Societat

DAVID GARCIA CANTERO

CUINER

“La cuina és amor i és passió i també implicació”

“El primer puntal que despuntarà és l’oleoturisme; l’oli tornarà a ser tan important com ho és el vi. També tenim el porc, tota una paleta de colors de productes de l’horta manresana i el turisme”

“Vaig matricular-me per estudiar cuina i per ser cambrer. Era una opció còmoda perquè vaig pensar que aquells estudis almenys sempre em servirien”

Clar.
David Garcia és un personatge clar, diu les coses tal com les pensa, i és per això que, a tothom qui vol escoltar-lo, li diu que la cuina és amor, però també sacrifici. Estava predestinat a passar la vida entre fogons: la seva mare va trencar aigües a la cuina del restaurant de casa i en aquella mateixa cuina on va començar a caminar, en David, quan era un nen de sis anys, va fer la seva primera recepta, un arròs a la cubana. Ha guanyat un xou televisiu, la segona edició de Top Chef, i ara, des del Tomàs, el restaurant familiar de tota la vida, en companyia de la seva parella Clàudia, per ell la millor sommelier, reivindica els productes de la comarca.
Crec que el format d’aquests programes està prostituint una mica l’hostaleria

David Garcia ha unit allò que va separar. El restaurant de l’avi, el Tomàs, aquell de què un dia va decidir fer-ne dos, el To (+) i el To (+), ara torna a ser Tomàs i prou. Aquest cuiner de 29 anys ha madurat i ha cregut en els productes que dona la seva terra, allà on té el seu restaurant, a una pedania del Bages, Palà de Torroella, i des d’allà arribarà al món, en té ganes i en sap. Jove, sí; amb empenta, cert.

On va néixer?
Vaig néixer a Manresa, però la mare va trencar aigües a Palà de Torroella, al restaurant que tenien els avis, el Tomàs, que, des de fa 48 anys, ha dut endavant la meva família, com a fonda del poble, primer, i després, com a restaurant. Aquí vaig aprendre a caminar, vaig començar a parlar i vaig cuinar la primera recepta. Devia tenir al voltant de sis o set anys quan, un dia, mentre l’àvia i la mare eren a la cuina, com sempre, vaig fer-me un arròs a la cubana.
Per tant, havia de ser cuiner per força?
En l’adolescència, no era bon estudiant i en acabar els estudis, no volia posar-me a treballar, volia fer alguna cosa i estava interessat a estudiar quelcom relacionat amb agències de viatges. Però em calia fer un grau superior d’FP i com que no tenia el batxillerat, primer, havia de passar per un mòdul de grau mitjà de la mateixa branca professional, i l’únic que vaig trobar va ser un de pastisseria a Manresa. Em vaig posar a fer aquests estudis, em va agradar i, en acabar, vaig matricular-me per estudiar cuina i cambrer. Era una opció còmoda, perquè vaig pensar que aquells estudis almenys sempre em servirien per al negoci familiar. Encara no sabia molt bé el que volia fer.
I arriba un moment que ja obre el seu restaurant.
El 2007, vaig dir als pares que o bé feien una petita reforma al restaurant familiar perquè jo tingués el meu petit menjador per fer les meves coses, o bé me n’anava a treballar fora de casa. Els pares, per la por que jo deixés la família, van muntar-me el que demanava perquè fes les meves creacions. Teníem dues marques comercials, el To (+) amb una cuina més popular i el To (+) amb cuina més sofisticada.
Com és que va com a concursant a un xou de televisió?
Estant un dia al despatx amb l’Anna, la noia que du tot el tema d’agenda, van trucar de la productora Boomerang per proposar-me anar a un programa de cuina i de màxima audiència. A mi no m’interessava gens, però l’Anna em va engrescar dient que estaria molt bé que em presentés a un concurs d’aquest tipus, perquè ens podria donar una empenta. Jo no estava per a històries, però l’Anna em va picar dient-me que no tenia pebrots per fer-ho, i ho vaig fer per ella, tot pensant que no passaria el primer càsting. Vaig passar aquell i tots, fins que un dia em van dir que estava seleccionat. Ja no em podia fer enrere. Vaig fer totes les proves que ens van posar fins que vaig guanyar el Top Chef-2.
Creu que aquesta mena de programes reflectixen bé el que és el món de la cuina?
No ho crec. El que sí crec és que el format d’aquests programes està prostituint una mica el que, a hores d’ara, és l’hostaleria, encara que, malgrat tot, són programes molt macos i en què jo vaig aprendre altres coses més enllà de la cuina, com per exemple estar davant d’una càmera.
La cuina és amor?
Totalment. La cuina és amor i és passió i implicació. És clau implicar-se en qualsevol ofici. Però la cuina també és sacrifici i estima. Sempre ha de tenir un punt de risc.
Què aporta el Bages a la cuina?
El primer puntal que despuntarà és l’oleoturisme. L’oli tornarà a ser tan important com és el vi. També tenim el porc i tota una paleta de colors de productes de l’horta manresana, i el turisme, que cada vegada ens hem de creure més que la comarca té potencial turístic. Hem de ser responsables i comprar als productors de la zona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona