Societat

FRANCESC PERPINYÀ

TREBALLADOR DEL CREMALLERA I VALL DE NÚRIA COETANI DE LA DESAPARICIÓ DE LA MAREDEDÉU

“No ens va saber greu que s’enduguessin la imatge”

Aquest exconductor del cremallera de Núria afirma que els fets de fa cinquanta anys van ser un verdader cop polític i religiós

Explica quin era l’ambient a la vall i com van anar els actes de coronació

Va viure en primera persona els dies després que s’enduguessin la marededeu i explica en aquesta entrevista quin ambient hi havia i la seva versió dels fets.

Què recorda d’aquell dia?
Que es parlava del rapto de la virgen, de crimen sacrílego de las fuerzas comunistas... però la imatge no va ser raptada, sinó que la marededeu va marxar; primer es deia que a Sant Martí del Canigó i Sant Miquel de Cuixà, i després cap a Granollers i Barcelona. Va ser un cop polític i religiós contra el règim franquista i l’església espanyola. No ens va saber greu que se l’enduguessin.
Se sap qui va ser?
No. Van decidir tornar-la, no? Doncs ja no té sentit saber els noms. Sabien, però, el que feien. Eren tres persones coordinades que no van arrancar la verge del pedestal, sinó que van descollar-la; sabien que era la verdadera i no una rèplica de guix, etc. Eren persones lligades a Catalunya Lliure, al PSAN, a l’escoltisme, als joves que escoltaven l’Heribert Barrera al Pi de les Tres Branques, capellans progressistes com el vicari de Núria d’aleshores, Enric La Hoz, que ara ja no és capellà, a qui li va tocar molt el rebre...
Per què?
Perquè els investigadors de la Guàrdia Civil li atribuïen haver facilitat que s’enduguessin la imatge. I ell no es va sentir prou recolzat pels seus superiors.
Quin ambient hi havia a Núria?
Van fer venir molts agents de la Guàrdia Civil i de la Policía Nacional i van interrogar tothom. Buscaven la verge, vigilaven els túnels del cremallera. A mi, fins i tot em van revisar la caixa d’eines. Evidentment, no la van trobar i la cosa es va refredar.
Què recorda de la coronació?
Era maquinista del cremallera i ens van demanar que estiguéssim preparats per a un gran esdeveniment amb 3.000 persones. Vam preparar, doncs, les quatre locomotores, cadascuna amb dos cotxes.
I què va passar?
Que a les 6 del matí del dia de la coronació la gent no va aparèixer i un acte que havia de ser multitudinari es va convertir en un acte d’uns quants, quasi tots del govern franquista, de la Falange, d’ajuntaments de la zona, autoritats eclesiàstiques, etc. Hi havia tan poca gent que els objectes d’una rifa que es va preparar es van haver d’anar repartint durant els mesos posteriors.
Quina imatge es va coronar?
Una rèplica de guix.
Recorda alguna curiositat?
Sí, que l’helicòpter que havia de deixar anar 2.000 pètals de roses sobre la verge coronada no va calcular la força del vent i van anar a partir a sobre la caserna de la Guàrdia Civil, a la casa Sant Ignasi.
De quan van tornar la imatge, què en recorda?
Que l’encarregat del cremallera ens va avisar perquè preparéssim amb en Joan Malea un tren especial a la vall de Núria. Vam pujar-hi amb cinc o sis persones, entre elles, un canonge de la Seu, i un paquet embolicat amb paper d’estrassa. Quan vam tornar ens va dir que havíem portat la verge. Em va fer molta il·lusió.
És devot de la Mare de Déu de Núria?
Soc ateu, però li tinc molt de respecte. La meva mare duia una imatge sempre amb ella.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró