Societat

Medi ambient

Rebuig de Salvem la Devesa al festival del circ al Camp de Mart

La plataforma diu que la decisió trenca el clima de confiança que s’estava establint amb el govern gironí

Estudiaran mesures per aturar el projecte

El vicepresident de l’entitat creu que el govern “no creu en el parc”

Decepció i perplexitat. Aquest és el sentiment dels membres de la plataforma Salvem la Devesa després de l’anunci que el Festival Internacional del Circ s’instal·larà al Camp de Mart. El vicepresident de la plataforma, Salvador Guardiola, diu que no poden entendre que el govern de la ciutat “castigui” el parc amb una nova activitat intensiva: “No entenem com pot ser que quasi d’amagat –perquè d’un dia per l’altre no es lliga un projecte tan complex com aquest– s’hi hagi presentat.” Guardiola recorda que el parc està catalogat com a bé cultural d’interès nacional (BCIN) i que, per tant, “si algú l’ha de defensar més que ningú hauria de ser l’Ajuntament”. El vicepresident de la plataforma hi afegeix que estan decebuts, perquè tenien la impressió que, a poc a poc, s’estava instaurant una entesa amb el consistori sobre la conveniència d’anar reduint les activitats més intensives al Camp de Mart i, per extensió, a la Devesa.

Vendre’l al millor postor

La decisió de deixar-hi celebrar el festival del circ, diu, trenca aquest clima de confiança, i els confirma que el govern de la ciutat no té com a prioritat la preservació del parc. Conclou que, més enllà de les paraules, el govern de la ciutat “no creu en el parc” i només el veu com un espai més del qual es pot treure rendiment: “Queda demostrat que veuen el parc com un espai que es poden vendre al millor postor. I ara se’l venen al circ com se l’haurien pogut vendre per fer-hi una deixalleria”, denuncia. Conclou que la ciutat de Girona “té un tresor” amb el parc, però que el govern “se’l ven al primer que els enlluerna”. Guardiola recorda que el parc “no és qualsevol parc”; el qualifica de “tresor” i recorda que és el parc més gran de Catalunya: “El fet que l’Ajuntament digui que totes aquestes activitats porten gent és un engany. Un parc ben adequat podria fer-hi venir molta gent i d’una manera racional i sostenible, sense tot l’estrès que provocarà el circ i que va provocar l’any passat el festival Escape in the Park.” Hi afegeix que la seva perplexitat no va fer sinó augmentar quan va sentir dir al promotor que “li agrada la Devesa perquè hi veu capacitat per créixer”.

La decisió del govern alimenta la desconfiança de la plataforma envers el pla especial de la Devesa, que el govern està elaborant des de fa mesos: “Quan els sorgeix l’ocasió, fan servir el Camp de Mart per a activitats que perjudiquen el parc. Com volen que confiem en el pla especial si es resisteixen contínuament a incloure-hi els usos? Els hi volem incloure precisament per això: per evitar festivals de circ o qualsevol altra cosa d’aquestes.” Guardiola opina que aquests usos s’han d’incorporar al pla per evitar precisament que torni a passar que els criteris turístics i econòmics passin per sobre dels mediambientals pel que fa al manteniment del parc urbà.

Resposta legal o popular

La plataforma té previst reunir-se la setmana que ve amb els grups municipals per intercanviar impressions sobre la qüestió. Avança, però, que per la seva banda no tenen pensat quedar-se de braços plegats. En aquest sentit, assegura que estudiaran mesures per evitar que el projecte s’acabi duent a terme. No estan encara en condicions d’avançar en què consistiran, però no descarta que puguin ser tant de caràcter legal com popular.

La previsió és que el Festival Internacional del Circ s’instal·li al Camp de Mart entre el 22 i el 26 de febrer de l’any vinent.

LES FRASES

L’Ajuntament es ven la Devesa al millor postor i al que primer els enlluerna. Ara hi faran un festival de circ com hi podrien fer una deixalleria
Reclamem que el pla especial inclogui els usos precisament per evitar situacions com aquesta
Salvador Guardiola
vicepresident de la plataforma salvem la devesa

“Bon vent i carpa nova”

J. PUNTÍ

Als polítics figuerencs no els ha pas sorprès gaire la decisió de Genís Matabosch de portar el circ a Girona. S’ho veien venir feia dies. Les seves posicions amb relació a l’anunci que el circ abandonava la ciutat van quedar expressades en el recent ple extraordinari convocat per l’alcaldessa perquè tothom s’expressés davant les propostes del promotor. Només el PP (1), el PDeCAT (5) i el regidor Borrego es van mostrar favorables a acceptar noves partides per al Museu del Circ per intentar frenar-ne la marxa. La CUP es va manifestar contrària a aquest model i CExF, al festival i al museu. ERC, C’s i els dos ex-Unió van desconfiar del projecte de museu. Ahir es va expressar el regidor de CExF Òscar Vergés, que irònicament va penjar una proposta d’assegurança contra inclemències meteorològiques, en resposta a les declaracions de Matabosch, que va dir que marxava de Figueres per la tramuntana. Aquest punt va ofendre alguns figuerencs com ara @EmmerdatFGS, que abans-d’ahir va piular: “Bon vent i carpa nova.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona