes, cadascuna de les quals s’atorgarà a 250 famílies, en funció de si es vinculen o no a la participació en plans d’inclusió laboral i si s’estableixen o no límits d’ingressos, és a dir, si en cas que algú que estigui rebent la renda comença a treballar, se li resten els nous ingressos de l’ajuda o se li manté íntegra. Acabada la prova pilot, es compararan els resultats per a cadascuna de les quatre tipologies.

A més de fer-ho amb plans d’ocupació, la renda es vincularà a altres tres polítiques públiques: plans d’emprenedoria social per impulsar projectes d’ocupació, suports a la rehabilitació de pisos per fomentar l’habitatge compartit i foment d’activitats comunitàries. De fet, si el tub d’assaig escollit és l’Eix Besòs és perquè allà hi concentra l’Ajuntament altres polítiques per potenciar una zona econòmicament deprimida, segons va explicar ahir la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz.

El pla, batejat com a B-Mincome i que impulsa l’Urban Innovative Actions, un organisme de la UE per explorar polítiques innovadores, és pioner a Europa a analitzar científicament l’impacte d’aquests tipus d’ajudes i la millor fórmula per aplicar-les. Barcelona l’aplicarà compartint informació amb altres tres ciutats que estan desplegant experiències similars: Utrecht, als Països Baixos; Ontario, al Canadà, i Hèlsinki, a Finlàndia. En paral·lel, el Parlament ja treballa en l’aprovació d’una renda garantida de ciutadania, en línia amb els anhels del govern municipal d’Ada Colau. “L’espai geogràfic mínim per aplicar una renda d’aquest tipus hauria de ser l’àrea metropolitana, però l’idoni hauria de ser, com a mínim, el conjunt de Catalunya”, va al·legar Ortiz.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia