Societat

Municipal

El sobrecost injustificat del Rengle puja a 1,7 milions

Mataró estudia iniciar accions legals per reclamar la desviació pressupostària de les obres de l’edifici municipal

El projecte es va encarir 6,6 milions, un 42% més del que s’havia previst

El sobrecost sense justificar de les obres de construcció del polèmic edifici del Rengle de Mataró pugen a gairebé 1,7 milions d’euros. Aquesta és la conclusió del peritatge que l’Ajuntament, a través de l’empresa municipal Pumsa, va encarregar fa alguns mesos i que havia de servir per avaluar les irregularitats detectades i determinar quants diners s’haurien pagat de més. L’alcalde, David Bote, a través d’un decret, ha ordenat a l’interventor i al secretari municipal que iniciïn les gestions amb uns serveis jurídics externs per a una possible reclamació judicial. “Es tracta que ens assessorin sobre la forma i la via més adient per tirar-ho endavant”, va assenyalar Bote, que recorda que la voluntat és “arribar fins al final per defensar els interessos de l’Ajuntament”. En aquest sentit, l’expedient no només haurà de definir quina quantitat es pot arribar a demanar realment, sinó també a quin tribunal i, sobretot, contra qui cal presentar les accions legals.

L’immoble, que va aixecar l’empresa Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) i que es va inaugurar el 2011, va costar més de 22 milions d’euros, 6,6 milions més del que es va preveure inicialment, la qual cosa representa un 42% d’increment sobre el pressupost d’adjudicació. L’escàndol per aquest sobrecost va arribar a l’Oficina Antifrau l’any 2012, quan CiU va accedir al govern municipal. Després de més de dos anys d’investigació, Antifrau va detectar-hi presumptes “irregularitats en els procediments de contractació i execució” de les obres i va elevar l’expedient a fiscalia que, al seu torn, no va trobar cap indici de delicte i va arxivar la causa. Malgrat això, Bote manté que havia de donar resposta als dubtes que plantejava Antifrau. El nou informe defensa que el canvi de la direcció d’obres és una de les causes principals de l’increment de les despeses del projecte. Pumsa va encarregar a una primera empresa, SGS Integral, el control dels treballs, que va desaconsellar abonar part de les feines que reclamava la constructora, però el 2009 la societat municipal va confiar aquesta tasca de direcció a una altra firma GPO, que sí que va autoritzar els pagaments sense que s’haguessin justificat prou.

Unes factures que responien a actuacions en les façanes de l’edifici d’oficines, de l’estructura i del sistema de climatització, però que més de la meitat provenien “d’imprevistos”, una situació que el perit titlla de “desproporcionada”. Tot i que el peritatge no determina quina part dels 1,7 milions serien susceptibles de ser reclamats, la quantitat se situa molt lluny dels 268.000 euros que es consideraven inicialment, un fet que ha portat l’alcalde a donar la màxima prioritat a l’assumpte.

LA FRASE

Ens vam comprometre a arribar fins al final per defensar els interessos de l’Ajuntament
David Bote
alcalde de mataró

Una comissió d’investigació

Amb l’objectiu d’aclarir el munt d’irregularitats que va tenir el procés de licitació, construcció i comercialització de l’edifici del Rengle, l’Ajuntament de Mataró va constituir a finals de l’any passat una comissió informativa especial per a investigar tot l’afer. La iniciativa va sorgir del grup del PP, a l’oposició, i a proposta del mateix alcalde es va decidir que fos el portaveu del grup popular, José Manuel López, el que presidís la comissió, integrada per representants de totes les forces polítiques. Dilluns que ve està previst que aquest perit encarregat d’avaluar les obres comparegui per donar tots els detalls de l’informe. A banda del que pugui decidir el bufet d’advocats que vol contractar l’Ajuntament per assessorar el govern local sobre les possibles accions legals que es puguin derivar, la comissió també pot promoure altres accions per intentar recuperar el sobrecost del projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona