Societat

entrevista

jordi serra

“Ens hem d'anar acostumant als ciberatacs”

  • VÍDEO: Entrevista a Jordi Serra, director del màster en Ciberseguretat de les TIC de la UOC. mmunoz

Amb només un mes de diferència, un altre atac ha tornat a sacsejar desenes de companyies i entitats, afectant diversos països. El que s’ha emportat la pitjor part ha sigut Ucraïna, on l’atac ha afectat el Banc Central, el metro de Kiev, la companyia estatal de l’energia i la xarxa informàtica del govern. “Ens hem d’anar acostumant”, ha dit Jordi Serra, director del màster en Ciberseguretat de les TIC de la UOC. “Hi ha atacs cada dia, alguns més visibles i altres no tant” i, segons sospita Serra, aquest últim ha estat una prova, un globus per veure fins on arriben aquests atacs.

La novetat d’aquest últim, semblant al WannaCry del mes de maig, és que “un cop està xifrat el primer ordinador de la xarxa, es propaga per la resta”. De totes maneres, en el cas del WannaCry “s’ha vist que era una mica barroer” i el d’ahir “sí que estava una mica més elaborat, però no està del tot ben fet”, ha dit Serra.

La ciberseguretat és un aspecte important tant per empreses com per a institucions públiques. Durant el 9-N hi va haver un ciberatac, que va fer entrar a les webs de la Generalitat un trànsit molt superior a l’habitual, fent penjar els servidors. “No es pot garantir” que no torni a succeir l’1-O. “Això s’ha convertit en un servei, igual que paguem perquè ens desbloquegin l’ordinador quan el tenim segrestat, podem pagar perquè et tombin una pàgina web” .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia