Societat

Municipal

El turisme ja és la segona font de conflictes de convivència

El 14,4% dels barcelonins han tingut problemes amb visitants o pisos turístics, segons una enquesta municipal

Un de cada quatre veïns diu haver patit un fet delictiu el 2016

La percepció de seguretat, a l’alça

L’Ajuntament de Barcelona continua aportant dades per apuntalar el relat dels problemes creixents que genera el turisme massiu a la ciutat. Si divendres el baròmetre municipal –l’enquesta semestral del consistori a 800 ciutadans– situava el turisme com el principal problema de la ciutat , esmentat com a tal per un de cada cinc enquestats, ahir revelava que també constitueix la segona font més recurrent de conflictes. Si més no, segons un altre estudi demoscòpic, en aquest cas, l’enquesta de victimització que es fa anualment a 4.000 barcelonins. En el 14,4% dels casos, els que asseguren haver patit el 2016 algun problema de convivència diuen que va estar relacionat amb turistes o pisos turístics.

Només superat per les molèsties de soroll generades per veïns, que suposen el 20,2% del total, el nombre de conflictes derivats de l’activitat turística és el que creix més. En un any s’ha duplicat: el 2015 aquests problemes constituïen el 7,2% del total. El tercer lloc del rànquing l’ocupen els conflictes per soroll al carrer, que són el 14,3%, i el quart, els enfrontaments veïnals a l’escala –contaminació acústica a banda–, assenyalats pel 10,7% dels enquestats.

L’enquesta revela un lleu repunt dels fets delictius, que segons va explicar el comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, coincideix amb el que indiquen les dades policials. En concret, el percentatge que diu que el 2016 va ser víctima d’una falta o delicte és del 24,9%, 1,6 punts més que el 2015. L’increment correspon a fets consumats –és a dir, a robatoris i no a intents fracassats de robatoris, per exemple–, que el 2015 van patir el 16,5% d’enquestats i el 2016, el 18,2%. Ara bé, cal relativitzar l’augment, perquè està dins el marge d’error de l’enquesta, que és precisament de l’1,6%.

Agressions sexuals

Com cada any, els casos més recurrents són contra la seguretat personal (un 16,8% diu haver-ne estat víctima), seguits dels que afecten vehicles (7,8%) i domicilis (3,4%). Entre el primer grup, el majoritari, el més habitual és el robatori consumat de la bossa o la cartera (pràctica de la qual van ser objecte el 6% d’enquestats).

Per primer cop, s’han segregat les agressions sexuals, de les quals diuen haver estat víctimes un 0,4%. Entre les dones, el percentatge s’eleva al 0,7%, i entre els homes, és del 0,2%. Recasens, però, va evitar fer cap valoració de la dada, en haver-se segregat de forma “experimental”, i es va remetre als estudis més extensos que sobre aquest tipus d’agressions elabora la regidoria de feminismes.

L’enquesta segrega dades per districtes cada dos anys. En aquesta ocasió, tocava, i les xifres indiquen que el grau de victimització s’està uniformitzant entorn del 25% en tots ells. A Ciutat Vella, on el nombre de veïns que deien haver estat víctimes de fets delictius era més alt fins ara (un 33% el 2012 i un 30,2% el 2014), cau gairebé cinc punts i es queda en el 25,6%. L’altra cara de la moneda són Sant Andreu, que passa del 21,4 al 26,7%, i Sarrià-Sant Gervasi, on la pujada és de més de sis punts, del 19,9 al 26%. La tècnica de l’àrea de prevenció que acompanyava Recasens en la presentació de l’estudi, Marta Isaac, va admetre no tenir explicació per a aquestes pujades perquè encara falta buidar el detall de les dades, però va remarcar que es troben dins del marge d’error, que en el cas dels districtes, va dir, és d’entre el 5 i el 8%.

Bones notes policials

Malgrat el lleu repunt de la victimització, la percepció de seguretat entre els barcelonins continua a l’alça, tant si es parla del seu barri, on la puntuen amb un 6,3 sobre 10, una dècima més que fa un any , com del conjunt de la ciutat, on obté un 6,5, mentre que en l’anterior enquesta havia estat un 6,3. Per Recasens, ho explica el fet que la majoria de fets delictius siguin de poca importància, de manera que Barcelona es percep “com una ciutat segura”. Aquest també és un dels motius –juntament amb les molèsties que comporta i la manca de confiança en la justícia– pels quals el comissionat explica que l’índex de denúncies continuï sent baix: només el 22,7% de les víctimes diu que en va presentar.

La bona percepció de la seguretat es reflecteix en una bona nota als cossos de seguretat. Tant els Mossos d’Esquadra, amb un 7,2, com la Guàrdia Urbana, amb un 6,7, continuen millorant a ulls dels enquestats i obtenen la puntuació més alta de les registrades des del 2006.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

Detingut un conductor amb 2 quilos de cocaïna en una caixa de cereals

Barcelona
VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona