Societat

Municipal

Els veïns del Raval planten cara a la degradació del barri

La plataforma Acció Raval pressiona l’Ajuntament i vol l’expulsió dels traficants de droga, que ocupen almenys 20 immobles

Denuncien que els bancs volen quedar-se aquesta part de la ciutat

Els veïns del barri del Raval van crear, al gener, Acció Raval, una plataforma per coordinar-se, pressionar l’Ajuntament i lluitar contra el tràfic de drogues que apunten que està “consentit per les autoritats”. La plataforma denuncia que els bancs permeten als traficants l’ocupació dels seus pisos per provocar la marxa dels veïns, comprar les finques i quedar-se el barri. Els traficants han ocupat almenys 20 pisos i locals, però, segons un representant d’Acció Raval, “segurament n’hi ha 40 o 50”.

Els toxicòmans, els robatoris, les amenaces, les baralles i la insalubritat són un continu als carrers de la Riereta, Carretes, Vistalegre o d’en Roig. Acció Raval celebra diverses assemblees amb els veïns per proposar noves formes d’actuació i en què els demana que, davant d’aquestes situacions, truquin al 112 per fer pressió. Un representant afirma que volen que el consistori “es prengui seriosament el problema” i els veïns puguin “viure com a qualsevol altre barri de Barcelona.”

Problema policial

Els residents asseguren que aquest és també un problema policial. Segons una veïna, “els policies donen excuses; no es volen arriscar per por a rebre possibles atacs”. “Els informes de la situació i diuen que hi estan treballant, però que un jutge permeti l’accés a un local és un procés molt lent”, apunta un altre, que no ha volgut fer públic el seu nom per evitar possibles represàlies.

Els últims mesos, Acció Raval ha fet cassolades, ha penjat cartells denunciant la situació i ha compartit a Twitter un mapa amb els punts més conflictius per visibilitzar el problema. En l’última assemblea, a què va poder assistir El Punt Avui, els membres de la plataforma van proposar penjar pancartes i fer servir xiulets per espantar els consumidors i avisar els traficants, com van fer als anys vuitanta per plantar cara al problema de l’heroïna. Ara, tenen la sensació de tornar-hi: “Fins ara, no es veien toxicòmans pel carrer i xeringues al terra.”

Acció Raval també lluita des de les xarxes socials. Té un compte a Instagram on pengen fotos d’allò que els veïns es troben al carrer i per difondre el problema. Els residents tenen un grup de Whatsapp per avisar-se de les inseguretats en temps real. Un veí assegura que “amb els parcs de pisos buits de la zona, és impossible que la zona no es converteixi en un supermercat de la droga”, que necessiten “l’exèrcit dels EUA per fer fora els traficants” i que no venceran “amb grups de Whatsapp: cal sortir al carrer”.

Segons els representats d’Acció Raval, els traficants, que estenen llençols blancs als balcons per avisar els compradors, “van sempre un pas per davant”. Els veïns sospiten que un “especialista” rebenta la porta dels pisos buits i ven les claus als camells interessats a 2.000 euros. També treuen el pany del portal perquè els compradors puguin entrar i sortir i els residents han desistit de posar-ne, ja que els traficants sempre tornen a treure’ls.

Moviment constant

“L’entrada i sortida de drogoaddictes als pisos és contínua; hi entren cada tres o quatre minuts, dia i nit, tot i estar davant la policia”, es queixa un representant. Una antiga veïna afirma que va marxar perquè convivia amb “quatre pisos de traficants”.

Acció Raval insisteix a treballar perquè “el barri sigui dels veïns i no dels toxicòmans” i assegura que la seva multiculturalitat el fa ser un barri fantàstic.

LES FRASES

No necessitem els Mossos per fer fora els traficants i els toxicòmans del Raval: necessitem l’exèrcit dels Estats Units
Amb tots aquests parcs d’habitatges buits, és impossible que això no sigui un supermercat de la droga
A la meva escala, hi havia quatre pisos ocupats per traficants. Ja no hi visc; vaig haver de marxar. Ens estan fent fora

Pla d’expulsió de veïns “per terra, mar i aire”

Segons Acció Raval, entre un 90 i un 95% dels pisos ocupats pels traficants són propietat d’entitats bancàries. Els veïns denuncien que els grups d’inversors i els bancs permeten l’ocupació dels habitatges “deixats a l’especulació” per provocar la seva marxa i poder comprar les finques. L’objectiu seria convertir el Raval, amb atractius com ser a tocar de la Rambla i del mar, en un barri per a rics. La plataforma demana que els pisos siguin assequibles per als treballadors i no per a turistes i inversors, i que l’administració sancioni els bancs que no permeten els desallotjaments. Per aconseguir-ho, la plataforma proposa denunciar-los i preveu manifestacions a les sucursals per fer visible que són “un gran culpable”, assenyalant-los com a “bancs de la droga”i responsables del tràfic i acabar amb el “pla d’expulsió de veïns per terra, mar i aire”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró