Societat

Religió

Per entendre-ho bé!

Afers Religiosos publica un diccionari per posar a l’abast dels més petits els conceptes bàsics de les diverses confessions

La idea és explicar de manera amena les tradicions que hi ha a casa nostra

Els més petits ja tenen un Diccionari de les religions per poder conèixer, amb llenguatge entenedor, la cada vegada més propera diversitat de creences que hi ha a casa nostra. Ahir el va presentar el director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell, que va voler posar en relleu la importància que els més petits coneguin l’altre: “La pluralitat de creences ja és una realitat a les escoles, però no n’hi ha prou a seure al costat d’un company d’una religió diferent i prou.”

“Les religions dels companys de classe s’han de conèixer”, va dir Vendrell, que va avançar que, per complementar aquest diccionari, el seu departament està elaborant més material didàctic i pedagògic per fer-lo arribar a les escoles i als centres d’educació en el lleure. “Estem preparant unes fitxes que, amb el fil conductor de les festes religioses, permetran als infants treballar les característiques de les diverses confessions que hi ha a casa nostra”, va explicar. Així, els infants sabran què és i per què se celebra tant el Nadal com el ramadà i el Xavuot.

El diccionari que ahir es va presentar està pensat per a nois i noies des dels 10 fins als 14 anys i s’ha elaborat amb el consell de l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós (Audir), l’entitat que fa anys que treballa des de la base en el diàleg interreligiós i que té, per exemple, una coral interreligiosa. El text l’han escrit Lourdes Monfort i Ricard Toledo, i l’ha il·lustrat Letícia Ruiz. Es tracta d’una versió pedagògica del Diccionari de les religions, que Afers Religiosos va editar el 2015 i que ja era una revisió d’un diccionari sobre les religions per a periodistes.

“El diccionari va més enllà de si els nois i noies tenen una opció religiosa. Creiem que tots han d’acabar l’etapa educativa amb una formació sobre les grans tradicions religioses que formen part del país i de la societat”, va assenyalar Vendrell, que va recordar que el diccionari explica, de manera comprensiva, més de 300 conceptes. Els conceptes s’han triat en funció de la seva incidència social, cultural i històrica. En tot cas, les tradicions incloses en aquesta obra són el cristianisme –esglésies catòlica, evangèlica i ortodoxa–, l’islam, el judaisme, l’hinduisme, el budisme, el sikhisme, el confucianisme, el taoisme, els Testimonis de Jehovà i la Fe baha’í. És un llibre que valora la facilitació de la inclusió de les persones amb capacitats diferents i procura emprar un llenguatge no sexista. A més, inclou un joc de taula i dibuixos que faran més fàcil i agradable entendre el vocabulari de les religions. De moment, se n’ha fet una tirada de 5.000 exemplars.

El director general d’Afers Religiosos va voler recordar ahir que aquest diccionari “no surt del no-res”, sinó que al darrere hi ha “una feina d’anys” i molt interès per difondre la diversitat religiosa entre els més petits, que ja viuen en la diversitat, i de grans l’hauran de gestionar. En aquest sentit, ahir va assegurar que “es recuperaran” una sèrie de pòsters (amb el seu material didàctic) sobre els llocs de culte de les diverses religions que hi ha a casa nostra, uns pòsters amb dibuixos molt entenedors per conèixer on resen els ciutadans de Catalunya. Els van fer l’Audir i l’Escola Pia, i la intenció, segons Vendrell, és tornar-los a promocionar com a material pedagògic als centres escolars.

5.000
exemplars
del ‘Diccionari de les religions’ per a nens s’han fet en una primera edició.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres