Societat

Societat

#VeniuJa

Una campanya denuncia que el govern espanyol incompleix el compromís d’acollir 17.337 refugiats

Un comptador recorda els dies que falten perquè expiri l’acord i quantes persones falten per arribar

Oxfam Intermónestudia accions legals a la UE contra l’executiu espanyol per incompliment dels acords

Avui, Dia dels Refugiats, falten 98 dies perquè finalitzi el termini que va fixar la Comissió Europea perquè l’Estat espanyol acollís 17.337 persones refugiades i en queden per arribar 16.033. Aquesta és la crua realitat que reflecteix el comptador de la campanya #VeniuJa , que a tres mesos que es compleixi la data límit, el 26 de setembre, vol fer pujar els colors a l’executiu de Mariano Rajoy i posar-li pressió perquè n’acceleri els tràmits.

La campanya, a la qual s’han adherit més de 230 entitats i a la qual es poden adherir també particulars, fent visible el comptador a les seves pàgines web, blogs i difonent l’acció a través de les xarxes socials, exigeix a l’executiu espanyol que es respecti el dret internacional, els drets humans i els compromisos assumits, que no són altres que acollir abans del 20 de juliol 1.499 persones procedents dels camps de Turquia, el Líban o Grècia i 15.888 procedents dels camps de Grècia i Itàlia.

Davant la inacció del govern espanyol, Oxfam Intermón s’està plantejant emprendre accions legals davant la Comissió Europea contra l’executiu si arribats al 26 de setembre, i com és previsible, no es compleixen els compromisos. Es tractaria, segon explicava ahir el director general d’Oxfam Intermón, José María Vera, d’actuar de la mateixa manera com es fa en cas d’incompliment d’altres acords europeus. De fet la mateixa Unió Europea està estudiant com sancionar altres països que han estat més explícits i han anunciat que no tenen intenció d’acollir cap refugiat. “En el cas espanyol, va afegir, no hi ha una afirmació. Hi ha desistiment, un bloqueig indirecte, un tancament i una falta de proactivitat, de millorar la dotació del sistema espanyol de places i d’anar a buscar les institucions i entitats que han demostrat una voluntat clara d’acollida”, afegia. Només cal recordar la multitudinària manifestació que va recórrer Barcelona el febrer passat a iniciativa de la plataforma Casa Nostra, Casa Vostra , que va aplegar prop de mig milió de persones darrere la crida “Volem acollir”.

I mentre el comptador de l’acollida de refugiats no es mou, el que tristament sí que es mou és el de les persones que perden la vida al Mediterrani intentant arribar a Europa. Unes 60.000 persones haurien creuat el mar al llarg d’aquest any i almenys unes 1.720 haurien perdut la vida durant la travessa. Aquest cap de setmana 126 persones haurien mort en un naufragi, segons va informar ahir l’Organització Internacional de les Migracions, quan procedents de Líbia intentaven arribar a les costes italianes.

L’executiu de Rajoy no ha estat, però, l’únic que ha concentrat les queixes. Una quarantena d’activistes convocats per Amnistia Internacional van protestar ahir al matí davant del consolat dels Estats Units a Barcelona en protesta per les polítiques de Donald Trump en matèria d’immigració i refugi, una acció que es va repetir a nombroses capitals arreu del món.

LA VIDEOTECA

Somriures i llàgrimes d’emoció: així reben a casa el seu germà adoptat

Emoció, llàgrimes, somriures,... tot això és el que es pot veure en aquest vídeo, enregistrat en el moment en el que una mare arriba a casa amb una nena petita adoptada.Les seves filles, especialment...

BARCELONA
 

Anhel de recuperar la Rambla

barcelona
 
Moments estel·lars de la Costa Brava

Nen, nena, pallasso

Palamós
 

Aprenent amb els millors

girona
 
ebre
correbous

Punt àlgid de la temporada taurina a l’Ebre

amposta
 
La vida social

65.000 visitants a La Santa Market

SANTA CRISTINA D’ARO
 

Salt farà un nou reglament per regular les entitats

girona
 

Josep Taberner, nou mossèn per a Begur, Pals i Regencós

BEGUR
 

CCOO diu que no és prou higiènic rentar la vaixella del Trueta a mà

girona