Societat

“A mig camí” d’aturar la vaga

Les converses entre la direcció d’Eulen i els treballadors per desconvocar la protesta acaben sense acord, però amb acostaments

La plantilla reclama negociacions directes amb Aena

Després de prop de set hores de negociacions, la reunió entre la direcció d’Eulen –l’empresa que presta el servei dels controls de seguretat a l’aeroport de Barcelona-el Prat– i el comitè de vaga va acabar novament sense cap acord per desconvocar la protesta –que continua avui amb aturades parcials–, però amb un acostament entre les parts. “Comencem a parlar d’alguna cosa seriosa, però molt insuficient; estem gairebé a la meitat del camí”, asseguraven els representants dels treballadors en sortir de la reunió, a la seu del Departament de Treball de la Generalitat, que fa de mediadora.

El principal escull continua sent salarial. La plantilla reclama un plus de 350 euros –“el plus de la discòrdia”, segons el comitè–, però l’última oferta de l’empresa era de 155 per als sous més baixos. Al matí eren 45 i, fins llavors, 29. Després de la marató negociadora, la directora de zona del grup Eulen a Catalunya i Llevant, Lorena Ibáñez, celebrava que s’havia avançat “bastant” en aspectes organitzatius i socials i que, pel que fa a les sol·licituds econòmiques, l’empresa havia ofert “com a proposta de tancament” un increment mitjà d’un 7,70%.

D’altra banda, la direcció accedeix a augmentar el personal amb cinc vigilants per filtre i 21 més de reforç, una proposta que s’assembla bastant a les reivindicacions del comitè, que ho llegia com “un pas endavant”. La negociació “progressa adequadament”, afirmaven representants de la plantilla.

La consellera de Treball, Dolors Bassa, en una piulada a Twitter, resumia: “S’han acostat posicions, però les parts encara han d’acabar de calcular i madurar coses! Demà seguim.” Les converses es reprendran avui mateix, també a la seu de Treball, a partir de les onze del matí.

Aspectes organitzatius

El director general de Relacions Laborals, Enric Vinaixa, constatava, així mateix, els avenços “significatius” i especificava que “hi ha concrecions de les propostes que han provocat que no s’hagi pogut acabar de cloure” l’acord. Es tractaria d’aspectes organitzatius. “Encara no hem arribat al punt en què hi hagi la possibilitat que el contingut de les reunions se supediti a una assemblea per desconvocar la vaga, però som optimistes”, deia Vinaixa, que no gosava valorar si el grau d’assoliment era el del “mig camí” que descrivien els treballadors.

Un dels assessors del comitè de vaga, Juan Carlos Giménez, corroborava que queden qüestions organitzatives per tancar, sense concretar-les, i remarcava que caldrà que els treballadors s’asseguin directament amb Aena, “no per tenir negociacions laborals, però sí que seran definitives per desconvocar la vaga”. A les reunions, Aena hi assistia personificada en la directora de l’aeroport, Sònia Corrochano. Segons Vinaixa, el seu paper és d’“observació activa”: “Aena no és a la taula negociant, però sí en un segon terme, en espera de veure quins són els marges.”

La d’ahir era la segona jornada de llarguíssims contactes després que divendres s’assolissin les dotze hores d’estira-i-arronsa. Ahir van començar a les onze del matí i van finalitzar a quarts de deu del vespre, amb recessos intercalats. A mitja tarda, el comitè va donar per acabada la reunió, sense acord, perquè els termes no la satisfeien. Sostenien que ja s’estava redactant l’acta de la trobada, però al cap d’uns minuts van tornar a pujar a la primera planta de la seu del departament i es va obrir una altra ronda de negociacions.

La vaga continuarà, doncs, avui a partir de dos quarts de sis del matí i en diverses franges horàries. Les aturades es repetiran divendres i diumenge. Dilluns seran indefinides si no es recorre l’altre mig camí fins a l’acord.

LES XIFRES

155
euros
d’augment salarial mensual són la darrera oferta de la direcció. El comitè en reclama 350.
7,70
per cent
d’increment mitjà dels sous proposa ara Eulen. Fins ahir era d’un 3%.
5
vigilants
per filtre en els controls de seguretat i 21 més de reforç ofereix l’empresa per pal·liar la falta d’efectius.

Diumenge de cues moderades

La segona jornada de vaga de vigilants al Prat va transcórrer amb força cues a primera hora del matí, però la situació es va anar normalitzant a mesura que avançava el dia. Des de la matinada d’ahir, es van anar generant cues de viatgers fins al matí, amb esperes d’una hora. La majoria de viatgers que sortien ahir al matí van decidir avançar la seva arribada a l’aeroport, tot i que sense generar el caos de divendres. La màxima espera es va produir quan bona part dels usuaris, els més previsors, van coincidir a les 5.30 de la matinada. A la tarda ja no es van produir cues significatives a les portes d’entrada, ni tan sols durant les dues franges d’aturades. L’Agència Catalana del Consum recomana als passatgers fer-se una fotografia en els intents d’iniciar els tràmits i en les cues per poder demostrar que s’han personat a l’aeroport amb prou temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Sabadell multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer amb la nova ordenança

Sabadell
Societat

Tarragona estudiarà si cal reforç dels mossos pel dispositiu de la Fira d’Abril

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS