Societat

Territori

Brava costa

‘Moments estel·lars de la Costa Brava’ és el nom d’una sèrie que es començarà a publicar el primer d’agost en què s’intenta explicar els canvis soferts pel litoral gironí a través dels seus personatges i situacions més emblemàtics

La proposta va de la creació de la marca, amb Ferran Agulló, a l’explosió d’El Bulli, passant per Cadaqués

No som originals,però aquest és un univers que hem redescobert i que pot interessar al lector

On anava a comprar peix Truman Capote quan estava fent els darrers retocs a la seva novel·la A sang freda, que va acabar d’escriure a Palamós? Qui va ser Raül de Roviralta, el noble que va construir els jardins de Santa Clotilde, a Lloret? I Karl Faust, que va transformar unes vinyes ermes a Marimurtra en un temple de la botànica universal que avui funciona com una fundació? Quina va ser la relació entre Dalí, la seva germana Anna Maria, García Lorca i la Lídia de Cadaqués? Que va fer Frank Sinatra quan va arribar a l’Hostal La Gavina i va trobar Ava Gardner als braços del poeta i torero Màrius Cabré? Per què Carmen Amaya va triar Begur per morir? Realment van posar una bomba a Tiffany’s, la discoteca de Platja d’Aro que havia marcat tendència i va obrir un món nou per descobrir? Aquestes són algunes de les preguntes que intenta contestar la sèrie Moments estel·lars de la Costa Brava que els lectors d’El Punt Avui poden llegir en l’edició de les comarques gironines entre l’1 i el 27 d’agost. No hem volgut ser originals. Si es fixen en el títol està manllevat del llibre de Stefan Zweig, Moments estel·lars de la humanitat: catorze miniatures històriques, en què agrupa esdeveniments de tota mena des de la caiguda de Constantinoble a la derrota de Napoleó o el viatge de Lenin a Rússia. Fidels al seu estil i la seva manera d’entendre la realitat històrica, no hem volgut presentar una imatge idíl·lica de la nostra costa, sinó explicar que la construcció d’aquesta marca és una barreja entre la comèdia i la tragèdia, entre els moments complicats com els que van viure Walter Benjamin i Antonio Machado en els respectius exilis, i les cròniques socials, com la mort del príncep Mdivani, relacionat adúlterament amb una Von Thyssen que va deixar la vida en un tràgic accident a Albons, o la feina feta per Carmen Cervera, més coneguda com a Tita, avui baronessa Von Thyssen i una de les filantropes més importants del món, que vol construir a Sant Feliu de Guíxols un museu per deixar l’art en herència a les futures generacions. Podem parlar de la Costa Brava de Hollywood, que va portar Liz Taylor o Kirk Douglas, de la influència de l’Hostal de La Gavina, els desastres urbanístics, les ganes de figurar de la jet set local, suquets com el de Pere Portabella, o retirs voluntaris com el de Josep Pla al mas de Llofriu. No som originals, però aquest és un univers que hem anat redescobrint gràcies a l’ajuda d’arxivers, fotògrafs, testimonis directes, escriptors i periodistes, un univers que va des del nom Costa Brava fins a l’explosió d’El Bulli. Entremig, l’ensorrament d’un món massificat que ha deixat com a resultat la lluita de la costa per mantenir-se brava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona