Societat

turisme

El Maresme recupera a poc a poc la població estacional

Les dades del 2015 assenyalen que 2.662 persones diàries van fer estada a la comarca, una xifra molt llunyana de la de fa cinc anys

Santa Susanna i Calella lideren el rànquing de més població de fora

El turisme i les segones residències són la principal causa que el Maresme es mantingui avui com a comarca receptora de població estacional, encara que sigui amb xifres molt més baixes que fa cinc anys. Així ho determina l’estudi facilitat per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme, que correspon a dades del 2015 extretes de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). En aquest sentit, el Maresme va registrar una població estacional a temps complet anual (ETCA) de 2.662 persones per dia, cosa que representa un increment d’un 44,75% respecte a l’any anterior, en què va ser de 1.839 persones. Un increment notable però insuficient per arribar als nivells molt superiors que es van aconseguir del 2010 al 2012. L’any 2010 la població ETCA era de 5.291 persones i el 2012 es va arribar a la màxima quota, amb 7.248 persones. Un any després, el 2013, el nombre de persones rebudes va començar a baixar –es va passar a 6.356– i el 2014 la davallada va ser estrepitosa, fins a situar-se en 1.839 persones, un 71% menys que l’exercici anterior. La remuntada del 2015, que és la que queda reflectida en el darrer informe, pot denotar una certa recuperació, però segons els experts és precipitat confirmar que la tendència es mantindrà a l’alça.

En l’àmbit comarcal, l’any 2015 es van comptabilitzar 442.174 persones com a població ETCA, però en un territori tan divers com el Maresme les diferències són abismals. Així, i com fa anys que es manté, els municipis turístics concentrats a la zona nord són els que fan decantar la balança. Dels 26 municipis del Maresme dels quals es tenen dades, set registren una població ETCA positiva. Santa Susanna, amb 5.425 persones per dia encapçala la llista, seguida de Calella, amb 5.323, i a més distància se situen Malgrat de Mar (3.441), Pineda de Mar (2.373) i Sant Pol de Mar (739).

El turisme, factor clau

Una menció a part mereixen els dos municipis que segueixen a la llista, com són Tordera (512) i Cabrera de Mar (508), que no tenen una economia basada en el turisme, però en canvi aquest increment podria estar vinculat a les segones residències. Tot i que el component turístic és clau en el factor de la població ETCA, en especial en el tercer trimestre, coincidint amb el període de vacances tradicional, l’estudi assenyala que ha experimentat un descens del 5,86% respecte a l’any anterior i, en canvi, el component de segona residència s’ha enfilat fins a un 55,32% més que fa un any. A l’altre costat de la balança es mantenen els saldos negatius durant tot l’any de població estacional que va al Maresme a treballar i estudiar. L’estudi valora les queixes sorgides dels municipis amb més població ETCA perquè es tingui en compte aquesta variable a l’hora de concedir-los ajuts per a obres i, sobretot, serveis.

LES XIFRES

442.174
persones
integren la població estacional a temps complet anual (ETCA) al Maresme l’any 2015.
5.425
persones
per dia és la mitjana de població ETCA a Santa Susanna, el primer municipi receptor de la comarca.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró