Societat

museus

Adjudicaran l’obra interior del Museu Casteller al setembre

El projecte museogràfic de l’equipament sobre el món dels castells que es construeix a Valls costa 1,7 milions i estarà acabat abans d’un any

L’alcalde, Albert Batet, descarta que la gestió del nou museu s’externalitzi

El termini d’execució de la museografia és de sis mesos

El Museu Casteller de Catalunya, que s’està construint a Valls, encara la recta final. Els últims passos, però, encara es poden allargar durant mesos. L’alcalde de Valls, Albert Batet, va confirmar que l’equipament estarà del tot acabat “abans d’un any” i que ara, quan l’obra arquitectònica ja està del tot acabada, queden dues grans actuacions pendents: desenvolupar el projecte museogràfic i decidir quin ha de ser model de gestió. En aquest punt, Batet va ser taxatiu: “La gestió no s’externalitzarà.” Segons l’alcalde vallenc, les administracions que integren el consorci que impulsa el museu –la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Valls i la Coordinadora de Colles Castelleres– hauran de determinar quin model de gestió adopten per al nou equipament.

Pel que fa al projecte museogràfic, el consistori preveu que aquesta setmana enllestiran el plec de clàusules, i que “aproximadament al setembre” es podrà adjudicar l’execució de tot el contingut interior de l’equipament.

L’última junta de govern de Valls va aprovar de manera definitiva la modificació del projecte museogràfic per un import total d’1.715.000 euros. Aquest pressupost inclou la producció dels audiovisuals del museu que ja es van realitzar l’any passat, per 518.000 euros, per tal d’enregistrar les diades castelleres de l’any 2016. Segons el consistori, el material obtingut durant els rodatges “ha superat les expectatives d’entrada i ha motivat l’ampliació del projecte inicial amb l’objectiu de mostrar aquest material en la seva plenitud”. Entre altres elements que s’han introduït en el projecte inicial, destaca que a l’espai dedicat a L’Equilibri i el Seny s’hi ha afegit mobiliari nou, equipament de projecció audiovisual així com expositors per mostrar alguns materials històrics que ajuden a explicar i a reivindicar l’apartat de la cronologia castellera. També s’hi han afegit nous elements tècnics de l’equipament audiovisual de l’acte La Força “per fer més immersiva la projecció” i, finalment, s’ha incorporat un nou àmbit per acostar de manera vivencial i participativa a l’experiència de prendre part en un castell.

També s’ha aprovat definitivament el projecte per un import de 330.000 euros, d’adequació de l’edifici del museu a les directrius indicades en el projecte del disseny museogràfic. Així, el projecte d’adequació aprovat per la junta de govern inclou els acabaments necessaris en l’edifici per adaptar-lo exactament a la museografia. Concretament, preveuen canviar l’emplaçament del bar cafeteria, la ludoteca i la botiga, la reordenació d’espais a la zona del vestíbul d’entrada i l’adaptació d’una de les sales per ampliar l’espai museogràfic amb el muntatge audiovisual que el visitant podrà veure al final del recorregut pel museu.

El projecte museogràfic és obra de l’equip liderat per Ignasi Cristià. Un cop adjudicades les obres, el termini d’execució és de sis mesos, segons el consistori. D’aquesta manera, si al mes de setembre es pot adjudicar l’actuació, el Museu Casteller de Catalunya podria estar del tot acabat abans de l’estiu del 2018. “Estem a la recta final, però hem de ser prudents” va dir l’alcalde, que no es va voler aventurar a donar cap data definitiva de l’acabament de les obres.

LA XIFRA

1,7
milions d’euros
és el cost del projecte museogràfic del Museu Casteller de Catalunya, que s’està construint a Valls.

LA FRASE

Estem a la recta final, però hem de ser prudents pel que fa a l’acabament definitiu
Albert Batet
Alcalde de Valls

Recursos narratius innovadors

El projecte museogràfic d’Ignasi Cristià inclou recursos narratius innovadors. El relat parteix dels principis rectors del fet casteller, glossats per Josep Anselm Clavé, amb el lema Força, equilibri, valor i seny. La visita començarà des de la mateixa entrada, on el públic intuirà el relat del primer gran muntatge audiovisual dedicat al Valor, i que es contemplarà amb tota la seva espectacularitat a la primera planta. La sala central de la primera planta es dedica a l’Equilibri i el Seny, on s’exposaran els conceptes bàsics del fenomen casteller i continguts com poden ser la rivalitat i la tècnica. També hi haurà una cronologia dels més de dos segles d’història de castells i es reserva un espai a la música castellera. El recorregut s’acaba amb un espai dedicat a la Força, amb una instal·lació multimèdia “immersiva i sensorial”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró
Claudio Grande
Cap de l’oposició de Llançà per Alternativa per Llançà (AxL)

“El govern de Junts i el PSC està fent una política continuista”

Llançà