Societat

municipal

seguretat

Sant Pol prova els gossos socorristes a les platges

Els animals participen de manera experimental en les tasques de rescat

S’estudia incorporar-los en els equips

Els socorristes de la platja de Sant Pol de Mar van incorporar aquest cap de setmana els gossos en els seus equips de salvament. Es tractava d’una prova pilot per mirar d’afegir equips canins en les tasques de rescat. El Narvin, un Terranova de 5 anys, va ser un dels gossos que de manera experimental va protagonitzar algun dels simulacres que es van portar a terme a la zona de les Barques. Sant Pol busca ser pioner en aquest tipus d’assistències i es planteja permetre l’ús d’aquests animals els dies de màxima afluència de banyistes.

El cap operatiu del grup de salvament caní, Ramsés Martí, va explicar ahir que el valor afegit que aporten els gossos és que els socorristes poden anar molt més de pressa a salvar les víctimes, ja que no han de patir per l’esforç físic de la tornada perquè tenen el suport de l’animal. “Una persona s’ofega molt ràpidament, i quan parlem de criatures, encara més; per tant, la rapidesa és clau”, va subratllar.

Els equips de salvament els van formar parelles de socorristes i un gos de salvament ensinistrat en el rescat de persones al mar. Normalment són gossos de la raça Terranova o Golden Retriever que tenen prou forces per arrossegar fins a la sorra cinc banyistes. Per ajudar en aquestes tasques porten a més un arnés especial perquè les persones que estiguin a punt d’ofegar-se a l’aigua puguin agafar-s’hi sense dificultats.

La majoria dels animals que aquest cap de setmana van fer les demostracions són adoptats. “Tenen una capacitat innata i el que fem nosaltres és aprofitar-la, i potenciar el vincle amb el seu guia”, va afegir-hi Ramsés Martí. Malgrat l’eficàcia contrastada dels gossos de salvament aquàtic, actualment no hi ha cap platja a Catalunya on estigui permesa la seva presència. Les normatives municipals els prohibeixen l’accés lliure, sobretot en època estival. Per al cap operatiu això representa “un problema”. “S’hauria de diferenciar l’aspecte lúdic de qui va a la platja amb el gos per divertir-se dels que ho fan per treballar per la seguretat dels banyistes”, hi va afegir. En aquest sentit, va reclamar que, tal com passa amb els gossos pigall, es canviïn les ordenances perquè també hi puguin entrar els que fan aquest tipus de rescats.

LA FRASE

Aquests gossos de rescat són capaços d’arrossegar fins a la sorra cinc persones
Ramsés Martí
cap operatiu de salvament


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós