Societat

pisos turístics

Barcelona encara té entre 5.000 i 6.000 pisos turístics sense llicència

El 15% dels pisos turístics il·legals detectats a Barcelona són rellogats

En un any, s’han acatat 744 ordres de cessament de les 2.332 que ha dictat l’Ajuntament

Des que l’Ajuntament de Barcelona va posar en marxa un pla de xoc per lluitar contra els apartaments turístics il·legals, s’han obert 6.197 expedients disciplinaris, dels quals 3.473 són sancionadors. S’han dictat 2.332 ordres de cessament de pisos que operaven sense llicència, dels quals 744 s’ha acabat l’ordre i 145 s’han precintat.

Són les xifres de balanç dels darrers 12 mesos de feina, que també han conclòs que en un 15% dels casos, l’activitat turística del pis la genera el llogater i no el propietari, i en moltes ocasions, és una activitat que el mateix llogater du a terme en un gran nombre d’habitatges. Es calcula que a Barcelona hi ha entre 5.000 i 6.000 habitatges turístics irregulars.

Segons ha explicat la tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, fins ara s’actuava sempre amb el propietari del pis. Tanmateix, després d’un any de posar en marxa el pla de xoc contra els allotjaments turístics il·legals, s’ha detectat que en un 15% dels casos, l’activitat turística la genera el llogater i per tant, s’ha pogut treballar ‘’un altre circuit directe i específic’’. Per Sanz, encara és una xifra no molt elevada però en destaca que és un ànim de lucre claríssim i que en general es demostra que són ‘’persones organitzades’’ que lloguen més d’un habitatge a la vegada i que per tant, actuen de manera ‘’conscient’’ sobre l’activitat que estan desenvolupant.

Són dades del primer balanç del pla de xoc contra l’activitat turística il·legal que va engegar l’estiu passat el consistori barceloní, que calcula que a la ciutat hi ha encara entre 5.000 i 6.000 pisos sense llicència. Gràcies a un augment de les denúncies ciutadanes i a un augment, del doble, de visualitzadors i inspectors, s’han pogut obrir 6.197 expedients disciplinaris. D’aquests, 3.473 són sancionadors i en 2.332 casos, s’han dictat ordres de cessament a pisos que operaven sense disposar de la llicència corresponent. 744 propietaris han acatat l’ordre, cosa que representa, un 30% de les que s’han emès. En 145 casos, s’han dictat precintes.

Ciutat Vella i l’Eixample són els districtes que més allotjaments il·legals apleguen, seguits, per Sant Martí, que per primera vegada assoleix la tercera posició. Sants i Gràcia són també zones de ‘’màxima afluència’’.

Sancions per no mostrar el número de registre

El reforç de l’equip de visualitzacions, una de les novetats del pla de xoc i que s’encarrega de buscar les adreces dels allotjaments que s’anuncien sobretot a la xarxa, també ha donat els seus resultats. Després de duplicar el nombre d’efectius, en 3 mesos ha realitzat 3.300 cerques a internet de pisos sense llicència, i ha fet 1.157 visualitzacions a preu de carrer, de manera que s’han identificat 630 habitatges d’ús turístic sense llicència. L’Ajuntament està dictant les ordres de cessament i expedients sancionadors, de 60.000 euros, en aquests pisos.

A banda, s’han detectat 353 pisos que sí que tenen llicència però que no publiquen el registre als anuncis, tal com marca la legislació. Els expedients, en aquests casos, són de 3.000 euros.

Airbnb retira els 1.000 anuncis d’apartaments il·legals detectats pel consistori

Sanz també ha explicat que la plataforma Airbnb ja ha retirat els anuncis dels 1.000 apartaments il·legals que li va facilitar l’Ajuntament. Es confirma així, segons Sanz, ‘’la predisposició i bona voluntat’’ d’aquestes empreses, tot i que des del consistori es fixen objectius més ambiciosos. A partir del setembre, segons ha dit la tinent d’alcaldia, es vol que la comunicació sigui ‘’molt més fluida’’ i fer arribar contínuament els pisos que s’anunciïn sense número de registre. També ha explicat, que es pretén aconseguir el compromís de les plataformes per dissenyar un programa que impedeixi a cap propietari anunciar apartaments turístics sense el número de registre que marca la llei.

Més col·laboració ciutadana

Des del juliol de l’any passat, l’Ajuntament ha rebut més de 3.000 queixes i reclamacions a través de la pàgina web sobre allotjaments turístics, i més de 1.100 trucades als telèfons gratuïts. En total doncs, són més de 4.430 comunicacions a partir de les quals, l’Ajuntament treballa per analitzar-les i detectar si els pisos informats tenen o no llicència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia