Societat

El 73,6% de les llars arriba amb dificultats a la fi de mes

La Catalunya Central és la segona regió catalana on hi ha més població que declara tenir problemes per afrontar les despeses, després de les Terres de l’Ebre

El 57,9% de les famílies reben alguna prestació social

El 31,8% de llars no poden fer front a despeses imprevistes

El 73,6% de les llars de la Catalunya Central té problemes per arribar a la fi de mes. Segons dades de l’Idescat, és la segona regió catalana on hi ha més població que declara tenir dificultats per afrontar les despeses, després de les Terres de l’Ebre. El 31,8% dels enquestats asseguren que no tenen capacitat per fer-se càrrec de despeses imprevistes, i el 57,9% de les famílies reben alguna prestació social.

A Catalunya sis de cada deu famílies declaren que el 2016 van arribar a la fi de mes amb dificultat. En el cas de la Catalunya Central, la xifra és superior i són set de cada deu les llars que tenen problemes per pagar totes les despeses. La regió amb el percentatge més elevat és a les Terres de l’Ebre, seguida de les comarques centrals. En canvi, el Penedès (57,1%) i Ponent (59,5%) són els àmbits on les famílies declaren menys dificultats en aquest sentit. Entre les famílies enquestades, a més, n’hi hael 39,5% que asseguren que tenen alguna privació, com ara que tenen retards en el pagament de factures relacionades amb la llar, que no poden mantenir la llar calenta o anar de vacances almenys una setmana a l’any. En aquest sentit, el 31,8% de les famílies admeten que no podrien fer front a una despesa imprevista.

Tot i la precarietat que declaren moltes famílies, les comarques del centre de Catalunya no són les que més ajuts socials reben. De fet, reben prestacions el 57,9% de les famílies, xifra inferior a la mitjana del país. La regió se situa entre les que reben menys prestacions junt amb el Pirineu i el Penedès. Les famílies que necessiten més ajuts són les de Ponent.

La renda mitjana neta per persona es va situar a la regió en 11.598,2 euros anuals, una xifra lleugerament per sota de la mitjana catalana, que va ser de 12.660,3. L’únic àmbit que se situa per sobre de la mitjana és el metropolità, amb 13.446,2 euros anuals, i sobretot la ciutat de Barcelona, que supera els 15.000. Pel que fa a la renda familiar, a les comarques centrals l’any passat es va situar a 29.262,9 euros.

Pel que fa a la despesa en habitatge, la regió central té una de les més baixes del país, juntament amb les Terres de l’Ebre. En tot dos casos, les famílies hi destinen menys de 300 euros, quan la mitjana catalana és de 367,5 i a l’àmbit metropolità volta els 400 euros.

Resultats territorials per primera vegada

L’ampliació de la mostra de l’enquesta de condicions de vida que l’Idescat ha dut a terme a Catalunya ha permès disposar, per primera vegada, de resultats territorials sobre la distribució de la renda de les llars, les condicions de vida i l’exclusió social. Tot i això en àmbits menys poblats manquen algunes dades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona