Societat

festes i tradicions

Llarga vida a la festa de Gràcia

El barri barceloní s’endinsa en la celebració del bicentenari amb 22 carrers engalanats

La temàtica és diversa i no hi falten els motius cinematogràfics

S’ha recuperat el guarniment del carrer Gran i també les enramades

La festa major de Gràcia ha esdevingut una cita ineludible de l’agost barceloní i també un punt de peregrinació més per als turistes que desembarquen a la ciutat en aquestes dates. Una realitat que es va tornar a fer evident ahir, festivitat de la Mare de Déu d’Agost i primer dia oficial de la celebració, que enguany compleix dos-cents anys d’història. El temps va acompanyar i Gràcia va ser presa, un cop més, per una multitud de gent desitjosa d’admirar els guarniments, fruit de la feina col·lectiva i anònima dels veïns. D’admirar-los i fotografiar-los, ja fos amb el mòbil o amb una càmera convencional. Poques persones acaben la passejada per Gràcia sense haver fet les fotos de rigor.

Aquest any són 22 els carrers que s’han guarnit i ahir es van exhibir per primer cop als ulls dels visitants. La seva reacció en veure els decorats permet copsar quins senzillament agraden i quins captiven, com a avantsala del transcendental concurs de carrers guarnits que es resoldrà demà. “Estem davant d’un possible guanyador”, opinava en Rubén en arribar a la travessia de Sant Antoni. Ell és guia del Taller d’Història de Gràcia, que aquests dies organitza un recorregut pels carrers engalanats. Ahir al matí va fer l’itinerari amb el primer grup, després d’explicar als assistents la història de la festa major.

El guarniment a què es referia es diu Travesquia 1817m-2017m –en referència al bicentenari de la celebració– i ha convertit la travessia de Sant Antoni en un poble d’alta muntanya. Un paisatge hivernal en què destaca una impressionant església romànica, on les imatges de les parets no tenen el rostre de cap sant, sinó els dels veïns que han fet possible el guarniment. Enmig hi ha situada la plaça del poble, on les façanes de pedra estan tan aconseguides que es fa difícil distingir si són o no de veritat. El telecadira està situat en la cota més alta del carrer i aquí neva escuma.

El guarniment de Progrés també va causar admiració. Està dedicat als cent anys de la Revolució Russa i una imponent estàtua de Lenin hi dona la benvinguda. “Aquest carrer és molt potent”, comentava un visitant. Caldrà esperar fins a l’entrega de premis, però. Un acte que els veïns de Progrés van abandonar l’any passat entre crits de “tongo”, després que el seu univers pirata quedés en una cinquena posició que no els va caure gens bé. Val a dir que els crits de “tongo” han esdevingut ja un clàssic de la festa, fins al punt que la paraula ha quedat reflectida en el mural que decora la façana de la seu del districte de Gràcia amb motiu del bicentenari.

King Kong i Bavetes

Més enllà d’aquesta intervenció artística, a la plaça de la Vila els visitants poden endinsar-se en l’univers del Petit Príncep. El guarniment es divideix en diversos espais, com ara les aventures que viu a la Terra i un altre amb els diferents planetes als quals viatja. Destaquen també els carrers que s’han inspirat en la ficció cinematogràfica. Fraternitat de Baix, que va obtenir la medalla d’or l’any passat, ha recreat un espectacular King Kong elaborat amb trossos de tela de peluix. Està enfilat en un Empire State de cartró i té un número 200 a la mà, en referència al bicentenari. Des d’allà, el goril·la lluita contra els avions, que decoren el sostre i omplen de fum el carrer. Els veïns de Fraternitat de Dalt s’han inspirat en La història interminable –no hi falta el drac Fújur, fet amb cotó i ampolles de plàstic–, mentre que a Puigmartí han escollit la primera pel·lícula dels Caçafantasmes. Un decorat on els quatre protagonistes estan acompanyats pel fantasma Bavetes i pel ninot gegant blanc al qual s’enfronten al final, entre altres elements.

El carrer Verdi –sempre entre els favorits– tenia aquest any com a repte treballar amb pressupost zero, de manera que els veïns han recollit material i han reutilitzat elements d’anys anteriors. El nom que han escollit per a la seva proposta plàstica és Atmos(feres). En una de les entrades del carrer –on destaquen les flors elaborades amb ampolles de plàstic i una gran gàbia amb ocells– hi ha una girafa i un enorme elefant, que té un aspersor a la trompa i que ahir anava refrescants els visitants.

Joan Blanques de Baix de Tot, segon classificat l’any passat, ha convertit el carrer en un corredor verd sostenible –on hi ha un hotel d’insectes i un espectacular desmai, amb les fulles fetes de tires de plàstic– i Tordera, medalla de bronze, ha homenatjat els invents de Leonardo Da Vinci. El gran cervell que hi ha en una de les entrades dona pas aquí a una decoració en què regnen els engranatges i les fórmules. Pel que fa a la resta de guarniments, destaquen l’infern que ha recreat el carrer de la Llibertat i el cementiri amb les tombes de llegendes del rock situat a Mozart. La celebració del bicentenari inclou també activitats especials, com ara el fet de recuperar la tradició de guarnir el carrer Gran de Gràcia. En aquest cas, els dibuixos reproduïts als penons del tram central del guarniment són obra dels nens de les escoles del districte. D’altra banda, al carrer de Francisco Giner –l’antic Culebra– han tornat les enramades, el primer tipus de guarniment –amb elements vegetals– que es va fer a la festa major.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona
Societat

Mor el periodista José Antonio Sorolla

Renovaran sis depuradores i col·lectors a tres urbanitzacions

TERRASSA
MEDI AMBIENT

Comencen les actuacions prèvies per a la restauració ambiental del meandre de Flix

FLIX
trànsit

L’enxampen a 195 km/h en una carretera limitada a 90

Ciutadilla