Societat

ENTITATS

Neix l’associació Respira i Viu

Lluitant contra les barreres

Respira i Viu és una nova associació de Tarragona que vol trencar totes les barreres que les persones amb discapacitat troben

L’associació denuncia barreres arquitectòniques, institucionals, econòmiques i socials

El barri tarragoní de Bonavista va veure néixer, el passat 16 de juny, l’Associació Respira i Viu, un grup obert de persones que pateixen diversitat funcional i que, juntament amb els seus familiars i amics, reclamen el seu dret a gaudir de les mateixes oportunitats d’accessibilitat. El col·lectiu no només s’enfronta a les barreres físiques i arquitectòniques, sinó que, malauradament, les limitacions diàries amb què es topen afecten altres àmbits, com ara el social, l’institucional i l’econòmic. La nova entitat té els orígens vuit anys enrere, però ara es formalitza i aflora amb el convenciment de trencar totes aquestes barreres. Per aconseguir-ho, la presidenta de Respira i Viu, Ángeles Molina, té molt clar que els aspectes que han de prevaler són visibilització, normalització i conscienciació.

D’una banda, Molina va assegurar que les nostres infraestructures, a la pràctica, “no estan prou adaptades, ja que la majoria no són accessibles per als discapacitats”. Una altra de les barreres a què s’enfronten són les econòmiques. Segons apuntava el fill de la presidenta de l’entitat i també membre d’aquesta, Nil Martínez, el preu d’una cadira de rodes motoritzada pot rondar entre els 6.000 i els 8.000 euros, una xifra de difícil accés, tenint en compte que “només l’1% dels discapacitats treballa”, va assegurar. Però hi ha una barrera que engloba totes aquestes barreres esmentades: les dificultats institucionals. Segons la presidenta de la nova associació, les institucions no es recorden d’ells. Molina va assegurar que el col·lectiu està molt descontent amb el tracte que reben per part de les institucions, però esmenta expressament l’Ajuntament de Tarragona, que ni tan sols els ha facilitat un escenari per a l’acte festiu de presentació.

Els membres de l’associació Pedro Claverías i María Isabel Castellano se sumen a la reivindicació que fa la seva presidenta i defensen que és necessària una visibilització que es porti a la pràctica i que no es limiti només a la teoria.

Necessitat de conscienciar

Nil Martínez també va reivindicar que les limitacions són “barreres per als discapacitats”, però “també” els afecten a ells. Molina va explicar que el que es vol defensar des de l’associació és que les persones discapacitades també formen part de la societat i, com a tals, exigeixen els drets que els pertoquen. A més, com evidenciava el seu fill, es tracta d’una situació que no només afecta els mateixos discapacitats, sinó també a les seves famílies, els amics i el seu entorn en general. Per això, les barreres acaben convertint-se en un problema social i no exclusiu d’aquest col·lectiu.

Malgrat aquestes dificultats, el missatge de Respira i Viu pretén ser optimista, com el seu nom indica. María Isabel Castellanos va destacar el fet de “ser humans, col·laborar i informar”. A més, per la seva part, Pedro Claverías distingia la riquesa d’opinions i informació que cadascun dels membres pot oferir a altres nouvinguts. Per part de la presidenta, va considerar que el més positiu d’aquesta situació “ha estat la possibilitat de desenvolupar una sèrie de valors de solidaritat i normalització” que ha pogut inculcar als seus fills, avui dia compresos en aquesta lluita que també prenen com a seva.

Presentació
A l’acte festiu de presentació de la nova associació van acudir una trentena de persones que van gaudir de la música del Dj Abadia, també discapacitat, i Ion Martínez
60
membres
són els que formen part de Respira i Viu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les obres del futur Museu Thyssen començaran a la tardor

sant feliu de guíxols
societat

Denuncien que els fan fora de casa tot i haver pagat sempre el lloguer

Olvan
medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona
educació

Entre 1 i 4 hores més de matemàtiques per millorar la competència en 200 centres

barcelona
societat

Els veïns de Barcelona s’organitzen per lluitar contra el soroll a la ciutat

barcelona
Societat

Absolt l’exalcalde Manuel Bustos d’omissió de persecució de delicte

Sabadell
SANTA COLOMA DE FARNERS

Demanen que s’arxivi el cas de les protestes contra el rei a Caldes

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

El neurocientífic José Ramon Alonso, en unes jornades sobre autisme

girona
Urbanisme

La reforma de Balmes s’estén fins a General Mitre

Barcelona