Societat

Festes i tradicions

Gràcia guarnirà el carrer Gran en el bicentenari de la festa

La recuperació d’aquest espai se suma als vint-i-dos carrers que decoraran els veïns, dos més que l’any passat

El comunicador Roger de Gràcia i l’actriu Agnès Busquets seran els pregoners

La inauguració de l’envelat, el maig passat, va donar el tret de sortida a la celebració del bicentenari de la festa major de Gràcia, que s’allargarà fins al 2018. A l’espai –que no té res a envejar a les estructures originals del segle XIX– s’hi han fet exposicions i xerrades, però també tallers, concerts i representacions teatrals. Ara, però, arriba el moment de convertir els carrers –on ja es respira l’ambient de festa major– en l’escenari principal. Aquest any, els veïns en guarniran 22 – dos més que l’any passat i quatre més que el 2015– i es faran activitats especials. Això inclou la recuperació de la tradició de decorar el carrer Gran de Gràcia, que se suma als espais de la festa per commemorar el bicentenari.

El tret de sortida de la festa major el donarà, el 14 d’agost, el pregó que pronunciarà la parella formada pel comunicador Roger de Gràcia i l’actriu Agnès Busquets. La recuperació de l’històric guarnit del carrer Gran s’ha fet de manera participativa i, de fet, els elements de les portalades els han fet alumnes de l’Escola Massana i de l’Institut Europeu del Disseny. Els dibuixos reproduïts als penons del tram central del guarniment són obra dels nens de les escoles del districte, que van participar en els tallers organitzats a l’envelat. La carpa estarà oberta fins al 21 d’agost –darrer dia de la festa major– i, fins llavors, s’hi podrà visitar una exposició que mostra l’evolució dels guarniments de Gràcia.

Una altra tradició que es recuperarà en el marc del bicentenari són les enramades, el primer tipus de guarnit –amb elements vegetals– que es va fer a la festa major. Per donar a conèixer què són, es decorarà d’aquesta manera el carrer de Francisco Giner –l’antic carrer Culebra– amb la col·laboració d’Els Amics de les Enramades de Sallent. L’elecció de l’espai no és casual, sinó que respon al fet que protagonitza la foto més antiga que es conserva d’un carrer guarnit, del 1894. La seu del districte també s’ha sumat a la commemoració de l’efemèride i recuperarà la tradició de guarnir la façana de l’ajuntament de la Vila. La intervenció artística, que quedarà inaugurada durant el pregó, es farà a manera d’esgrafiat i representarà escenes de la preparació i el muntatge dels guarnits i del moment de la festa.

Durant la celebració, a la plaça de la Revolució s’instal·larà un punt informatiu per sensibilitzar, informar i atendre en cas de produir-se assetjaments o agressions masclistes. Estarà obert de deu de la nit a cinc de la matinada. En la mateixa franja horària, hi haurà dues parelles itinerants que recorreran els espais de la festa. D’altra banda, per primer cop el programa de la celebració serà accessible per a les persones amb discapacitat visual, a través del sistema d’audiodescripció de l’aplicació Wheris. Aquest any, a més, els gots seran reutilitzables i ja no se’n lliuraran de plàstic.

LA XIFRA

1.200
persones
visiten de mitjana l’envelat els caps de setmana (700 entre setmana). S’hi han fet unes 200 activitats.

LA FRASE

Torna a créixer el nombre de carrers i això és un indicador de la vitalitat i la força de la festa major
Eloi Badia
Regidor del districte de Gràcia

LA DATA

14.08.17
el pregó
donarà el tret de sortida a la festa, que acabarà el dia 21. Hi haurà un miler d’activitats, la majoria diürnes.

Concerts de Pi de la Serra, Los Sirex i Los Mustang

La Fundació Festa Major de Gràcia va demanar fa alguns mesos la col·laboració de la ciutadania per elaborar el programa d’actes del bicentenari. En el marc d’aquest procés participatiu, els veïns més veterans van compartir els seus millors records i d’aquí han sorgit algunes de les activitats programades. De fet, va haver-hi dos concerts especialment sol·licitats a través d’aquesta crida ciutadana que es podran reviure durant la festa major. El 16 d’agost, a la plaça del Sol es rememorarà l’ambient de finals dels anys seixanta amb un recital de Quico Pi de la Serra. L’endemà, a la del Diamant es reviurà el mític concert que Los Sirex i Los Mustang van celebrar el 1964. Els dos grups tornaran a tocar junts, com van fer per primera vegada llavors, en una actuació que molta gent encara recorda pels aldarulls que els seus fans van provocar.

Eudald Carbonell: ‘No ens extingirem, perquè ens hibridarem’

L’arqueòleg Eudald Carbonell porta 35 anys dirigint cada estiu les excavacions al jaciment de l’Abric Romaní de Capellades, una de les seves parades en una intensa activitat per descobrir el nostre...

Igualada
 
la videoteca

La cara d’aquest nadó mostra l’amor per la seva mare

BARCELONA
 
Moments estel·lars de la Costa Brava
Platja d’Aro

Platja d’or i oblit

Castell- Platja d’Aro
 

Una quarta part de la població de la regió fuma diàriament

manresa
 

Els musulmans es manifesten contra el terrorisme

Barcelona
 

Front contra els incívics que embruten Mataró

mataró
 

Ripoll, entre la indignació, la tristesa i la por

ripoll
 

Montserrat guanya un 12,5% més de turistes fins al juny

monistrol de Montserrat
 

Desfibril·lador nou a la platja de sa Tuna, a Begur

BEGUR