Societat

patrimoni històric

La Paloma reneix com a sala de ball

L’històric local del Raval barceloní, clausurat per ordre administrativa des del 2006, es prepara per reprendre l’activitat a finals d’any

L’Ajuntament espera que s’acabin les obres de reforma abans d’autoritzar-ne l’obertura

Nom icònic de les tardes i nits de ball de Barcelona, La Paloma es prepara per recuperar l’esplendor de temps passats després d’un llarg període de tancament forçós. Sense una data concreta fixada al calendari, Mercè March, propietària de l’establiment del carrer del Tigre del barri del Raval, s’ha proposat poder tornar a obrir a finals d’any. Un desig, però, que està subjecte a les circumstàncies, que són les d’adequar una sala que està tancada des de fa més d’una dècada als requisits de la normativa actual, un tràmit ineludible per poder rebre de l’Ajuntament de Barcelona l’autorització d’inici de l’activitat. La de La Paloma, doncs, és ara mateix una cursa contrarellotge.

En la història particular d’aquest local centenari, la del 23 de desembre de 2006 és una data cabdal. Aquell dia, el consistori barceloní en decretava la clausura amb l’argument que no complia la normativa de sorolls. Una decisió dràstica que no es pot entendre sense la pressió d’una part dels veïns de la zona pel brogit del negoci, denúncia que va omplir planes i planes als diaris. El resultat ha estat que, des d’aquelles dates a tocar de Nadal, la sala ha estat closa amb pany i forrellat, tot i que, el març del 2010, un jutge va anul·lar l’ordre de tancament en considerar que no s’havia executat de manera correcta. Malgrat que el litigi continua vigent pel recurs posterior que va presentar el consistori, aquella resolució judicial va animar els propietaris a replantejar-se la reobertura. El primer pas per renéixer, ja estava fet.

Tot i els anys d’isolament, l’aspecte de l’interior de La Paloma és més que robust. Els seus elements i ornaments més clàssics, començant pel sostre o les làmpades i acabant per les seves llotges característiques, han resistit més que bé el parèntesi imposat.

Tot i això, però, calen millores, com ara les que ara s’estan executant per reformar un conjunt de petits locals adjacents a la sala de ball i que eren utilitzats com a magatzems o camerinos. Igualment, s’han hagut de fer obres als lavabos i, segons comenta Mercè March, una revisió recent ha detectat problemes a l’aire condicionat que possiblement obligaran a haver de substituir-ne alguns conductes. La propietària de La Paloma, però, comenta que l’element que està complicant, i encarint, més el procés de restauració en curs és el fet que el local estigui protegit per l’Ajuntament de Barcelona i, per tant, s’hagi de respectar la seva fesomia interior, fins i tot en els detalls que es puguin considerar més anecdòtics. L’exemple recurrent que posa March és l’obligació que li han imposat els bombers de col·locar una barana de protecció a les llotges. Però no podrà ser qualsevol. Haurà de ser d’una mida i material molt determinats per encaixar amb el conjunt patrimonial que estructura tot l’establiment. I això es fa pagar.

Millores acordades

Un cop s’enllesteixin les obres d’adequació, i no abans, l’executiu local haurà de comprovar que aquestes s’ajusten al projecte que es va aprovar en el seu dia amb els propietaris per reprendre l’activitat. A grans trets, aquest acord preveia que l’edifici del carrer del Tigre s’havia d’adequar a la normativa en matèria d’insonorització, incendis o medi ambient, entre altres aspectes. De fet, des del maig del 2016 La Paloma té concedida la corresponent llicència d’activitats, tot i que en el seu dia als propietaris se’ls va passar el termini per fer les citades reformes per posar-se al dia. Són les que estan fent ara. Igualment, i atenent als conflictes que ha tingut La Paloma amb una part del seu entorn més immediat, des del districte de Ciutat Vella es recalca que s’està treballant “amb totes les parts implicades” perquè la reobertura del local no provoqui més maldecaps. “Volem que hi hagi una convivència entre la ciutat i la música en viu”, conclou Mercè March.

Sessions en viu i amb orquestra

Ara per ara, la primera i gairebé única prioritat és enllestir les obres i desembrossar el camí administratiu per poder obrir. Tot i això, la propietària de La Paloma ja té una idea al cap de com haurà de ser la programació del local en la nova etapa que s’albira. “Sempre hem estat una sala de ball i volem respectar aquesta essència”, assevera March. A partir d’aquí, i a falta d’acabar d’arrodonir la seva proposta, es volen fer sessions de música en viu els dijous, divendres i dissabtes, en sessions de tarda i nit, complementades, ocasionalment, amb espectacles en petit format. I DJ o una oferta més enfocada cap a la pista de ball? “No ho tenim clar, però no és el que busquem”, avança March.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Acord per ampliar el festival Roses de Reus

Reus
FIGUERES

Restauraran la façana i els elements patrimonials del Teatre el Jardí

FIGUERES
Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona
societat

Barcelona vol limitar l’horari d’obertura a l’entorn del carrer Tuset

barcelona
BADALONA

Els usuaris de Can Bofí Vell, condemnats a viure de nou al carrer

BADALONA
Albanyà

Bassegoda recupera el sant Miquel vandalitzat fa més de 20 anys

Albanyà
infraestructures

Posen en marxa els ascensors de l’estació de Mollet Sant Fost

MOLLET DEL VALLÈS
SALT

Els patinets han estat involucrats en una vintena d’accidents els últims sis mesos

SALT
GIRONA

L’Ajuntament instal·larà llums LED a l’entorn de les Hortes de Santa Eugènia

GIRONA