Societat

El Parlament aprova l’accés universal a la salut pública

Restaura la universalitat perduda el 2012 amb un decret del PP que va treure del sistema els no beneficiaris de la Seguretat Social

El PP alerta que immigrants i turistes se n’aprofitaran

El ple del Parlament va aprovar ahir la llei d’universalització de l’assistència sanitària per blindar jurídicament la universalitat de la cobertura sanitària i donar per superada la reforma que va fer el PP el 2012, que va deixar fora del sistema estrangers sense feina i sense permís de residència. La llei es va aprovar gràcies als vots favorables de JxSí, el PSC, CSQP, l’abstenció de C’s i el vot en contra dels populars.

La iniciativa estableix que totes les persones residents a Catalunya –siguin o no titulars o beneficiaris de la Seguretat Social– tenen dret a l’assistència sanitària sense exclusions i preveu que la residència es basi en el padró afegint-hi “les persones que acreditin l’arrelament a Catalunya”, a través d’unes condicions que es delimitaran en un reglament, que es crearà en els pròxims tres mesos. El conseller de Salut, Toni Comín, va destacar que ahir va ser “un dia històric perquè aquesta llei “restaura la universalitat perduda el 2012” amb el decret del govern del PP”. Comín va defensar que la norma “té un valor constituent”, perquè blinda un dret fonamental i explica el tipus de territori que vol ser Catalunya.

En el mateix sentit, la diputada de JxSí Montserrat Candini va reivindicar que la llei “és absolutament important per a la voluntat preconstituent”, i va agrair la col·laboració dels grups per treballar en el projecte. La socialista Assumpta Escarp va expressar la necessitat de fer aquesta llei per “blindar que no hi hagi cap desigualtat en el dret al sistema sanitari”.

La diputada Àngels Martínez (CSQP) va destacar que es posa fi al decret del PP, que “va representar una reculada i es va cobrar víctimes”; va alertar, però, de la necessitat de vigilar com s’elabora el reglament que ha de completar la llei i va reclamar que es faci al costat dels municipis.

Durant el debat, el diputat de Ciutadans Jorge Soler va defensar l’ampliació de l’accés a la sanitat pública i es va situar en contra de les privatitzacions, però va criticar que s’hagi tramitat amb urgència, la qual cosa va considerar que s’ha fet així amb finalitats electorals perquè el govern “necessita aprovar una llei sanitària” abans d’acabar la legislatura.

La diputada del PP Marisa Xandri va assegurar que amb aquesta llei Catalunya es convertirà en “l’hospital del món”, perquè provocarà que turistes i immigrants irregulars s’aprofitin del sistema sanitari català, la qual cosa creu que no és sostenible, i va apostar per prioritzar.

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant va qualificat el PP de xenòfob i va preguntar a Xandri que si els “immigrants irregulars, pel fet de no pagar impostos, no han de tenir dret a la salut: tots els que surten als papers de Panamà hi tenen dret?”.

LES FRASES

La llei té un valor constituent perquè blinda un dret fonamental
Antoni Comín
conseller de salut
Amb aquesta llei Catalunya es convertirà en l’hospital del món
Marisa Xandri
diputada del pp


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA