Societat

El comerç retreu a Colau manca de voluntat política per aturar el ‘top manta’

Els sectors econòmics afectats volen una actuació immediata

Afirmen que hi ha nous col·lectius i que s’han ampliat els punts de venda i el tipus de producte

Tocaven dos quarts d’una del migdia i alguns venedors ambulants havien estès les mantes a Joan de Borbó –a la Barceloneta–, a prou distància de la furgoneta que els Mossos tenen plantada al mig del passeig. Uns i altres anaven fent, aliens a la roda de premsa que s’acabava de fer al restaurant que corona la torre del telefèric del port Vell. Allà la Plataforma d’Afectats pel Top Manta –integrada per unes cinc-centes entitats– va retreure al govern d’Ada Colau la “manca de voluntat política” per aturar la venda irregular. “A l’efecte crida s’hi ha sumat ara un efecte contagi i s’hi han afegit altres col·lectius que estan ampliant les zones de venda i el tipus de producte que es ven”, va afirmar el seu president, Fermín Villar.

La plataforma va denunciar fa un any la “passivitat” del govern municipal en aquesta qüestió i ahir va tornar a la càrrega. “L’alcaldessa ha amagat el cap sota l’ala i no s’ha buscat una solució efectiva”, va etzibar Villar, que també és el president de l’associació Amics de la Rambla. La plataforma aplega diferents sectors econòmics –en formen part les principals associacions comercials de la ciutat i el gremi d’hotels i el de restauració, entre altres– i també s’hi ha sumat l’associació de veïns de la Barceloneta. “A les administracions els reclamem que posin fi d’una vegada al top manta; totes tenen responsabilitat, però el més flagrant és l’ocupació de la via pública, que és competència de l’Ajuntament”, va subratllar Villar. La plataforma reclama a les administracions una actuació immediata i vol que s’activi “un pla de xoc acurat i decidit per aturar l’efecte contagi” de la venda irregular. “Hi ha negocis amb activitat legal que no estan utilitzant els canals habituals i envien persones a vendre el producte de forma il·legal”, va assegurar Villar.

Persecució “més laxa”

En definitiva, el que vol la plataforma –segons va explicar– és que tothom compleixi la llei. “A Barcelona és més fàcil vendre il·legalment perquè la persecució és més laxa, sobretot en comparació amb altres ciutats”, va dir Villar, que hi va afegir que el fenomen s’està “enquistant” i que, en el cas dels comerços, la pressió legal i fiscal per part del consistori és “altíssima”. “El que no es pot fer és perseguir els negocis legals fins al límit i no perseguir la venda il·legal”, es va queixar Villar. Segons la plataforma, el top manta afecta greument “la supervivència dels comerciants que compleixen la llei”. Els venedors –va dir Villar– se situen al passeig Joan de Borbó a la nit, quan els Mossos marxen, i també són a la platja de la Barceloneta –on ofereixen pareos i begudes preparades “sense cap tipus de control”–, a la Ciutadella, al parc Güell i a la Rambla.

La plataforma considera desmesurada la inversió de 800.000 euros que ha fet l’Ajuntament per crear una cooperativa de manters i es va referir a la marca Top Manta, creada pel Sindicat Popular de Venedors Ambulants. José Antonio Moreno, director general de l’Associació per a la Defensa de la Marca (Andema), va assenyalar que els productes no passen cap control de qualitat i que la plataforma és partidària d’una competència “en igualtat de condicions”. “Si el producte no és falsificat i la venda es fa en espais autoritzats i pagant impostos, benvinguda”, va concretar.

LA FRASE

La falta de resposta política de Barcelona és increïble i no té parangó amb cap altre ajuntament de l’Estat
José Antonio Moreno
Director General d’Andema


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Acord per cloure el procés judicial per reomplir la pedrera Berta

SANT CUGAT DEL VALLÈS

Fallada d’internet generalitzada a tot el Ripollès

RIPOLL
religió

Barcelona recorda que fa 1700 anys va configurar-se la fe de l’Església

Barcelona
UNIVERSITAT

Prop de 400 persones fan les proves de més grans de 25 i 45 anys a la UdG

GIRONA

La concessió de l’espai d’esquí i parc lúdic de FCG a la Vall de Núria acaba el dia 30

QUERALBS
enogastronomia

La DO Cava permetrà comprar raïm de vinyes dins de la seva DO encara que no estiguin registrades

vilafranca del penedès

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot