Societat

entitats socials

treball

Més de 40.000 persones vulnerables troben feina a través del Incorpora

El programa d’inserció laboral de l’Obra Social de La Caixa compleix 10 anys

Hi han col·laborat 10.517 empreses i 257 tècnics d’inserció de 118 entitats

Fausto Luna i Nuria Citoula tenen una pastisseria artesana i ecològica al barri de Gràcia, a Barcelona, i són dos dels beneficiaris d’Incorpora, el programa d’inserció laboral de l’Obra Social La Caixa. “Des que vam idear la nostra pastisseria Uay Balam fins que la vam inaugurar va passar un any i mig. Vam tenir el suport del servei d’autoocupació de la Fundació de l’Esperança i de Microbank”, van explicar ahir. El seu cas és un dels 40.517 que en la dècada de funcionament del programa han servit per acompanyar persones en situació de vulnerabilitat cap al món del treball.

“Fa 10 anys que incorpora uneix les mans de moltes persones per ajudar-ne d’altres, per incorporar-les al mercat laboral”, va plantejar el director general de la Fundació Bancària La Caixa, jaume Giró. I és que ahir en la celebració d’aquesta primera dècada es va voler donar protagonisme a totes aquestes mans: les persones ateses, les empreses, els entitats socials, els tècnics de les entitats i els diversos agents del territori que hi col·laboren.

Un total de 10.517 empreses catalanes s’han involucrat en el programa i també 118 entitats socials i 257 tècnics d’inserció laboral, que fan de pont entre les necessitats de les empreses i els suports que requereixen aquestes persones per realment incorporar-se al món del treball. “La base de la nostra feina –va explicar Bernardo Muñoz, tècnic de la Fundació Privada El Molí d’en Puigvert– és fer un seguiment poc invasiu i personealitzat. Fem pedagogia perquè les empreses entenguin la inserció com un acte de responsabilitat social, però també com una forma eficaç de cobrir un lloc de treball amb una persona motivada i ben preparada”.

Des del costat de l’empresa, Salvador Chamizo, de Decotec, va admetre que aquest acompanyament és molt important, perquè “dóna molta tranquil·litat saber que si passa qualsevol cosa es pot parlar amb el tècnic”. Els tècnics d’inserció laboral s’encarreguen de la formació, l’acompanyament i el seguiment laboral del treballador. De fet, tenen la funció de contribuir a crear un clima d’entesa entre les dues parts.

Incorpora va celebrar ahir a la tarda el desè aniversari al CaixaFòrum de Barcelona per agrair el compromís i la complicitat d’empreses, entitats i institucions que participen en el programa.

LES FRASES

Incorpora és un programa d’intermediació dirigit i fet a mida de les empreses
Jaume Farré
responsable programa inserció laboral incorpora
Fa 10 anys que Incorpora uneix les mans de moltes persones per ajudar-ne d’altres
Jaume Giró
director general de la fundació La caixa
La nostra feina no s’acaba quan la persona entra a treballar. En fem un seguiment
Bernardo Muñoz
tècnic d’inserció de la fundació el molí d’en puigvert

Una pastisseria artesanal al barri de Gràcia

Els beneficiaris del programa Incorpora són majoritàriament persones amb discapacitat, aturats de llarga durada o exreclusos. Una de les característiques que va detallar el responsable del programa de l’Obra Social La Caixa és que cada cop més s’opta per l’autocupació. Així, amb dades del 2016, de les 9.349 persones que es van inserir laboralment a Catalunya 430 són emprenedors. És el cas d’en Fausto Luna i Nuria Citoula, dos joves que tenien clar el seu negoci –una pastisseria artesanal a Gràcia–, però no disposaven ni dels mitjans ni de la preparació per fer-la realitat. Des d’una oficina de La Caixa els van derivar al la Fundació de l’Esperança i allà han rebut l’acompanyament i tenen el seu establiment.

Un 27% dels beneficiaris són persones amb discapacitat; el 26% són joves; el 24% tenen entre 30 i 45 anys amb fills a càrrec, i el 5% han estat a la presó. Un 1% són víctimes de violència masclista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona