Societat

pisos turístics

Airbnb compleix i retira del web un miler de pisos il·legals

L’Ajuntament de Barcelona va entregar aquesta primera llista fa un mes, en el marc d’un acord amb la plataforma

En l’últim any ha ordenat el tancament de 2.332 habitatges, 744 dels quals ja no són operatius

Airbnb s’havia compromès a fer-ho abans que acabés el mes d’agost i ha complert. La plataforma d’allotjament turístic ja ha retirat del web els 1.036 pisos turístics il·legals que figuraven a la llista inicial entregada pel govern d’Ada Colau. El consistori ha comprovat que s’han eliminat del portal els anuncis d’aquests habitatges, contra els quals s’havia dictat ja una ordre de cessament d’activitat. “Això confirma la predisposició d’Airbnb a complir la legalitat i a continuar treballant amb l’Ajuntament en aquesta direcció”, valora la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz.

El gest, en efecte, és només un primer pas. La intenció del govern és treballar amb Airbnb en la mateixa línia que amb la resta de plataformes. És a dir, establint mecanismes que obliguin a omplir la casella del número de llicència per poder anunciar el pis i, en segona instància, elaborant un protocol que permeti al consistori avisar la companyia de manera àgil cada cop que detecti números de llicència falsos o duplicats.

La retirada d’aquest miler de pisos forma part dels resultats que està donant el pla de xoc que el govern va iniciar fa un any per combatre l’oferta il·legal d’habitatges d’ús turístic. Les dades indiquen que, des que es va activar, la detecció de pisos il·legals s’ha disparat. Els recursos tècnics i humans destinats a aquesta tasca s’han reforçat i això ha fet que les ordres de cessament d’activitat i els expedients sancionadors gairebé s’hagin triplicat aquest any, prenent com a referència els que es van dictar durant el període de dos anys i mig anterior al pla. Entre el gener del 2014 i el juny del 2016, l’Ajuntament va obrir 3.236 expedients disciplinaris contra pisos que funcionaven sense llicència –1.279 dels quals van ser sancionadors– i va dictar 903 ordres de cessament. En l’any d’aplicació del pla ha obert 6.197 expedients, dels quals són sancionadors 3.473. Ha dictat 2.332 ordres de cessament i ha comprovat que hi ha 744 pisos que l’han acatat i no estan operatius. A més, ha ordenat el precinte de 145 habitatges.

Pel que fa a les ordres de cessament, un 15% corresponen a pisos que havien estat rellogats pels inquilins . “Ens estem trobant persones que es dediquen de manera professional a llogar molts pisos per dedicar-los exclusivament a habitatges d’ús turístic”, subratllen els inspectors.

Pisos de luxe a Sant Martí

“Sabem que queda molta feina per fer, però creiem que hem enviat un missatge clar i contundent de tolerància zero”, considera Sanz. L’oferta il·legal –entre 5.000 i 6.000 pisos, segons el consistori– es concentra sobretot a Ciutat Vella i a la Dreta de l’Eixample, tot i que Sant Martí s’ha consolidat ja com el tercer districte on hi ha més habitatges sense llicència. “Sobretot la zona del front marítim, on hi ha pisos de luxe”, especifiquen els inspectors.

La posada en marxa del pla de xoc va suposar un reforç de l’activitat inspectora i la creació d’un cos de visualitzadors. Són persones que comproven in situ si les adreces que figuren a les plataformes es corresponen amb allotjaments concrets i que entrevisten turistes i veïns per obtenir adreces de possibles pisos il·legals. Els efectius es van doblar al maig –ara són 40 visualitzadors– i, durant aquests tres mesos, han detectat 630 habitatges que funcionen sense llicència i 353 que la tenen i no compleixen l’obligació de publicar el número de registre en els anuncis a internet. El consistori està dictant les ordres de cessament i els expedients sancionadors que es corresponen en cada cas.

Pel que fa a la col·laboració ciutadana, l’Ajuntament ha rebut en aquest any 4.432 comunicacions a través dels diferents canals oberts i ara està investigant si els pisos delatats tenen o no llicència. A través del web creat amb aquesta finalitat –on es poden consultar les adreces de pisos amb llicència– li han arribat 3.059 queixes. A aquestes reclamacions cal sumar-hi les 1.116 trucades als telèfons gratuïts facilitats als veïns en unes cartes que el consistori va enviar per buscar la seva complicitat. Per la resta de canals habilitats han arribat 257 comunicacions més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà

Mig milió d’euros per netejar de pintades les persianes dels comerços

Barcelona

Èxit del simulacre d’avís per risc químic a Tarragona i les Terres de l’Ebre

Tortosa